Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är vårlökarna
som är trendiga i år

Lökar i drivna växthus ger skönhet och väldoft.
Foto: Björn Hansson
Tofslilja, Eucomis comosa.
Foto: Björn Hansson
Jättelök, Allium giganteum, i ett hav av tagetes.
Foto: Björn Hansson
Det tog 16 år att ta fram svarta hyacinther i nyansen midnight mystique. De första lökarna såldes för 50 000 styck.
Björn Hansson, föreläsare, biolog och trägårdsfotograf verksam i Skåne.
Foto: Marie Hansson / BJÖRN HANSSON

Det kanske känns som om sommaren 2017 ligger väldigt långt borta. Men faktum är att det är hög tid att sätta vårlökarna nu.

Trädgårdsexperten Björn Hansson förklarar hur du bäst lyckas med dina lökväxter. Och tipsar om trendiga sorter.

– Svarta hyacinter är väldigt trendigt, de första lökarna som togs fram i nyansen midnight mystique såldes för 50 000 pund styck, säger han.

Första steget är att välja vilka lökar som ska sättas ner i jorden, och det finns förstås ett enormt utbud. Lökar kan du klicka hem från internet såväl som köpa på plantskolor i trädgårdsbutiker och i matbutiker. En sak att tänka på är att lökar, knölar och rhizomer är färskvaror och bör komma ner i jorden så fort som möjligt. Ha därför i åtanke att lökväxterna i mataffären kanske har legat ett tag och behandlats ovarsamt, helst ska lökar och knölar förvaras i trälådor och omges av spån, eller i luftiga påsar. De ska aldrig förvaras i täta plastpåsar.

Att beställa lökar på nätet innebär alltid en risk att de skadas eller torkar eller möglar, kräv då nya. Hur ska man då veta att en lök är bra. Björn Hansson som tillsammans med sin partner Marie Hansson skrivit boken "Lökar & knölar" menar att det viktigaste är att de ser fräscha och spänstiga ut och inte har för mycket skador, däremot är den en missuppfattning att tulpanlöken är skadad om den saknar sin tunika eller skal, det har ingen betydelse.

Tidiga snödroppar

De flesta lökar trivs bäst i ganska lätt jord, uppblandad med sand och grus. Kompakt lerjord ökar risken för att de ruttnar. När på hösten man sätter sina vårlökar spelar inte så stor roll, så länge det inte är tjäle i markan.

– Det är i lökväxtens livscykel att den behöver hösten och vintern att växa, sätter man den för sent så hinner den inte upp.

Vissa sorter kommer tidigt. Själv har han varit med om att snödropparna vissa år dykt upp så tidigt som i december och januari.

– Det är trevligt med lökar som blommar vid olika tidpunkter. Först kommer vintergäck och snödroppar, sen kommer scilla och krokus och efter det narcisser, liljor och tulpaner. Blomningstiden brukar stå på förpackningarna.

Svarta hyacinter trendar

Björn Hansson förklarar att enkelt sätt att minska risken för nakna tråkiga hål i rabatterna när en art blommat ut är att kombinera lökarna med perenner och bladverk som kommer tidigt. En färgkombination som enligt Björn Hansson blir vacker i rabatten är tulpaner i nyanserna rosa, orange och svart ihop med det populära höstsilveraxet vars blad kommer tidigt. Två andra perenner som är bra att kombinera med är violruta och funkia som har stora gröna blad, som kommer tidigt och täcker eventuella hål. Överlag är mörkare nyanser, som exempelvis svart, trendigt just nu. Men då svarta blommor är sällsynta och svåra att ta fram kan de vara dyra.

– Svarta hyacinter är väldigt trendigt, de första lökarna som togs fram av sorten midnight mystique såldes för 50 000 pund styck, säger Björn Hansson.

Andra lökar som varit populära på sistone är allium, med de stora lila bollarna.

– De är tacksamma att odla och ger effekt i rabatterna, många av dem blommar i maj månad.

Vilken är din egen favoritlök?

– Personligen tycker jag om de vanliga scillorna (blåstjärnor). Och sen gillar jag honungslök, den är snygg och ganska hög, upp mot en meter, och så har den klockor längst upp.

Var finns det mest välsorterade lökutbudet i södra Sverige?

– De som har störst utbud är Lilla fiskaregatans trädgårdsbutik i Lund, de är kända för ett stort utbud. De har också börjat med ekolökar, och har en näthandel också. Själva brukar vi beställa på nätet från Peter Nyssen i England.

Rådjurs- och gnagarsäkra lökar

Mycket rådjurs- och gnagarsäkra

Acis, snöklockor

Crinum, krinum

Galanthus, snödroppar

Leucojum, snöklockor

Habranthus, väpnarliljor

Narcissus, narcisser

Nectaroscordum, honungslökar

Sternbergia, krokusliljor

Ganska rådjurs- och gnagarsäkra

Allium, lökar

Anemone, sippor

Anemonella, sipprutor

Arisaema, kobrakallor

Arisarum, råttsvanskallor

Arum, munkhättor

Camassia, stjärnhyacinter

Colchicum, tidlösor

Corydalis, nunneörter

Fritillaria, klockliljor

Hyacinthus, hyacinter

Hyacinthoides, klockhyacinter

Iris, irisar

Muscari, pärlhyacinter

Scilla, blåstjärnor

Trillium, treblad