Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expertens bästa tips – så lyckas du med bröllopet

Johanna sa upp sig och startade eget - som bröllopskoordinator. Hon har arrangerat en rad kändisbröllop och driver nu sin verksamhet från Höllviken.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Hon ville jobba med event inom nöjesvärlden. Så halkade Johanna Kajson in på bröllopsscenen.

– Bröllop är festernas fest, det kan vara dyrt men att säga ja är i alla  fall gratis, säger Johanna när hon berättar om sin roll som bröllopskoordinator. 

Efter studentexamen vid Apelrydsskolan i Båstad började Johanna Kajson, 30, jobba som säljare och senare som projektledare på ett bolag i Stockholm. Men event-branschen lockade hela tiden. Det hade hon känt sen hon tillsammans med en vän arrangerade studentbalen i Båstad. 

–  Min plan var att jobba på en eventbyrå, men så läste jag i en tjejtidning om Sveriges enda bröllopskoordinator, det är ju festernas  fest, tänkte jag. 

– 2009 var jag redo att säga upp mig för att söka jobb på en eventbyrå men då sa en kollega till mig: varför inte starta eget. 

Sagt och gjort.

Johanna sa upp sig och startade eget – som bröllopskoordinator. Sex år senare är hon en av de ledande inom detta område och för en dryg månad sedan flyttade Johanna, hennes man, Rickard Kajson, och sonen Charles, 1, 5 år, tillbaka till Skåne och Höllviken som nu är bas för hennes verksamhet. 

LÄS MER: Johanna Kajsons blogg. 

"Om jag ska välja en kyrka tar jag nog Trollenäs Kyrka nordöst om Eslöv, det är så vackert", säger Johanna.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Ordnar kändisbröllop

Nu har Johanna gjort en rad svenska kändisbröllop – Isabella Löwengrip, mera känd som  "Blondinbella", Hanna Widell och i sommar ska hon fixa bloggaren och entreprenören Kenzas bröllop.

 – Jag gör också bröllop åt brudpar utomlands som vill komma hem och gifta sig, en NHL-spelare,  fotbollsproffs och andra idrottsmän. Jobbet som bröllopskoordinator skiftar från par till par. 

Viktigast säger Johanna, är den intervju hon gör med brudparet innan. För att lära känna dem, se  deras likheter och olikheter, försöka hitta en gemensam nämnare. Sedan handlar det givetvis om var man vill lägga den ekonomiska ribban. 

1200 kronor per gäst

Vad kostar ett bröllop? 

–  Ett bröllop i dag kostar allt från 40 000 kronor till ett par miljoner kronor. Till en början beror det förstås på hur många gäster man vill ha. Jag brukar räkna med att det kostar runt 1 200 kronor per kuvert, då är de där tio kusinerna som du egentligen inte vill bjuda helt plötsligt rätt dyra! Det blir 25 000 kronor extra om de har sin respektive med sig. Så, se över gästlistan med omsorg.

– Sen vill  man kanske ha en "brudbil", en duktig bröllopsfotograf som även filmar, det är en viktig post som många först tycker är en alltför stor utgift men något man har glädje av längre fram i livet. Och så ska det finnas blommor. Men det är i alla fall gratis att säga "ja". 

Vilket är ditt viktigaste råd till ett brudpar som planerar bröllop i vår och sommar?

–  Våga göra det på ert alldeles eget sätt. Man måste inte heller följa en mall, man behöver inte gå in i kyrkan på ett speciellt sätt, man kan slippa gå genom kyrkan fram till altaret om det känns nervöst. 

Kläderna? 

– Klädseln är friare i dag än tidigare. I synnerhet vad gäller mannen, han behöver inte frack, det är i dag vanligare att  brudgummen köper en snygg kostym eller smoking, som han sen kan använda  efter bröllopet. 

Fluga, slips eller öppet i halsen...? 

– Alla tre går bra i dag, det finns inga strikta regler, allt beroende på vilken typ av bröllop du vill ha. 

Johannas tips är att planera sitt bröllop i god tid, så att man hinner njuta av tiden innan. I augusti kommer hon med en bok med sina bästa tips.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Och bruden? 

– Jag får ofta frågan "var ska jag köpa min brudklänning?". Mitt första råd är: ut och prova och ta med dig din mamma eller väninna som tittar extra noga så att att allt sitter som det ska. En brudklänning kan kosta allt från 500 kronor, om man går till kedjorna, till 15 000 och givetvis  betydligt mer om man ska sy upp eller vill ha en designerklänning. 

–  Men samtidigt vill jag aldrig lägga mig i vad brudparet tar på sig, men ger gärna tips. Känner att brudparet också är lite rädda för att göra fel, även vad gäller kläderna, tänk inte så, bestäm själv hur ni vill  tona fram på bröllopet. 

Fixa i god tid

Vanligaste missarna man gör inför sitt bröllop? 

– Att man inte gör inköp och börjar planera i tid. Skriv ner och fixa allt i god tid, gärna ett par månader innan bröllopet.  

– Många brudpar har alldeles för mycket att göra tiden innan bröllopet vilket tar udden av den härliga uppladdningen veckorna innan. Man ska inte behöva sitta och rulla strutar klockan två på natten ett par dagar innan den stora dagen. Så, börja i tid. 

Vilken är den vanligaste frågan du får när du planerar ett bröllop? 

– Får man gå si eller så fram till altaret, andra vanliga frågor är, "hur lägger man upp dagen", "vad gör man om det regnar", många vill ju gifta sig utomhus på sommaren, då måste man ha en reservplan. 

Det perfekta Skånebröllopet? 

– Jag har gjort ett bröllop på Österlen, perfekt för ett sommarbröllop. De öppna fälten och en personlig vigsel utomhus. Mitt favoritställe är då Sjöbacka Gård utanför Skillinge, fantastiskt ställe.

 – Om jag ska välja en kyrka tar jag nog Trollenäs Kyrka nordöst om Eslöv, det är så vackert. 

Det optimala slottet? 

– Kronvalls Vinslott utanför Sankt Olof på Österlen. Många hör av sig från Stockholm och vill gifta sig där. En annan favorit är Örenäs slott där jag ska hålla i ett tredagarsbröllop i sommar. 

För de som inte tycker sig ha råd att anlita en bröllopskoordinator för sitt  kommande bröllop kan vi redan nu avslöja att Johanna släpper "Planera ditt bröllop med Johanna Kajson”, den optimala bröllopsguiden, i  augusti.

– Där får man alla mina bästa bröllopstips, lovar Johanna. 


Ger ut en bröllopsbok

Namn: Johanna Kajson 

Ålder: 30 

Familj: Maken Rickard Kajson och sonen Charles, 1,5 år. 

Bor: Höllviken 

Sysslar med: Bröllopskoordinator 

Blogg: http://ungafrukajson.se 

Aktuell: Med vårens och sommarens bröllop, släpper boken "Planera ditt bröllop med Johanna Kajson” i augusti (Lind & Co).