Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Städa, organisera
– och bli lyckligare!

Japanska Marie Kondo utsågs av Time Magazine till en av de mest inflytelserika personerna 2015.
Paulina Draganja som driver bloggen Förvaringsdrottningen och instagramkontot med samma namn äskar att hitta smarta lösningar och tror ordning och reda minskar konflikter i hemmet.
Foto: Ulf Huett
FÖRE. Att få ordning på vår fysiska tillvaro kan ha större effekt på vårt psykiska mående än vi kanske tror.
EFTER. Enligt Kon Mari-metoden gäller det att spara ett litet urval av kära ägodelar och göra sig av med resten.
Städproffset Marie Kondo menar att det finns ett samband mellan ägodelar och känslor.
Foto: Ten Speed Press

Håller du fast vid gamla prylar som vore de den sista droppen vatten? Trycker du in mer och mer saker i ditt hem fastän det inte finns plats? Då kanske Kon Mari-metoden kan vara något för dig.

Boken har sålt i över fyra miljoner sålda exemplar och legat etta på både New York Times Bestseller-lista och Amazons topplista. Japanska Marie Kondo utsågs av Time Magazine till en av de mest inflytelserika personerna 2015. Upprinnelsen till all denna framgång och uppståndelse är alltså en bok om något så enkelt som att – städa. Japp, enligt författaren själv så har boken "Konsten att städa – förändra ditt liv med ett organiserat hem" haft en omdanande effekt på många människors liv. Som exempel nämner hon att några av hennes klienter efter att de organiserat sina hem har sagt upp sig från sina jobb, skiljt sig, räddat äktenskap, gått ner i vikt, startat egna företag, hittat tillbaka till gamla vänner – och så vidare.

Rullar strumpbyxor i Youtubefilmer

Att få ordning på vår fysiska tillvaro kan ha större effekt på vårt psykiska mående än vi kanske tror. Städproffset Marie Kondo menar att det finns ett samband mellan ägodelar och känslor - tricket är att behålla bara de saker som ger en glädje och göra sig av med resten – och ja, även saker som du har fått i present kan du med gott samvete skänka bort.

Så snart du har gjort dig av med alla meningslösa prylar så har du i stället ett hem med ett fåtal saker som du tycker om. Ju färre grejer desto lättare att hålla ordning, menar Marie Kondo som har utvecklat en egen städmetod som kallas Kon Mari-metoden. Och tack vare den har tusentals slarvisar runtom i världen styrt upp sina liv – och viktigast av allt – inte återfallit i oreda.

Och för den som behöver hjälp med förvaringen finns filmer på Youtube där Marie Kondo visar allt från hur man proffsviker en tröja till hur man rullar strumpbyxor till sushirullar.

Expert på att organisera

En annan ordningsnörd är svenska Paulina Draganja som driver bloggen Förvaringsdrottningen och instagramkontot med samma namn. Hon kallar sig förvarings- och organiseringsexpert.

– Jag organiserade hos mina kompisar redan när jag var liten för att jag tyckte det var kul. Att skapa ordning för mig handlar om att fundera på smarta lösningar och se resultat. När jag börja blogga om det och så märkte jag att det fanns de som hade nytta av det, säger hon.

Själv är hon övertyga om att man mår bättre av strukturera upp sina saker.

– Absolut! Det finns de som klarar av oreda bättre eller sämre men jag har aldrig hört någon som tycker att det är olustigt med ordning. Det är också ett sätt att bli mer vardagseffektiv och att minimera irritation och konflikter i ett hem, säger hon.

Det här är Kon Mari-metoden.

Gör det nu!

Bit i det sura äpplet och ta tag i oredan – i dag! Gå igenom rubbet och gör inga uppehåll i projektet, utan fortsätt tills du är klar även om det tar flera veckor. Rensa via kategorier, välj kläder en dag, böcker en annan. Gå igenom VARJE grej och fundera över om det ska sparas och slängas. Saker med affektionsvärde, brev och så vidare, tar du som sista kategori.

Gå på känslor

Fundera inte över hur mycket du har använt en tröja på sistone utan fråga dig om det ger dig positiva känslor. Lita på magkänslan.

Spara omsorgsfullt

Du har förmodligen bantat ner dina ägodelar rejält efter känslotestet. Utse en plats för varje föremål. Lägg sedan tillbaka sakerna på samma plats efter du använt dem.

Förvara smart

Som avskiljare i lådor kan du exempelvis använda gamla skokartonger. Lägg mindre väskor i större väskor. Bygg inte på hög, förvara vertikalt.

Paulina Draganjas 3 bästa förvaringstips

■ Det finns en jätteyta under sängen att nyttja, där får du plats med många lådor.
■ Ta alltid med dig nånting från ett rum till ett annat när du lämnar ett rum. Så slipper du göra det sen. Då behöver du inte storstäda lika ofta.
■ Tänk höjd, bredd och djup. Och dela upp lådor i alla skåp med mindre lådor, för att gruppera saker.