Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är enkelt och blir snyggt och rejält"

Malmöborna Camilla Arvidsson och Malin Nilsson
Foto: Privat
"Det är enkelt och blir väldigt snyggt och rejält", säger Camilla Arvidsson.
Foto: Privat
" Vi ser att mosaik och kakel är en trend som hänger ihop med betongen".
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Malmöborna Camilla Arvidsson och Malin Nilsson ger nu ut sin femte bok på temat att gjuta i betong. Anledningen till att de båda brinner för arbeta med detta material är enkelt:

– Det är enkelt och blir väldigt snyggt och rejält, säger Camilla Arvidsson.

I den nya boken "Mosaik, kakel och betong" har duon fokuserat på att arbeta med betong i kombination med mosaik. Ambitionen är att inspirera till skaparlust och kreativitet och vägleda läsaren till enkla såväl som lite mer avancerade projekt.

– Vi ser att mosaik och kakel är en trend som hänger ihop med betongen. Till exempel kan man göra ett fågelbad och gjuta fast mosaik eller kakel, säger Camilla Arvidsson.

Ökat intresse

Intresset för att gjuta egna saker till hemmet har exploderat de senaste fem åren.

För Malin Nilsson, som är inredare, föddes intresset tack var att hennes man arbetade som murare.

– När vi flyttade till ett gammalt hus i Klagshamn gjorde han stora krukor och bänkskivor och jag hängde på och tyckte att det var så himla roligt, säger hon

Hon började snart experimentera med egna projekt. När Camilla Arvidsson som i grunden är grafisk formgivare och fotograf lärde känna Malin Nilsson blev hon inspirerad att också börja gjuta. Och så slog de sina påsar ihop och började skriva böcker i ämnet, eftersom de båda tycker att det är så givande arbeta med betong.

– Det är dels inte särskilt dyrt och så är det enkelt och blir väldigt snyggt och rejält. Ett fågelbad håller hur länge som helst och blir bara fint när det åldras.

Malin håller med och inflikar:

– Man kan göra så mycket – allt från små fåglar som man kan ha som bokstöd till bänkskivor. Betong funkar till många stilar, både modernt och traditionellt.

För nybörjaren som vill smygstarta med ett litet enklare projekt rekommenderar de att fästa mosaik på kaffefat eller konservburkar.

Vad finns det för utmaningar när man jobbar med betong, kakel och mosaik?

– Det kan vara svårt att dela kakelplattor för att få det att passa om man till exempel ska lägga det på ett bord. Det beror på hur tjockt kaklet är och hur kakelskäraren ser ut, det finns ju olika prisklasser. Det är många kakelplattor som gått sönder men efter några gånger kommer man på tricket. Sen kan det vara väldigt pillrigt med mosaik, till exempel på svängda former, som en loppisvas, då krävs det tålamod och det kan vara en liten utmaning, säger Camilla.

Mosaik och kakel

Mosaik och kakel fästs enklast med kakellim eller fästmassa som det också heter. Fogar gör du förstås sist när limmet har torkat, vilket tar ungefär ett dygn. Fogmassa finns färdig i många nyanser av vitt, grått och svart, men även kulörta färger går att välja, vilket kan ge en kul effekt.