Värdet av så kallad homestaging/homestyling är svårt att uppskatta. Det finns för många om och men i ekvationen kring en försäljning för att kunna slå fast att en insats på X kronor ger Y kronor i utfall.
Men bara det faktum att branschen finns och har vuxit de senaste tio åren talar sitt tydliga språk, menar Michael Walther som drivit Housing i Malmö sedan 2004.
– Det är ju bevisligen enklare att sälja en stajlad bostad annars hade ju tjänsten inte funnits. Folk har inte tid, ork eller tillräckligt med fantasi.
Firmorna i branschen erbjuder allt från konsultation till full service där tavlor, nya snittblommor och möblemang ingår. Och många av uppdragen kommer från mäklare. Men även mäklarna själva "stajlar" till en viss nivå.
För det mesta handlar den grundläggande "stajlingen" om att städa undan onödiga prylar och frigöra ytor. Det ingår kostnadsfritt i tjänsten.
– I den enklaste varianten utgår man ju från vad som finns. Om vi lägger några timmar på det så kommer det både säljaren och oss till del, säger Peter Olsson.
Om den grundläggande varianten handlar om att utgå från vad som finns så handlar mellanvarianten om att lägga till eller att byta ut. En sekelskifteslägenhet med stuckatur kanske gör sig bättre med tidsenliga möbler än med det senaste från Ikea till exempel.
– Det kan ju upplevas som en stilkrock, säger Peter Olsson som också förordar att familjebilder och privata prydnadssaker plockas undan.
– Sedan är det alltid trevligt med blommor och färsk frukt.
Hemkänsla är bara bra men en spekulant ska inte känna att han eller hon gör intrång i någon annans hem.
Rummets potential kommer till sin rätt
Homestylingens eventuella betydelse syns inte minst i de bilder som läggs ut på lägenheten eller huset.
– För tio år sedan var det ju vi som gick ut med kameran över axeln, så är det inte i dag, säger Caroline Thagesson på Skandiamäklarna i Malmö som har med sig en arsenal av prylar till plåtningarna och tänker igenom både vinklar och ljus innan.
I det fallet handlar stylingen först och främst om att skala av och städa undan (inte minst bland sladdar och elektriska prylar) men också om att fixa till på rätt ställe. Till exempel att byta ut skrikiga färger som drar ögat till sig mot mer neutrala eller att möblera om så att rummets potential kommer till sin rätt. Om det får plats ett matsalsbord med 8 stolar i vardagsrummet så ställer man in ett möblemang för att visa det.
Det kan även handla om att lägga en "slarvigt" slängd pläd på en balkongstol med en läskande lemonad bredvid.
– Man vill ju förmedla en känsla, säger Caroline Thagesson.
Skandiamäklarna samarbetar även med externa byråer som stajlar bostäder. Valet av byrå hänger på valet av objekt. Handlar det om en sekelskifteslägenhet så finns det en byrå som är bra på det och handlar det om ett funkishus i kulturkvarter så väljer man en annan.
– Det har man ju lärt sig, säger Caroline Thagesson.
Citroner funkar fortfarande
Men i grund och botten handlar homestaging/homestaging alltså om att piffa upp ett objekt för att få bästa möjliga pris. Mycket kan man göra själv, som att handla citroner och blommor, men det finns expertis att tillgå. En byrå som Skandiamäklarna samarbetar med tar till exempel 299 kronor kvadratmetern för sina tjänster. Och då är bostaden stajlad i 45 dagar.
– Men generellt gäller att man ska vara noga med att komma ihåg att man har undersökningsplikt som hus och lägenhetsköpare. Att man håller huvudet kallt ser förbi det snygga och ställer relevanta frågor. Är det några större renoveringar på gång i föreningen, stambyten, takläggning? säger Joséphine Slotte, boendeexpert på Konsumentverket.
Även om det ligger ett läckert uppskuret bröd på köksdisken under en Dardel-kopia så ska man inte vara blyg för att spola i toan, kolla strömbrytarna och lyfta på designermattan för att kolla om parketten är fuktskadad.
– Man ska vara noggrann.