Peter byggde ett gym
i sin egen trädgård

Peter Kroon och dottern Vilda visar sina färdigheter i gymmet ute i trädgården.
Foto: Tomas Leprince
Peter Kroon i Malmö har bygget ett hemmagym i sin trädgård.
Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince

Vill du få fart på kroppen?

Bygg ett gym i trädgården som Peter Kroon i Malmö:

– Det är inte alls svårt, det är inte någon högteknologi precis. Du behöver en vettig borrmaskin och ett vattenpass, säger han.

Peter minns inte hur han fick idén till gymmet. Men en dag fick han ett ryck och åkte till bygghandeln och köpte materialet och satte i gång.

– Eftersom jag inte har räknat på hållfastheten tänkte jag bara att det ska vara tjockt, grovt och rejält. Det är mycket betong, grova stolpar och ordentliga bultar så att det håller.

Peter började med att gräva hål med ett djup på 80 centimeter, hällde i naturgrus och ställde stolparna. Stolparna stöttades upp dem med grus. Sedan hällde han i "hiskeliga mängder" betong. För stadga satte han tvärslår ovantill.

– Galvaniserade vattenrör fungerar som stänger som man kan göra pull ups med. Jag borrade hål i stolparna så att stängerna kan flyttas för att sitta i olika höjd beroende på om man är stor eller liten.

Tar 12 timmar

Gymmet var inte särskilt komplicerat att bygga och det gick ganska fort.

– Det har tagit ungefär 12 timmar att bygga gymmet, plus lite dötid när betongen skulle härdas, det tar två dygn. Det blev en timme här och en timme där utefter som man kom på nya

I gymmet hänger romerska ringar, ett rep att klättra på och en säck att slå på. Nu funderar Peter och barnen om de ska bygga till det ytterligare.

– Det blev nog lite för litet, vi insåg det när vi vara klara. Nästa grej är att vi ska sätta fast klättergrepp så man ska kunna klättra och gå handgång.

Vad ska man tänka på om man blir sugen på att bygga ett eget utegym?

– "Less is more" håller inte i det här sammanhanget, för man behöver lite plats och rejäla saker. Se till att inte hamna för nära träd och buskar.

Det här materialet använde Peter:

Grovt grus, singel

Fyrkantiga tryckimpregnerade stolpar med en diameter på 10 cm

M12 bultar och muttrar.

Betong.

Galvaniserade vattenrör som stänger

+ Romerska ringar, ett rep att klättra på och en säck att slå på