Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så planerar du partyt som ett riktigt proffs

Catarina König tipsar om manchego med honungsmousse i boken "Varje dag är en fest".
Catarina König, vinnare av Sveriges mästerkock 2016 ger tips på festmat.
Kicki Pettersson är produktionsledare på en eventbyrå.
Foto: Privat

Planerar du att ställa till med fest i sommar? Kanske är det dags för studenten, ett bröllop eller 50-årsgalej? Festfixaren Kicki Persson hjälper dig att planera party som ett proffs.

Och Catarina König, vinnare av Sveriges mästerkock 2016 och utbildad bartender ger dig bästa mat-och-drinktipsen.

– Jag älskar festligheter och att förbereda detaljerna. Har du preppat det mesta innan hinner även du njuta, säger Catarina König.

Kicki Persson jobbar som production manager på eventbyrån Grandins Flying Circus.

– Jag är den som ser till att festen eller eventet händer. Jag ser till att den kreativa idén kan bli verklighet och jag har stenkoll på detaljerna, alltifrån mat dryck, hitta lokalen, se till att vi har folk som jobbar och att allt sedan flyter på.

Planera och bjud in

Planerar du festen väl, blir dagen roligare för dig och dina gäster. Det märks om värden är stressad när gästerna kommer.

– Det är aldrig roligt att känna att man jobbar på sin egen fest. Det undviker du om du tänker igenom innan vad som behöver göras. Och våga ta hjälp! Har du råd kan du betala en student eller kompis barn att plocka disk och fylla på gästernas glas och tallrikar.

Bjud in på rätt sätt. Ange vilken tid och var man ska dyka upp, om det är ett tema och om man ska ta med något.

– Att bjuda in via facebook är smidigt, men inbjudan försvinner lätt i mängden av events. En fysisk inbjudan ger alltid lite mer känsla för eventet och gästen känner sig utvald. Men det beror på vad det är för fest, är det en hemmafest kanske inbjudningskort är mer överflödigt.

Kicki tycker man ska bjuda in i överkant.

– Tänk på att ungefär hälften av gästerna kommer ha förhinder. Man ska aldrig bjuda det exakta antalet som får plats, utan lite fler.

Hitta lokal och dekorera

– Jag älskar otippade lokaler! Hitta ett garage, en tennisbana, en fotostudio. Helt enkelt ett ställe man inte brukar gå på fest på. Fester på båtar brukar bli lyckade!

En lokal kan kosta allt från 5000 kronor för en föreningslokal till större lokaler för 30 000 kronor. Billigast blir det så klart att ha festen hemma.

– Ta bort det ömtåliga, sätt en lapp i trapphuset om du bor i lägenhet och gör plats i köket. Det är där gästerna brukar hamna. Fyll hemmet med blommor, det gör allt finare.

Vill du ha ett tema är det bra, men lås dig inte vid det, säger Kicki. Har du ett tema ska du förstås köra på det men annars räcker det ofta med en detalj.

– Det kan vara så enkelt som att man bjuder på tequila och dekorerar bordet med kaktusar. Om det är för forcerat blir det lätt en maskeradkänsla.

Mat och dryck

Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016 och kom just ut med sin nya kockbok "Varje dag är en fest". Hon gillar att planera trerättersmiddagar. Till sommarens fester kör hon däremot helst en bra buffé.

– Det är lättare mat på sommaren och den får gärna vara sval. Pajer och goda röror är bra, man kan förbereda mycket och på så sätt få tid till att mingla med sina gäster. Satsa på att lägga upp maten fint på snygga fat och pimpa med blommor, säger Catarina.

Tänk ungefär ett glas per timme och person när det gäller vin och öl. En bål är ett bra och prisvärt komplement.

– Vill man göra en välkomstdrink är bellini enkelt och bra. Köp eller gör egen fruktpuré. Mixa den med sockerlag och lägg upp fint i cocktailglas. Ställ dem i kylen. När gästerna kommer poppar du det mousserande vinet och häller över sorbeten.

Gör dagen efter mindre tung

Skiva upp och frys in brödet som blir över, bara att rosta sedan. Häll ner sallad och plockmat till en sallad som blir morgondagens lunch. Eller gör en pizza på resterna!

Ställ ut sopkärl med märkning så att gästerna lätt kan kasta sitt skräp på rätt ställe. Lägg disken i blöt innan du går och lägger dig så blir det lättare att diska.


Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna!

5 x partytips!

■ En buffé eller en dukning pimpas lätt med snittblommor. Köp flera buketter och gå loss!

■ Tänk ungefär ett glas per timme och person när det gäller vin och öl. En champagneflaska räcker till 7-8 glas. En bag in box rymmer cirka 24 glas.

■ En otippad plats kan bli succé. Ett garage, en tennisbana eller en fotostudio är exempel på udda partylokaler.

■ Räkna med att hälften inte kan komma, så ta in när du bjuder in folk.

■ Förebered dig väl så du slipper vara en stressad värd.