Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är yllehyddorna som kan vinna pris

Naturnära: Vill man komma närmare naturen än så här får man lägga sig på marken. Den mongoliska yllehyddan är något av ett signum för Nyrpus Naturhotell.

Ingen el, inget rinnande vatten, inget internet och övernattning i mongoliska yllehyddor. Nu har Svenska Turistföreningen (STF) nominerat Nyrups Naturhotell utanför Höör i två klasser när de bästa vandrarhemmen ska koras.

Den 22 november ska STF premiera landets bästa vandrarhem/hotell och fjällstation. Priserna delas ut i åtta kategorier. Nyrups Naturhotell är nominerat i två av dem; årets nykomling och årets upplevelse

Ingen el och internet

Nyrup riktar sig till vandrare, konferenser och andra gäster som vill vara mitt i naturen. Det finns som sagt ingen el och inget internet men det finns yllehyddor att sova i och mat som man antingen får serverat eller som man lagar själv.

Delägaren Camilla Jönsson berättar att hyddorna är utformade som mongoliska jurtor, så kallade geer, men att det är lättare att kalla dem för skånska yllehyddor för att undvika förvirring.

Poängen är i alla fall att de är varma och försedda med golv och sängar.

Besökarna ska känna att det är ett utmanande boende nära naturen utan att bekvämligheten försakas allt för mycket. Besökarna checkar in på Nyrups Osteria strax utanför Hallaröd och går sista biten till fots. Gemensam matlagning utomhus är också en del av upplevelsen.

– Nu i helgen lagade de kronärtskockssoppa, stekta vitlöksbröd och lagade lax i jordugn. Till det fanns stekt svart- och grönkål och till efterrätt mörk chokladkräm med passionsfrukt och grädde.

Naturlyriska

Det mesta, inte passionsfrukten, kommer från lokala odlare och producenter.

STF är närmast naturlyriska i sina motiveringar:

"När bokskogens skira lövverk förenas med såväl de renaste fiskevatten och mongoliska hyddor kan ingen motstå denna nykomna intensiva naturupplevelse" heter det till exempel i motiveringen till årets nykomling.

Och för Årets upplevelse:

"För en uppvisning i bekvämlighet som utmanar gästens sinnen och föreställningar om vad en ett vandrarhem kan erbjuda"