Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snart kommer en ny saluhall till Malmö

Inom några år ska området mellan Västra hamnen och innerstaden i Malmö fyllas på med nya bostäder och kontor. Då kommer nya Malmö Saluhallens läge bredvid Malmö Live i en helt ny dager.

Inom några år ska området mellan Västra hamnen och innerstaden i Malmö fyllas på med nya bostäder och kontor. Då kommer nya Malmö Saluhallens läge bredvid Malmö Live i en helt ny dager.

Nu har de första hyresgästerna presenterats inför öppningen nästa höst.

Planerna presenterades i januari 2014. Då berättade syskonen Nina och Martin Karyd på Annabostäder om sin ambition att förvandla det gamla godsmagasinet på Södra Neptunigatan till en Saluhall för råvaror framför allt.

En saluhall med inspiration från flera håll. Närmast Torvehallerne Köpenhamn och Höganäs saluhall.

Köpenhamn för utbudet och Höganäs för det avskalade uttrycket.

Slagordet i marknadsföringen är att skapa "ett himmelrike för matälskare". och i det himmelriket ska det finnas plats för allt från street food, till roterande popupverksamhet men framför allt för bra råvaror.

– Det ska hända mycket i saluhallen, säger Nina Karyd.

Nu har Saluhallen kommit så långt i arbetet att de första fem handlarna presenterats.

Det handlar om Malmstens Fisk & kök, Limhamns Kött & vilt, Koppi (kaffe), Frukt och Grönsakshallen och Bengtssons ost som tecknat avtal. Åtminstone fiskhandeln kommer att ha servering också.

Saluhallens uttryck har också fått fastare form i de skisser som Gert Wingårdh ligger bakom. På de skisserna syns bland annat hur den tillbyggda delen som vetter mot P-huset kommer se ut. Materialet är korrugerad cortenstål. Ett material som med tiden kommer få den rätta rostiga looken.

Saluhallen ligger mitt i det expansiva området mellan Västra hamnen och innerstan. Malmö Live är på plats men ännu fler bostäder och kontor är planerade att byggas inom de närmaste åren.

– Plötsligt ligger vi centralt, säger Nina Karyd.

Klara handlare

Kaffebaren Koppi, Malmstens Fisk, Bengtssons Ost, Limhamns Kött & Vilt, Frukt- och Grönsakshallen.

Ytterligare femton handlare kommer att presenteras efter hand.