Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Okända miljardärskan säljer sin lyxvilla

Jenny Urnes, 45, var 38 år då hennes far Ulf G Lindén gick bort, 71 år gammal. Enligt testamentet ärvde dottern Jenny och hennes barn tre miljarder kronor i samlade tillgångar. 2008 köptes det aktuella huset i Helsingborg för 26 miljoner kronor. Foto: Fredrik Johansson / HELSINGBORGS DAGLAD
Jenny Urnes, en av Sveriges okända miljardärer, säljer sitt ståtliga hus i Helsingborg. Villan är till salu för 36 miljoner kronor, tio miljoner mer än för åtta år sedan. Foto: Mäklarfirman Magnusson Två Generationer AB
Zlatans tidigare hus i Malmö har tidigare beskrivits som ett av de dyraste som sålts i Skåne. Huset såldes för 30 miljoner kronor. Den aktuella villan i Helsingborg toppar alltså den prislappen med sex miljoner. Foto: Residence.Se

Jenny Lindén Urnes, 45, Sveriges okända mångmiljardär, säljer sin lyxvilla i Helsingborg.

Den ståtliga villan ligger på den så kallade gräddhyllan i staden och har lagts ut till försäljning för 36 miljoner kronor.

Huset kan bli det dyraste som sålts i Sydsverige. Just nu är villan den tredje dyraste som är till salu i Sverige.

På Bengt Langhs gata i Helsingborg ligger paradvillorna på rad. Först i raden med hänförande utsikt över staden och Danmark ligger den stora villan med 518 kvadratmeters boyta.

Jenny Lindén Urnes köpte villan tillsammans med maken Erik Urnes 2008 efter flytten från England till Sverige.

Priset var då 26 miljoner och på åtta år anses alltså villan ha ökat med tio miljoner i värde.

Jenny Lindén Urnes har i tidigare artiklar beskrivits som en av Sveriges rikaste - men också "näringslivets Garbo" som valt att hålla en ytterst låg profil.

Skånes rikaste

Miljardärskan var endast 38 år gammal då hennes far Ulf G Lindén, gick bort, 71 år gammal. Han beskrevs då som Skånes rikaste industriman och stod som ägare till Lindéngruppen med bland andra företagen Höganäs AB och Wilhelm Becker.

I samband med arvet fick den utbildade konsthistorikern Jenny Lindén Urnes och hennes barn mellan tre och fyra miljarder kronor att förvalta.

Familjen bosatte sig i den aktuella villan i Helsingborg, som beskrivs som något av det finaste som finns i Sydsverige.

Villan är i vit puts med rött tegeltak. Till boytan på 518 kvadratmeter kan tillfogas ytterligare 207 kvadratmeter som biyta. Huset, som byggdes 1913, har genomgått omfattade renovering och har sammanlagt tolv rum.

Egen cocktailbar

I mäklarbeskrivningen står angivet att det finns fantastiska sällskapsrum, kakelugn, stilren cocktailbar samt tallriksvärmare och andra finesser i köket. Huset har sammanlagt fyra våningsplan och dessutom en vinkällare med plats för 1000 flaskor.

Den aktuella fastigheten har en alldeles egen historia rent prismässigt, vittnar historiken om. Före familjen Lindén Urnes ägdes villan Bengt Adolfsson och hans hustru, känd som tidigare privat finansiär av spelare i HIF:s allsvenska trupp.

Familjen Adolfsson köpte villan 2001 för 15 miljoner kronor. Då hade huset på två år ökat i värde från 6,6 miljoner till 15 miljoner. Året tidigare, 1998, såldes villan ytterligare en gång, då för endast fyra miljoner kronor.

Dyrare än Zlatan

Om den aktuella villan nu säljs för de begärda 36 miljonerna överstiger den Zlatans tidigare lyxvilla i Malmö med sex miljoner kronor.

Jens Magnusson på mäklarföretaget Magnusson Två Generationer Mäklare AB, som fått uppdraget att sälja villan, säger att det är ett prestigefyllt uppdrag.

Men han önskar inte i övrigt att kommentera försäljningen av respekt för kunden.

Att priset är så högt förklarar Jens Magnusson med tidigare försäljningar som skett på den aktuella gatan.

Av de tio dyraste objekten som finns till salu i Skåne just nu ligger sex i Helsingborg.

Landets dyraste

Enligt sajten Hemnet finns för tillfället tolv fastigheter i Sverige som är till salu med en prislapp på 30 miljoner kronor eller däröver.

Landets dyraste bostad är en egen ö med bostadshus i Stockholms inlopp, fastigheten har ett begärt pris på 65 miljoner kronor.