Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fint som snus – Per odlar sina egna prillor

Egen pris är guld värd. Per Englund ville göra sitt eget snus från scratch och började odla tobak.
Foto: Per Englund
Per Englunds snus är obesprutat och väldigt närodlad.
Foto: Lars Sjöqvist

Suget efter en egen pris snus startade en mödosam men lärorik process. Nu har fotografen Per Englund dokumenterat vägen från planta till prilla i boken "Eget snus".

– I reda pengar sparar jag mycket men jag har ju lagt bisarrt mycket tid på det här.

Summan av lasterna är, som bekant, konstant. När Per Englund, efter flera års uppehåll, kände suget efter att snusa igen beslöt han sig dock för att kombinera onytta med nöje. Han beslöt sig för att se om det skulle gå att driva upp tillräckligt många tobaksplantor för att kunna bli självförsörjande snusare. Ambitionen var att låta den första egenproducerade prillan hägra som en magisk morot i änden av projektet. Den föresatsen stöp dock på vägen.

– Jag köpte tobak som jag lärde mig att göra eget snus på någonstans i mitten av processen. Men jag fuskade inte helt.

Ingen erfarenhet

Per Englund berättar att han startade odlingen helt utan odlingserfarenhet. Och läsaren får följa med hela vägen från att han sätter ner de första plantorna på torpet utanför Vallentuna tills att tobaken skördas, torkas och bereds till färdigt snus. Läsaren får följa med när författaren kånkar tobaksbladen med Roslagsbanan in till stan, hur tobaken mals med köksredskap och hur han, under experimenteringsfasen, däckas av en allt för stark blandning. En dokumentär berättelse i sann trial and error-tradition.

"Väldigt närproducerad"

Fast numera är novisen alltså självförsörjande på egenproducerat snus. Ett snus som är gjort efter helt egen smak. Favoriten Snickarsnus piffas till exempel upp med muskotnöt, rooibos-te och Ramlösa.

– Jag föredrar ju en så ren tobaksmak som möjligt och har svårt med de där parfymerade sorterna.

– Dessutom är min tobak naturligt gödslad, obesprutad och väldigt närproducerad.

Lagligt odla tobak

Tobak är, trots de bevisade skadeeffekterna av nyttjande, lagligt att odla i Sverige. Historiskt har tobaken odlats från norr till söder i Sverige. När staten förstod att det här kunde vara en bra intäkt till den statliga kassakistan beslutade riksdagen 1915 att ett monopol skulle införas. I samband med det blev ett hundratal tobaksfabriker och cirka 100 snusmärken införlivade i monopolet. Bland annat klassikern Ljunglöfs Ettan.

Källa: Eget snus

Per Englunds Smaksättare

I Eget Snus beskriver Per Englund även egna recept på sitt snus. I Snickarsnuset ingår alltså bland annat muskotnöt, rooibos-te och muskotnöt. Black Bison innehåller rivna lakritsrötter, polsk bisongräsvodka (Zubrowka) och hawaiian black sea salt.