Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlig avlyssning av miljardär avslöjade feltolkning av lagen

Petra Stenkula, polismästare och chef för polisregion Syds utredningsenhet.
Miljardären Karl Hedin fick sin mobiltelefon avlyssnad i strid med hur lagen om hemliga tvångsmedel ska användas, enligt hans advokat.Foto: JOHN LEANDER / DALARNAS TIDNINGAR
Åklagaren misstänker att minst två vargar har bränts upp i en ugn inne på Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Förre vice riksåklagare Kerstin Skarp tog beslutet den 12 mars som fick åklagare och polis att ställa in planerade insatser.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

För tre månader sedan chockades poliser som arbetar mot tungt kriminella och bedragare som lurar äldre. Över en natt tvingades åklagare och poliser avbryta planerade insatser.

Åklagare fick besked av Riksåklagaren att man i åratal feltolkat lagstiftningen.

Fallet som satte stopp på feltolkningen handlar om miljardären Karl Hedin som misstänks för jaktbrott.

I mars i år hade åklagarmyndighetens högsta chefer funderat färdigt efter att ha studerat ett beslut som gällde misstänkt jaktbrott och en anmälan mot en åklagare och en domare. Utredningen av misstänkt jaktbrott gällde miljardären Karl Hedin från Smedjebacken. Han har suttit anhållen och häktad misstänkt för jakt på varg den 26 oktober förra året, ett brott han nekar till.

Under utredningen hade Hedin med flera fått sina telefoner avlyssnade. När Karl Hedins försvarsadvokat, Sven Severin, fick det klart för sig polisanmälde han åklagaren som begärt telefonavlyssningen och domaren som tog beslutet.

– Det är vissa förutsättningar som ska vara uppfyllda för att man ska tillstånd till hemlig telefonavlyssning, och de var inte uppfyllda i det här fallet. Man har rundat lagen. Misstanken bygger enbart på, såvitt jag vet, den hemliga telefonavlyssningen. Det är oerhört tunt, säger Sven Severin.

Straffvärdet som avgör

Den 12 mars i år lade dåvarande vice riksåklagare Kerstin Skarp ner förundersökningen mot åklagaren för misstänkt tjänstefel. I samma beslut klargör Riksåklagaren vad som gäller i fortsättningen, att det enskilda brottets straffvärde ska överstiga två år.

Så här står det bland annat i Skarps beslut:

Av lagrummets ordalydelse följer att det är det enskilda brottets straffvärde som ska överstiga två års fängelse. Det framgår också av förarbetena att lagstiftarens avsikt inte varit att det ska göras en samlad bedömning av brottslighetens straffvärde når det är fråga om flera brott (prop. 2002103:74 s.34).

Fram tills i mars i år har åklagare använt en annan metod för att få telefonavlyssning trots att straffvärdet för brottet inte når upp till två år. Man har använt begreppet seriebrottslighet.

– Det kan vara så att viss brottslighet kan ge ett till fyra års fängelse eller något sådant. Då förväntar man att den aktuella brottsmisstanken ska ge tre års fängelse, då kan man få lyssna eftersom man kommit upp till två år i straffskalan, säger Ola Sjöstrand, chefsåklagare för Malmö åklagarkammare.

Åklagarna och domstolar har med andra ord använt det faktum att brotten, främst bedrägerier men också stölder, begås av samma personer och i följd och sedan lagt samman brotten och fått upp straffvärdet.

– Nu har man sagt, vilket jag tycker är rätt, man inte får ha en ackumulering på det sättet, säger Ola Sjöstrand.

Karl Hedins försvarsadvokat Sven Severin (bilden) har anmält beslutet att avlyssna Karl Hedins mobiltelefon till SIN, Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som bland annat granskar hur hemliga tvångsmedel används.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sven Severins kritik mot hur åklagare fått igenom hemlig telefonavlyssning pekar mot att fel begåtts under många år.

– Man är medveten om det men så tänjer man på gränserna, säger Sven Severin.

Han har också gjort en anmälan till SIN, Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som bland annat granskar hur hemliga tvångsmedel används. Ett beslut väntas till sommaren, enligt Sven Severin.

Åklagarnas dilemma

Efter Riksåklagarens beslut tvingas åklagare tänka om. Utredningar av till exempel bedrägerier har försvårats.

– Därför behövs det en lagändring, tycker jag, och tycker säkert många andra åklagare och poliser. Den samlade brottsligheten i grova bedrägerier är det intressanta, inte det enskilda brottet. Men så är inte lagen formulerad. Man får ju förhålla sig till hur lagen är skriven, säger han.

De innebär problem för åklagarna. Särskilt när det gäller att komma åt de ligor som hösten 2017 dök upp i Malmö och sedan spreds över Sverige. Åklagare i Malmö hade framgångsrikt fått ett stort antal personer dömda till flera års fängelse bland annat tack vare att man kunnat avlyssna dem. 

Eftersom bedrägerierna med bank-ID i flera fall styrs av tung kriminella bidrog utredningarna till att andra brott ledde till åtal och fällande dom bland annat ett mord. 

I bevisen mot Zakriya Mezars som den 10 maj dömdes till livstid för mord i Malmö ingick information från avlyssningar som gjordes i en utredning mot tre bedragare.Foto: Polisen

Den dömde mördaren Zakriya Mezars hade tre vänner i sällskap när han den 3 juli föra året hade stämt träff en yngre man i stadsdelen Nydala. Vännerna misstänktes för bedrägerier med bank-ID mot äldre och polisen avlyssnade därför deras mobiltelefoner.

Zakriya Mezars sköt ihjäl mannen han stämt träff med och skottskadade svårt en annan man. Den 10 maj dömdes han till livstids fängelse för mord. Avlyssningen av hans bedrägerimisstänkta vänner bidrog till att han fälldes.

Avlyssningen hade sannolikt inte varit möjlig om Riksåklagaren beslut kommit under våren 2018 i stället för i mars i år.

Utredningar stannade upp

Åklagare och poliser som i mars i år stod i begrepp att gå till en tingsrätt för att få tillstånd till avlyssning av misstänkta bedragare fick stanna kvar på sina tjänsterum. Bedragare som skulle avslöjas kunde fortsätta ytterligare ett tag att obekymrat ringa från sina mobiltelefoner och locka av privatpersoner koderna till deras bankkonton.

Petra Stenkula, chef för polisregion Syds utredningsenhet är minst sagt oroad av den situation som uppstått.

– Det är bekymmersamt även om beslutet säkerligen är juridiskt riktigt, men det fungerar inte med dagens brottslighet med seriebrottslighet som till exempel bedrägerier, bostadsinbrott och liknande, säger Petra Stenkula.

Hon vill precis som Ola Sjöstrand ha en lagändring. Och det snabbt.

Kräver mer resurser

Blev det några påtagliga konsekvenser av det här beslutet i pågående utredningar?

– Ja, det blev det så till vida att vi måste lägga ner mycket mer kraft på kanske ett enskilt brott i stället för tio brott för att komma upp i straffvärdet som ger oss möjlighet till hemlig telefonavlyssning, säger hon.

Södra Sverige har inte bara drabbats av bankbedragare. Stöldligor som härjar över norra Europa kommer också hit. I sådana brott har man tidigare kunnat använda telefonavlyssning. I dag är det avsevärt svårare. Samma sak gäller utredningar av människosmuggling.

– Det kan också bli så i vissa fall att vi inte når upp till ett straffvärde på två år. Och jag kan nog säga att det är ganska sannolikt att det blir så när det gäller bedrägerier, säger Petra Stenkula.

Det finns också enligt henne andra faror. När svensk polis samarbetar med andra i brottsutredningar så lyssnar utländska polis på de misstänkta. Men efter beslutet från Riksåklagaren kan Petra Stenkula och hennes kolleger tala om för utländsk polis att man inte får tillstånd att göra det i Sverige.

Samtidigt är polisen inte helt maktlös.

– Vi har tvingats hitta andra metoder som är mycket mer resurskrävande. Brottslingarna hinner begå fler brott innan vi hinner fram och kan ingripa, säger hon.

Karl Hedin greps i oktober i fjol

Det var fredagen 26 oktober i fjol som Karl Hedin och greps.

Bakom polisrazzian låg en längre tids spaning och telefonavlyssning av de misstänktas mobiltelefoner och fasta telefoner.

Dessutom fanns en hemlig källa, en kvinna som står en av de misstänkta nära, som berättat detaljerat om vissa delar som bland annat berör misstanke om att gift lagts ut för att ta död på rovdjur. Källan har senare tagit tillbaka sina uppgifter och påstår att det hon tidigare sagt var felaktigt.

Industrimiljardären Karl Hedin, som är en av Sveriges största skogsägare, greps i sitt hem när polis låg online med telefonavlyssning och tyckte sig uppfatta att det precis skjutits en varg.

Karl Hedin är fortsatt misstänkt för grovt jaktbrott, de tidigare misstankarna om grovt jakthäleri är avskrivna.

Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse upp till fyra år och sammanlagt fem personer är misstänkta.

Kammaråklagaren Lars Magnusson räknar med att väcka åtal till sommaren.