Kallt? Så här kan du hålla värmen i höst

Tipi. En gammal hederlig brasa i snygg förpackning. Garden Fires tipi kostar cirka 5 000 kronor.
Foto: Pressbild/Produktbild
Terrassvärmare Verona. Ställbar effekt mellan 600 och 1500 watt. Hängs i krok från taket. Enligt tillverkaren är värmespridningen 4 kvadratmeter när den hänger två meter från golvet. Prisklass: Runt 1 500 kronor.
Foto: Pressbild/Produktbild
Infravärmare Opranic Nova styrs med termostat eller fjärrkontroll. Mellanvågsteknik som "värmer objekt direkt utan att värma upp luften i miljön vilket undviker energislöseri", enligt tillverkaren. Blir max 75 grader varm vid full effekt och kan monteras under till exempel markiser utan att ge brännmärken. Pris från 1 090 kronor.
Foto: Pressbild/Produktbild
Terrassvärmare Landmann. Gasolvärmare med reflektor som sprider värmen åt sidorna. Prisklass: 1 595 kronor.
Foto: THERMO/Produktbild

Gasol, infravärme, fläkt eller en hederlig brasa. Trots att hösten tagit ett fast grepp om trädgården går det att hålla värmen på altanen eller uteplatsen. Kvällsposten har tittat på några alternativ.

Valet av värmekälla hänger så klart ihop med hur platsen är beskaffad. En fast eller portabel eldstad har hög mysfaktor men då måste den placeras på säkert avstånd.

Ligger uteplatsen i direkt anslutning till boningshuset är detta så klart en viktig faktor precis som eventuella tak, väggar och tillgång till el.

Ju mer "väder och vind" som kommer in desto mer effekt per kvadratmeter kommer att krävas av värmekällan.

Utifrån de förutsättningarna finns det en rad alternativ att välja på från infravärme till gasolvärmare och värmefläkt. Priserna ligger från några hundralappar i de enklaste alternativen till flera tusen kronor för de dyraste. Utbudet är minst sagt brett.


Infravärmare

Infravärmare kan monteras eller placeras på allt från tak till vägg till varianter som kan ställas på bord. Infravärmen fungerar så att den värmer föremål och ytor men inte luften. I utbudet finns allt från styrkor på 500 w till 2500 w.

Placeringen utgår alltså ifrån att de riktas mot de områden man vill värma.

En matplats på fyra sittplatser är ungefär fyra kvadratmeter vilket till exempel skulle kräva två värmare på 1000 w över området.

Det finns flera varianter av infravärmare på marknaden: standard, halogen, IR-teknik och karbon. I valet mellan alternativ finns en rad faktorer att beakta. Hur högt (eller lågt) ska värmarna placeras? Vilken typ av ljus blir det? Ska det bli varmt omedelbart eller är det okej med gradvis uppvärmning? Kostnad och elförbrukning väger så klart också in.


Gasolvärmare

Till skillnad från infravärmen värmer gasolen upp luften. Är uteplatsen oskyddad kan det vara svårt att rikta värmen. Gasolvärmaren finns dock i en rad olika utförande som ger alternativ. Till exempel den traditionella "pelarmodellen" som känns igen från uteserveringarna, mindre bordsmodeller och kaminer. Gasolvärmare kräver ingen elanslutning och de flesta är flyttbara. De bör placeras på en väl ventilerad plats då förbränningen av gasol kräver mycket luft.


Värmefläkt

Den här eldrivna lösningen värmer omgivande luft och funkar bäst på en skyddad plats så att värmen inte försvinner i väg. Värmefläktarna placeras på golvet och kommer i flera olika former och storlekar. En poäng är att värmefläkten kan flyttas runt. Man kan börja med att värma läshörnan och sedan flytta värmen till middagsbordet. Det kan vara värt att "provlyssna" på fläkten innan köp eftersom ljudnivån kan skilja sig åt mellan modellerna.


Eldstäder

Hög mysfaktor och genuin värme. Dock inte lika lätt att rikta värmen som med de andra alternativen. Å andra sidan ger det möjlighet till korvgrillning och att gnugga händerna över levande eld.

Men utbudet är brett från de enklaste eldkorgarna till sirligt utsmyckade kaminer. Platsbyggda uteugnar finns också men det är överkurs i sammanhanget.