Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Heminredaren om våra vanligaste missar

Soffa kommer från Cassina och kuddarna är tillverkade av Missoni.Foto: Christer Wahlgren
De nya skåpen i serveringsgången kommer från Tibrokök. Lampa från Flos och golv från Mats Theselius.Foto: Christer Wahlgren
Foto: Christer Wahlgren
Soffa i rummet längst in från Eilersen och fåtöljen till höger från Giorgetti.Foto: Christer Wahlgren
Stolar från MDF och bord från Magis.Foto: Christer Wahlgren
Säng från Giorgetti men Dux-madrasser<br>Stol och bord från Poul Kjærholm.Foto: Christer Wahlgren
Planritning av lägenheten.Foto: Christer Wahlgren
Bord i valnöt från danska Andersen.Foto: Christer Wahlgren
Soffor från Cassina. Alice har ännu inte hittat soffbord. De orangefärgade stolarna i det inre rummet ska kläs om.Foto: Christer Wahlgren
1 / 9

Alice Åkerblom är inredare.

Intresset föddes redan under uppväxten på ett lantbruk.

– Jag brinner för att bevara skandinaviskt hantverk och design, berättar Alice som aldrig besöker Ikea.

VANLIGA FEL VI GÖR

*För små mattor under borden. Hellre ingen matta alls än en för liten en.
*Belysningen. Fel att hänga en stor lampa i taket som lyser upp hela rummet. Man måste arbeta med punktbelysning och skuggor.
*Övermöblering. Man ärver saker och plötsligt liknar hemmet mer ett möbelmagasin.
*Kan inte se det inspirerande i att vartenda matbord hos designintresserade människor omringas av Arne Jacobsens klassiska stol "Myran".
*Att kvalitetsaspekten åsidosätts. Med IKEA och tillverkning i Kina luras vi att tro att kvalitet är förenligt med låga priser.

NÅGRA INREDNINGSTIPS

*Gruppera föremål. Placera små saker i en grupp och inte utspridda.
*Vi kan köpa bil för hundratusentals kronor men tycker att en soffa för 40000 är för dyr. Ändå håller förmodligen soffan längre.
*Skapa ett hem långsamt Med begränsade ekonomiska resurser kan man köpa det som står sig design- och kvalitetsmässigt – men som kostar en del - lite pö om pö.

Alice Åkerblom

Ålder: 55
Bor: Malmö och Svängsta
Familj: Sambo
Yrke: Inredare på Bomagasinet AB.
Bakgrund: Växte upp på ett lantbruk. Drivit butik i Karlshamn och Malmö med möbler, glas och porslin. Bakgrund inom konfektionsbranschen. Gått reklamlinjen på Köpmannainstitutet i Stockholm. Har arbetat som designkoordinator hos den danske möbeldesignern Jens Juul Eilersen. Har verkat som inredare under de tio senaste åren.
Exempel på inredningar:
Advokatfirman Vinges kontor
Coloramas huvudkontor i Västra hamnen i Malmö.
Art Clinic i Göteborg
Reveny på Jägersro trav & galopp.

Alice och hennes sambo bor i en stor patricierlägenhet i centrala Malmö. Huset är jämngammalt med Baltiska utställningen. Det mesta är bevarat i den pampiga våningen.

– Orört, säger Alice som letade länge innan hon hittade denna pärla.

Och hon har själv inrett lägenheten. Men tycks aldrig bli klar.

– Ta inte bilder på den där lampan för den kommer från min mamma och passar inte in här, säger hon och berättar om sånt som ska ändras.

Hon har bott där i ett och ett halvt år men ännu är inte allt på plats.

– Egentligen borde jag ha anlitat en annan inredare för det är omöjligt att inreda åt sig själv, säger hon.

"Ska vara 1914"

Alice har arbetat med den världskände danske möbeldesignern Jens Juul Eilersen.

– Jag är vän med familjen och den har lärt mig allt om kvalitetsmöbler.

Hon har arbetat i företaget Bomagasinet med såväl privatpersoner som företag. Ett uppdrag startar oftast med att hon kollar in själva huset.

– Jag ställer mig utanför och funderar på hur man förväntar sig att det ska se ut där inne i huset. Man försöker hitta husets själ. Som det huset som jag själv bor, som är från 1914. Då ska det vara 1914 inne i lägenheten också, alltså när det gäller den fasta inredningen. Det ska finnas där. Sedan kan man ställa in hypermoderna möbler där förstås.

Hon fortsätter med intervjuer med de som ska bo i lägenheten.

– Det måste ju vara funktionellt. Det är stor skillnad förstås när det gäller ett pensionärspar jämfört med en barnfamilj. Funktionen är viktig.

Men det handlar också om tycke och smak.

– Jag måste ju utgå från de som ska bo i lägenheten och vad de tycker om. Det är inte alltid det sammanfaller med min egen smak. Man ger råd men samtidigt måste folk själva få bestämma.

Stort intresse

Det finns många inredare, bland annat bloggare.

– Intresset är stort. Samtidigt är kanske inte kunskapen alltid lika stor. Alla tror att de kan, men det krävs gedigen kunskap för att kunna det här med inredning.

Ett annat problem är att inredaren kommer in för sent i bilden.

– Om det handlar om ett nybygge så borde man tänka på inredaren när huset ritas. Som det är i dag så knyter man inte ihop de olika delarna. Först ritas huset, som kommer en ljusfirma in i bilden. Sist inredaren, jag är alltså sist in. Det hade varit bättre om man synkat det där bättre och tagit med mig från början.

Som inredare guidar Alice även när det gäller valet av möbler och annat.

– Jag har kontakter med en rad leverantörer av möbler, textilier och belysning. Antingen tar jag med kunden till olika utställningar eller också skaffar jag fram prover på till exempel textilier.

Aldrig Ikea

Däremot bär det aldrig av till Ikea.

– Det får kunderna själva sköta i så fall…

Alice betonar att det är viktigt att ta hänsyn till vad de som ska bo i lägenheten själva sysslar med och vill ha i sitt hem.

– Gillar man böcker så ska det finnas välfyllda bokhyllor, säger hon och i ett hörn i hennes hem finns det några gitarrer som signalerar ett musikintresse.

– Personliga ting är viktigt för att ge hemmet en själ. Hem som ser ut som utställningar är det värsta jag vet

– Hem ska vara levande och spegla dem som bor där. Och det är faktiskt roligt att göra ett hem personligt. Det är det som är utmaningen. Att fylla en tom lägenhet med möbler utan tanke på de som ska bo där, är hur enkelt som helst. Men också tråkigt, ointressant, för mig.

"Kan bli rörigt"

Samtidigt måste man vara beredd på att offra vissa saker.

– Det kan bli rörigt, illa matchat, fult och oharmoniskt om man försöker klämma in allt man har. Det finns nämligen vissa form-, färg- och materialmässiga grundregler som man bör hålla sig till. Och då får man räkna med att man måste offra vissa ”favoriter” i bohaget.

Men är det inte svårt att be folk att plocka bort saker, eller byta tapeter eller något liknande?

– Men vill jag till exempel sätta upp nya tapeter så brukar jag bara fråga om de gamla tapeterna är viktiga för de som bor där. Då brukar det funka.

Och hur tänker man när det gäller färg och form?

– Det är förstås väldigt viktigt. Hemmet blir vackrare och mer harmoniskt om man håller ihop färg, form och material. Allt blir mycket enklare om man är konsekvent. Man kan till exempel plocka upp en färg i ett konstverk och knyta an till den när man väljer färgsättning på möbler i ett rum.

Hur vet man vad som är trendigt?

– Förr höll en stil i sig i 100 år eller mer (renässans, barock, empire och så vidare). Men idag är det helt annorlunda. Det som är väldigt inne färg- och formmässigt ett år, kan vara helt omodernt nästa.

Vilken stil föredrar du själv?

– Modern. Gärna italienskt av hög kvalitet. Men även svenskt och danskt. Jag tycker man ska bevara hantverkstraditioner.

Favoriter bland formgivare?

– Piero Lissoni, Patricia Urquoia, Vico Magistretti, Phillipe Starck, Jens Juul Eilersen, Kasper Salto, Mats Theselius och Jonas Bohlin.

Kan man inreda med återvunna möbler?

– Ja det är en ny trend. Men allt gammalt är inte fint. Skräp är fortfarande skräp.

Alice vill sist slå ett slag för kvalitetsmöbler.

– Kvalitetsmöbler med lång livslängd är faktiskt inte oväsentligt för miljön. Till detta krävs likaså ett visst designmässigt tålamod.