Malmöborna Camilla Arvidsson och Malin Nilsson Foto: PrivatMalmöborna Camilla Arvidsson och Malin Nilsson Foto: Privat
Malmöborna Camilla Arvidsson och Malin Nilsson  Foto: Privat
"Det är enkelt och blir väldigt snyggt och rejält", säger Camilla Arvidsson. Foto: Privat"Det är enkelt och blir väldigt snyggt och rejält", säger Camilla Arvidsson. Foto: Privat
"Det är enkelt och blir väldigt snyggt och rejält", säger Camilla Arvidsson. Foto: Privat
" Vi ser att mosaik och kakel är en trend som hänger ihop med betongen". Foto: Privat" Vi ser att mosaik och kakel är en trend som hänger ihop med betongen". Foto: Privat
" Vi ser att mosaik och kakel är en trend som hänger ihop med betongen". Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

"Det är enkelt och blir snyggt och rejält"

Publicerad

Malmöborna Camilla Arvidsson och Malin Nilsson ger nu ut sin femte bok på temat att gjuta i betong. Anledningen till att de båda brinner för arbeta med detta material är enkelt:

– Det är enkelt och blir väldigt snyggt och rejält, säger Camilla Arvidsson.

I den nya boken "Mosaik, kakel och betong" har duon fokuserat på att arbeta med betong i kombination med mosaik. Ambitionen är att inspirera till skaparlust och kreativitet och vägleda läsaren till enkla såväl som lite mer avancerade projekt.

– Vi ser att mosaik och kakel är en trend som hänger ihop med betongen. Till exempel kan man göra ett fågelbad och gjuta fast mosaik eller kakel, säger Camilla Arvidsson.

Ökat intresse

Intresset för att gjuta egna saker till hemmet har exploderat de senaste fem åren.

För Malin Nilsson, som är inredare, föddes intresset tack var att hennes man arbetade som murare.

– När vi flyttade till ett gammalt hus i Klagshamn gjorde han stora krukor och bänkskivor och jag hängde på och tyckte att det var så himla roligt, säger hon

Hon började snart experimentera med egna projekt. När Camilla Arvidsson som i grunden är grafisk formgivare och fotograf lärde känna Malin Nilsson blev hon inspirerad att också börja gjuta. Och så slog de sina påsar ihop och började skriva böcker i ämnet, eftersom de båda tycker att det är så givande arbeta med betong.

– Det är dels inte särskilt dyrt och så är det enkelt och blir väldigt snyggt och rejält. Ett fågelbad håller hur länge som helst och blir bara fint när det åldras.

Malin håller med och inflikar:

– Man kan göra så mycket – allt från små fåglar som man kan ha som bokstöd till bänkskivor. Betong funkar till många stilar, både modernt och traditionellt.

För nybörjaren som vill smygstarta med ett litet enklare projekt rekommenderar de att fästa mosaik på kaffefat eller konservburkar.

Vad finns det för utmaningar när man jobbar med betong, kakel och mosaik?

– Det kan vara svårt att dela kakelplattor för att få det att passa om man till exempel ska lägga det på ett bord. Det beror på hur tjockt kaklet är och hur kakelskäraren ser ut, det finns ju olika prisklasser. Det är många kakelplattor som gått sönder men efter några gånger kommer man på tricket. Sen kan det vara väldigt pillrigt med mosaik, till exempel på svängda former, som en loppisvas, då krävs det tålamod och det kan vara en liten utmaning, säger Camilla.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag