Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Djärvare hösttrender – mer färg på väggarna

De flesta brukar ha klart för sig vad de är ute efter redan när de kommer in i butiken, berättar Henrik Lood. Tapetorama finns även online.

Foto: Tomas Leprince

Tapetorama i Malmö har allt från historiska klassiker till de senaste rullarna.

Foto: Tomas Leprince

Enligt tapettillverkaren Sandberg vill vi ha naturnära material i stugan. I kollektionen Skog vill man möta det önskemålet.

Tapeter designade på förlagor ur William Morris arkvis. Mönster från det sena 1800-talet har fått förnyad aktualitet i dag.

Bramble och Charcoal, William Morris.

Tapeten rost ger som namnet antyder, en känsla av just rost.

Ernst Kirchsteiger har formgivit e tapet baserad på en rulle han fann i en övergiven 20-tals-gård. Tapeten, som produceras av Duro, heter Ester Marias Kammare.

Inte djärvt med klassiskt. Ralph Laurens Navy
1 / 8

Mönster med djup och känsla av naturmaterial, 50-tals retro och Ernst Kirschsteiger. Tapeterna tar upp kampen med de bara väggarna i slott och koja.

– Fondväggar är väldigt populärt men det kommer mer och mer att tapetsera hela rummet. Det ger en helt annan känsla, säger Henrik Lood på Tapetorama i Malmö.

De flesta har en levande relation till tapeter. En flocktapet kan, likt Proust madeleinekaka, väcka minnen från barndomshallen eller sommarstugan. Tapeten har dock en utmanare i "ljust och fräscht"-idealet med vitmålade väggar. En kamp som tapetbranschen är villiga att ta.

Henrik Lood på Tapetorama i Malmö konstaterar att det verkar finnas en rädsla för att tapetsera hela rummet. En oro som är obefogad.

– En fondvägg ger en bild. Men tar du alla väggar så hänger hela rummet med. Väggen blir inte bara en accessoar. Det blir en större helhet.

Men vadan denna rädsla?

– Vet inte. Jag tror att vi inte är så vana vid färg och mönster på väggarna. Men det är egentligen en lögn för tittar man på . Gå ut i gamla herrgårdar och kika. Där är helt fantastiska tapeter, mycket färg mycket mönster och i alla rum. Jag vet inte varför vi har gått tillbaka till ljust och vitt, säger Henrik Lood.

 

Skog och Rost

Tapetoramas utbud spänner från designtapeter till historiska tapeter och handtryckta. Och av de nya kollektionerna att döma finns det vissa uttryck som sticker ut i höst.

Bland annat tapeter med imiterande textur. Som Sandbergs linje Skog där det finns till exempel Rost och Linne. Precis som namnet antyder ger de upplevelsen av just Rost och Linne fast på en platt yta.

– Men där är ingen struktur, det bara upplevs som det.

Retromönster fortsätter att vara gångbara i takt med att inrednings- och intresset för renovering håller i sig. Och den intresserade husägaren som flyttar i ett 50-talshus vill att tapeterna ska rimma med den epoken.

– Sen finns det folk som kommer in och säger att de har ett 20-talshus och att de vill ha tapeter som matchar. Så drar vi fram 20-talstapeter och då brukar de bli lite mer tveksamma. Det blir alltid några årtionden senare, säger Henrik Lood.

– Men de flesta har väldigt bra koll på vad de vill ha redan när de kommer in.

För de djärva kunder som inte räds färg och form finns till exempel tapeter med mörk botten och någonting som liknar blomsterblad.

– Det är lite art noveau-känsla över det, säger Henrik Lood i ett försök att definiera mönstret för lekmannen.

Kungen i det facket heter William Morris. Mannen bakom namnet är död sedan länge men varumärket och hans mönster lever kvar.

– Det här är riktiga klassiker som folk dreglar över men ändå är rädda för att använda, säger Henrik Lood

– Man är rädd att det blir för mycket.

För den som inte känner sig djärv tillräckligt för art noveau/jugend eller retroval finns det ett brett utbud av mer återhållsamma mönster. Henrik Lood tar Ralph Laurens "Navy" som exempel på en okontroversiell klassiker.

Enkelt, marint, New England.

 

Många olika uttryck

Hanna Wendelbo-Hansson, creative director på Sandberg Tapeter, berättar att höstens kollektioner utgår från flera olika utryck. Skog, handlar till exempel om att få in naturnära material på väggarna, för att skapa ett lugn i stugan när det stormar utanför. I New Urban har Sandberg lyft in stadens glitter och skimmer, i det här fallet guldstänk eller toner av koppar och mässing, mot en mörkare botten. Play handlar om lekfull minimalism. Nostalgica handlar, som namnet uttrycker, om en längtan tillbaka till det kända. I det här fallet handlar det om tiden runt förra sekeskiftet och art noveau/jugend.

Hanna Wendelbo-Hansson menar att intresset för tapetval går hand i hand med intresset för inredning och för att renovera.

– Det känns som att det är fler och fler som känner att det känns ofärdigt med vita väggar. Vi lever ju ändå nästan åtta månader av tolv i mörker. Jag tror att vi är fler och fler som vill utrycka oss.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!