I ett försök att vägleda hemmafixarna har Katarina Johansson skrivit guideboken "Rumsrent". Foto: Magnus PerssonI ett försök att vägleda hemmafixarna har Katarina Johansson skrivit guideboken "Rumsrent". Foto: Magnus Persson
I ett försök att vägleda hemmafixarna har Katarina Johansson skrivit guideboken "Rumsrent". Foto: Magnus Persson
"Leran är värd en renässans för det är ett fantastiskt material både på golv och väggar", säger Katarina. Foto: Varis Bokalders"Leran är värd en renässans för det är ett fantastiskt material både på golv och väggar", säger Katarina. Foto: Varis Bokalders
"Leran är värd en renässans för det är ett fantastiskt material både på golv och väggar", säger Katarina. Foto: Varis Bokalders

Så renoverar du ditt hem miljövänligt

Publicerad

Katarina Johansson ville lära sig mer om hur man kan renovera miljövänligt och började botanisera bland hållbara byggmaterial – hon upptäckte en uppsjö av spännande alternativ och samlade all sin kunskap i boken "Rumsrent".

– Det här var den hjälp jag själv hade behövt, säger hon.

Det finns cirka 50 000 olika byggprodukter i handeln, de är inte undra på att man som konsument blir rådvill när det gäller valen. Vad är mest prisvärt? Vilket material är mest slitstarkt? Att dessutom ha koll på vad olika produkter innehåller och vilka som har minst negativ inverkan på miljön är ännu mer överkurs. I ett försök att vägleda konsumenterna har Katarina Johansson skrivit guideboken "Rumsrent", vilken är hennes tredje bok. Hon har tidigare gett ut "Badskumt" och "Den onda badankan" om miljögifter i vår vardag.

Nu har Katarina Johansson fokuserat på att undersöka vad som egentligen döljer sig i våra byggmaterial.

– Jag tänker att det här kan vara en hjälp på vägen till hemmafixaren som står inför olika materialval. Den hjälp jag själv hade behövt när jag gick omkring i de stora byggvaruhusen och kände mig villrådig, säger hon.

Många alternativa material

I boken tittar hon närmare på allt från kemikalier till tapeter, golv, isolering, skivmaterial, kök och badrum.

– Jag kunde ingenting! Det som har förvånat mig och gör mig glad är att det finns väldigt mycket intressanta alternativ som man missar när man bara följer normen och gör som alla andra. Det finns många bra andra material om man bara lyfter blicken och vågar testa något nytt.

Som exempel nämner hon isolering som är gjort av hampa, lin och ull i stället för det traditionella cellplast eller mineralull. Hon menar att de sistnämnda alternativen är billiga men av olika anledningar inte så miljövänliga, att tillverka mineralull är exempelvis mycket energikrävande, förklarar Katarina.

Att återgå till mer naturliga material kommer stort.

– I England produceras moduler med halm som isolering, vilket är väldigt billigt och enkelt att bygga med och det är intressant i kombination med lera och trästomme, väldigt häftigt!

Lera har fått en renässans

Gammal hederlig lera börjar överlag bli ett populärare material att jobba med.

– Leran är värd en renässans för det är ett fantastiskt material både på golv och väggar, det ger ett bra inomhusklimat och är bra på att buffra fukt och värme, säger Katarina.

Hon tror att många konsumenter är omedvetna om vad materialen de bygger med innehåller och kan ha för effekter på miljö och hälsa.

– När vi köper tapetrullar, färg och limtuber så släpar vi hem mycket kemikalier som vi inte tänker på. Man tror att allt är reglerat men det är en ganska oreglerad marknad, säger hon.

Som ett exempel nämner hon att många målar om ett rum med plastfärg och börjar sedan att vistas i det redan efter någon dag, när det i själva verket kan avdunsta allergiframkallande ämnen ur väggarna i flera veckor.

– Det finns alternativ som äggoljetempera, limfärg och kalkfärg, men jag råder ändå att man alltid väntar ett par veckor innan man flyttar in i ett nymålat rum, säger hon.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag