EN AV FLERA. Percy Nilsson är bara den senaste av en rad privatpersoner som stört sig på Hemglassmelodin. (OBS: BILDEN ÄR ETT MONTAGE) Foto: PRESSBILD och JOACHIM WALL
EN AV FLERA. Percy Nilsson är bara den senaste av en rad privatpersoner som stört sig på Hemglassmelodin. (OBS: BILDEN ÄR ETT MONTAGE) Foto: PRESSBILD och JOACHIM WALL

Hemglasslåten irriterar flera personer

Publicerad

Percy Nilsson är inte den enda som stört sig på Hemglassbilens tjatiga melodi. Listan på anmälningar kan göras lång, men än så länge är det inget brott mot miljölagen att spela trudelutten.

- Tänk om varje företag skulle ha sin egen melodi, det är ju helt vansinnigt, vi måste stoppa det, säger Stig Ramsing, som tidigare polisanmält Hemglass.

Alla känner igen den. Vissa gillar den, andra hatar den. Glassbilens signaturmelodi har varit i hetluften de senaste dagarna, efter att Malmöprofilen Percy Nilsson, som Kvällsposten tidigare rapporterat, gått till attack mot Hemglass och hävdar att melodislingan är extremt störande och borde stoppas.

- Jag blir kontaktad av folk från hela landet som håller med mig om att Hemglass-bilarna stör. Jag får mejl, telefonsamtal och träffar folk ute på gatan som säger till mig att stå på mig. En person som studerar folkhälsa kontaktade mig och påpekade att störande ljud till och med kan framkalla hjärtinfarkt, säger han till Kvällsposten.

Flera års påtryckningar

Percy Nilsson har tack vare flera års påtryckningar fått löfte om att Hemglass inte ska använda signalen i närheten av hans hus. När han ändå hörde den välkända melodin i måndags hamnade han ännu en gång i klinch med företaget. Anklagelser om att Percy Nilsson ska ha borrat hål i en Hemglassbils däck är under utredning. Percy förnekar den påstådda händelsen och uppger att han inte har blivit kontaktad av vare sig Hemglass eller polis.

Det är inte första gången en privatperson reagerar på glassbilens signaturlåt. Varje år klagar flertalet personer över oljudet.

Polisanmälde glassbilen

Stig Ramsing i Skånes Fagerhult gjorde en polisanmälan mot Hemglass 2010, och han berättar för Kvällsposten att han stöttar Percy Nilsson. Själv blev Stig Ramsing besviken på att ingenting hände efter hans anmälan. Han säger att signaturmelodin är "mental terror" och att det borde vara olagligt för företag att använda sådana ljud.

- Det finns nog med oväsen ändå i en stad. Tänk om varje företag skulle ha sin egen melodi, det är ju helt vansinnigt, vi måste stoppa det, säger Stig Ramsing.

"Följer gällade lag"

På Hemglass, som ägs av Nestlé, följer man gällande lagstiftning och har inte gjort sig skyldig till något lagbrott. Melodin har varit uppe till rättslig prövning några gånger och domsluten har kommit fram till att det inte finns skäl att förbjuda den.

- Vi följer gällande trafiklagstiftning vilket gör att vi har rätt att använda melodin och dessutom livsmedelslagen gällande ambulerande försäljning, säger Hemglass vd, Mikael Sahlsten.

Den kända musikslingan, som är influerad av Helan och Halvans signaturmelodi, är delvis komponerad av Robert Sund, tidigare ledare för kören Orphei drängar. Melodin har ljudit på våra gator sedan 1980, och används även i Finland. I Norge och Danmark används i stället för melodin, ljudet från en klocka.

I grannlandet Finland har Nestlé också mottagit klagomål från privatpersoner gällande signaturen från glassbilarna. Främst har det gällt ljudnivån.

- I Finland har vi nyligen haft diskussioner kring signaturmelodin. Vi har efter klagomål sänkt ljudnivån till hälften i vissa områden och bland annat i stadskärnan i staden Lahti i södra Finland, säger Aino Pajakungas, kommunikationschef på Nestlé i Finland.

Vill slippa melodin

Den tidigare anmälaren Stig Ramsing tycker inte att en sänkning av ljudnivån räcker. Han hänvisar till vad Bo Sjöberg, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, hävdade i en skrivelse skickad till konsumentminister Nyamko Sabuni (Fp), 2008. Sjöberg, gjorde då en jämförelse mellan den repetitiva signalen och vattentortyr som bygger också bygger på upprepningar, och det tycker Stig Ramsing är en rättvis jämförelse.

- Rent principiellt så tycker jag att man ska slippa den här typen av oljud. Att det är "mental terror" är inte att ta i för mycket, säger Stig Ramsing till Kvällsposten.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag