Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya regler – då är det rusning efter rot & rut

Rot-skattereduktionen minskas från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden (inklusive moms). Taket för avdraget ligger emellertid kvar på 50 000 kronor per år som tidigare.
Foto: Martina Huber
Hemstädning är den populäraste rut-tjänsten.
Foto: Lasse Svensson

De aviserade förändringarna i rut- och rotsystemet sätter fart på beställningarna. Många ser till att renovera innan årsskiftet då de nya reglerna träder i kraft.

– Det har varit rusning efter semestern. Vi har till och med fått tacka nej till ett 30-tal förfrågningar, säger Bo Andersson på Malmö Bad och Köksmontage.

"Rot-boomen" började egentligen tidigt i våras när regeringen lade förslaget om att sänka avdraget från 50 till 30 procent av kostnaden för arbetet. Argumentet var att besparingen skulle gå till en satsning på bostadsbyggande.

Förslaget gav omedelbar effekt i efterfrågan på hantverkartjänster.

– Det var ju en jätteförändring redan efter att förslaget lades, säger Johan Leth, vd på BraByggare som förmedlar hantverkartjänster i hela Sverige åt runt 2000 anslutna företag.

– Vi har haft en uppgång på 40 procent av volymen.

Konkurrenten Servicefinder med 13 000 anslutna företag och 300 000 medlemmar har också märkt av ett ökat tryck. Marknadschefen Vishal Nanda menar dock att det antagligen är mer att vänta.

– Jag tror det blir mer från och med i morgon och de närmaste veckorna, säger Vishal Nanda som menar att många troligen avvaktat efter att förslaget lades. Och nu när det är taget blir det bråttom.

"Många vill utnyttja avdraget"

– Jag tror att många vill hinna utnyttja avdraget om det finns pengar kvar.

Bo Andersson på Malmö Bad och Köksmontage bekräftar den övergripande bilden på lokalnivå. Kalendern för tremannaföretaget är fulltecknat till i jul och Bo Andersson har fått tacka nej till förfrågningar.

– Många har hittat oss genom hemsidan och undrar om det är för sent nu. Precis som att det var jordens undergång.

En annan förändring är att det är fler större objekt som kommer in. Det handlar inte bara om badrum eller kök utan hela fastigheter som ska renoveras.

Förändringarna ska ses i ljuset av att antalet rot och rut-tjänster varit i stadigt stigande. 2009 köpte 3515 Malmöbor rut- eller rot-tjänster. Hittills i år är motsvarande siffra 16 170, enligt Skatteverkets statistik. Som en jämförelse är motsvarande siffror för Klippan 161 (2009) och 862. Det är alltså ingen isolerad storstadsföreteelse.

Förslaget som lades tidigt i våras fanns med när regeringen presenterade budgeten i veckan. Bland de som rasat mot förslaget finns, förutom oppositionen, Villaägarnas Riksförbund. Organisationen menar att sänkningen kommer att leda till både minskade skatteintäkter och mer svartarbete.

Bo Andersson delar åtminstone en av åsikterna.

– Jag vet nästan med all säkerhet att den svarta marknaden får näring igen.

Nya ROT- och RUT-regler

ROT-Skattereduktionen minskas från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden (inklusive moms). Taket för avdraget ligger emellertid kvar på 50 000 kronor per år som tidigare.

RUT-Avdraget halveras till 25 000 kronor per person och år. Halveringen gäller dock inte de som är över 65. Läxhjälp, matlagning och poolrengöring omfattas inte längre av RUT.


Betala i god tid innan nyår

På Skatteverket har man ännu inte upplevt samma "ROT-boom" som byggbranschen. Men det finns saker att tänka på innan förändringarna träder i kraft, enligt Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Åtminstone om man har ett jobb som ska betalas precis innan årsskiftet. Utföraren kan inte söka ROT-eller RUT-avdraget förrän han ser pengarna på sitt konto och då är det bäst att se till att de verkligen finns där innan nyår med tanke på bankhelgen.

Om ansökan kommer in på fel sida årsskiftet så kan det bli kännbart i plånboken.

– Så mitt enda råd är att man inte väntar för länge.