Sean Furlong och Will English känner igen beteckningen gubbdagis. Och vid ett första påseende så skulle stämpeln kunna passa för Shed Malmö. Det handlar ju ändå om ett ställe där man kan vara sig själv för en stund fast tillsammans med andra. Ett ställe där man kan både snickra och brygga öl till exempel. Men samtidigt är det en snittålder kring 30 och öppet för kvinnor.
– Vi har blivit kallade för gubbdagis men vi inkluderar familjen också, säger Sean Furlong som är en av Shed Malmös grundare.
Han och Will är australier som hamnat i Sverige på grund av kärleken.
– Det är så de flesta av våra landsmän hamnar här, förklarar Will.
Utbredd rörelse i Australien
I Australien är Man Shedrörelsen utbredd. Där, och i till exempel Storbritannien, handlar det mycket om att erbjuda en gemenskap för ensamma män. Ett "mateship" där yngre och äldre män delar kunskaper och erfarenheter genom att göra saker tillsammans.
– Och i Australien har de flesta ett shed på tomten med verktyg i. Det är därifrån begreppet kommer, säger Will English.
– Lite som er snickerboa.
Även Malmöavdelningen har tydliga australiska rötter där många av medlemmarna kommer från Port Malmö Maulers som spelar aussie rules football. Men det finns även danskar, spanjorer, holländare, engelsmän och nya zeeländare bland medlemmarna.
– Generellt är det kompisar och kompisars kompisar som gått med, säger Will English.
Insamling på Kickstarter
Innan verksamheten drog i gång hade Sean och Will en insamling på Kickstarter. Målet var att få in pengar nog till att täcka hyran för ett år framåt. De som la 200 spänn fick en shedproducerad smörkniv (gjord av kasserade julgranar) och de som la 2000 kronor får tillgång till fyra hantverkare i hemmet under en dag.
– Fast de har vi inte genomfört än, säger Sean Furlong med en antydan till eftertankens kranka blekhet.
Men pengarna, 50 000 kronor, kom i alla fall in och Shed Malmö är i gång. Baren i köksutrymmet blev ett av de första projekten som snickrades ihop av gamla lastpallar. En medlem snickrade ihop en sorts tron av samma material. En tron som kanske inte gör sig i ett litet hem men som mycket väl skulle kunna användas vid en nyinspelning av "Korpen flyger". I hörnet står ett trumset.
– Vi försöker köra jamsessions varje söndag, säger Sean Furlong.
"Ölbryggningen är rent teoretisk"
Bredvid trummorna står en stor dunk som ölmakarna i gruppen ska göra någonting av.
– Än så länge är ölbryggningen rent teoretisk.
Även om gubbdagis är ett felaktigt begrepp vill Sean och Will nå ut till fler gubbar och få ner dem i källaren.
Och då är kanske Twitter och sociala medier inte den bästa vägen.
– Jag pratade med min svärfar om det och han sa att ska man nå dem så är det mun till mun som gäller, säger Will English.
Det är de vi vill nå. Det är de som har tiden och erfarenheten, säger Sean Furlong.
I dagsläget har Shed Malmö 50 medlemmar men alla är inte aktiva nere i källaren på Köpenhamnsvägen. Men det är fritt fram att gå ner där och bara känna på verksamheten för vem som helst. Oavsett om man är intresserad av att brygga öl eller bygga stolar av kasserade badkar.
På sikt vill Sean Furlong se fler medlemmar och helst i andra och större lokaler.
– Vi har mycket ideologiskt stöd men vi behöver fler aktiva medlemmar.