Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förläng sommaren med spabad

Bra massageeffekt Jacuzzi J235, Folkpool Pris: 90 000 kronor Ett prisvärt och bästsäljande spabad med effektiva massagestrålar även för fötterna. Sköna säten med plats för upp till sex personer.
Liggplats Pollux, Skånska Byggvaror Pris: 52 995 kronor Ett rymligt bad med fem sittplatser och en liggplats. 32 massagemunstycken i olika utföranden, varan 12 justerbara. Frostvakt skyddar mot isbildning i rörsystemet. Undervattensbelysning och ozonrening.
Lyxliraren Jacuzzi J-585 Pris: 250 900 kronor Snyggt förpackat spabad med trendig rottingpanel som har inbyggd belysning, vilket ger en häftig effekt när det blir mörkt. Plats för 6 personer. 52 jetstrålar och justerbart vattenfall. Automatisk rening med Pro clarity-filter. Låsbart termolock ingår.
Klassisk badtunna Sverigetunnan Pris: 22 995 kronor. Fördelen med en klassisk badtunna är att den rymmer många personer, upp till sju personer. Till skillnad från många moderna spabad har denna tunna träpanel. Den ska inte placeras på fuktig mark, utan på lätt dränerat och stabilt underlag, såsom stenplattor. Värms upp via inbyggd vedkamin, vilket tar mellan 1,5 och 4 timmar beroende på utomhustemperatur och storlek. Inget för spontanbadaren alltså.
Minbadkar Enjoy, Rusta Pris: 19 500 kronor. För den lilla familjen passar detta lite mindre par som rymmer tre personer. 20 massagestrålar och ozonrengöring. Isolerat för att klara åretruntanvändning i nordiskt klimat. Maxtemperatur 40°C. Filter, termolock och ishink ingår.
Bästsäljare Nordic Impulse DP, Folkpool Pris: 58 300 Denna modell är Sveriges mest sålda spabad. Det har plats för sex personer inklusive ett barnsäte/avsvalkningssäte. Massagefunktion med 13 munstycken som kan styras steglöst i hårdhet. Inbyggd ozonrening.

Att ha ett spabad i trädgården skapar vardagslyx året om. Det finns en hel uppsjö av modeller att välja på – allt från klassisk badtunna till avancerad massagefunktion och inbyggd stereo? Här är några modeller att kika närmare på.

Tänk på detta!

Bestäm hur många platser som behövs och vad karet ska användas till? Är det viktigt med massage så gå upp i pris och satsa på avancerade munstycken och strålar.

Badet placeras på en plan, hårdgjord yta som klarar badets belastning på trädäck eller marksten.

Det går även att delvis gräva ned badet eller bygga in det i ett trädäck.

För att garanti ska gälla och det reservdelar vara tillgängliga så kan det vara bra att satsa på ett varumärke.

Tänk på att ha koll på ph-värdet i vattnet för att klorets effekt ska bli maximal.

Saker att köpa till är till exempel trappor med inbyggd förvaring eller locklyftare som underlättar när man ska ta av det ofta otympliga locket, såväl som sidobord och vattentäta högtalare.

Med ett uppvärmt spabad i trädgården kan du njuta av avslappnande bad året om - till och med en stjärnklar vinterkväll.

Ett spakar har ofta en livslängd på upp mot 15 år och det ingår ofta en garanti på två till tio år beroende på priset. En sak som kan vara bra att tänka på är att köpa ett spabad från ett väletablerat varumärke som kommer att finnas kvar på marknaden i framtiden. Vid eventuella tekniska problem eller behov av reservdelar är det snopet om varumärket gått i konkurs, påpekar Nicklas Jonsson, butikschef på Folkpool i Helsingborg.

Han menar att det idag finns spabad i prisklasser från cirka 20 000 till en kvarts miljon.

– En genomsnittskund brukar lägga runt 65000 till 95000 på ett utomhusbad, säger Nicklas Jonsson.

Ju högre man går upp i prisklass desto större kar och fler och mer avancerade munstycken och riktade massagestrålar. För den som inte är intresserad av massageeffekten räcker det med en enklare modell.

Runt eller fyrkantigt?

Det finns allt från små modeller som rymmer tre personer till större modeller med upp mot sju sittplatser, många kar har också en liggplats. Många tycker att runda kar är snyggare, men en fördel med en fyrkantig modell är att det är rejäla sittplatser och användbara hörn, dessutom blir det lite mer utrymme i mitten.

Ett spabad placeras med fördel på ett jämnt och stabilt underlag såsom stenplattor eller ett trädäck, helst inte direkt på gräs. En del väljer att delvis gräva ned karet för att det ska passa in bättre i naturen.

När det gäller underhåll så bör man rengöra filtret var tredje vecka och byta det en gång om året. Dessutom bör man byta ozonator alternativt UV-lampa bytas efter 1-4 år.

Underhåll viktigt

Det är också viktigt att hela tiden mäta ph-värdet i vattnet, det ska ligga mellan 7,2 och 7,4. Varje gång man har använt badet bör man tillsätta klor, och för att kloret ska ha effekt så behöver ph-värdet vara rätt.

Sköter man underhållet så behöver man inte byta vattnet med än tre till fyra gånger per år.

I de lite mer exklusiva karen finns det ofta mer avancerad belysning och detaljer som vattenfall och inbyggda högtalare så att man kan få musik i badet via en Iphone.

Det välkända varumärket Jacuzzi lanserade nyligen en riktig lyxlirarmodell J585 som har en trendig rottingpanel, touchscreen och läcker fiberoptisk belysning både invändigt och utvändigt. Men smakar det så kostar det, priset är 250 000 kronor.

– Den modellen liknar inte något annat i hela värden, den är skitcool, och ska inte grävas ned utan är gjord för att stå på ett podium, säger Nicklas Jonsson på Folkpool i Helsingborg.