Deras bostad är rena färgexplosionen

"Vitt är inte vår stil", säger ägarparet till den här bostaden i Helsingborg.
Foto: Fastighetsbyrån
"Vi älskar verkligen boendet", säger Rolf Jönsson
Foto: Fastighetsbyrån
"Vi har jobbat medvetet med att binda samman alla rummen till en enhet".
Foto: Fastighetsbyrån
Nu är bostadsrätten till salu för 2 595 000 kronor som utgångspris.
Foto: Fastighetsbyrån
Rolf och Margreth Jönsson i Helsingborg har under flera år medvetet satt sin egen färg på bostaden.
Foto: Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån
1 / 10

Utvändigt är det som vilket bostadshus som helst.

Men insidan tar närmast andan ur besökaren.

– Vitt är inte vår stil. Vi älskar att sätta färg på tillvaron, säger ägarparet Rolf och Margreth Jönsson i Helsingborg.

Den 131 kvadratmeter stora lägenheten på Tågaborg i Helsingborg går lite utanför det vanliga.

Lägenheten är en riktig färgklick - troligen den mest färgstarka bostaden som är till salu i Sverige just nu.

– Vi älskar verkligen boendet, säger Rolf Jönsson, till vardags tandläkare i staden.

Han och hustrun fick intresset för de mustiga färgerna efter ett antal år på kontinentala breddgrader. Paret har bott i både Spanien och Jamaica en längre tid och även gjort många besök i Mexiko.

När tandläkarmottagningen hemma i Helsingborg skulle ges ny utformning vågade de därför ta ut svängarna lite extra med starka färger.

Ville fortsätta

Resultatet blev över förväntan.

– Både vi och patienterna gillade stilen. Vi kände att vi mådde bra helt enkelt, säger Rolf, 63, och får medhåll av hustrun Margreth, 63, kulturvetare.

Det ena gav sedan det andra och när paret köpte den nuvarande bostadsrätten föll det sig naturligt att satsa vidare i samma vågade stil.

I hallen möts man av en symfoni med turkosa väggar med limegrön matta. Köket går i rött och blått och den röda lackfärgen följer med in i det rymliga vardagsrummet. Tapeten i matrummet har toner av rött, cerise och orange, som följs upp en matta i nästa rum.

Stor fondvägg

I det stora sovrummet är det däremot lila på både väggar och tak som gäller. Det mindre sovrummet har väggar i grått och ett silverskimrande golv. En fondvägg upptas av en fototapet på New Yorks skyline i midnattsljus.

De starka färgerna i rött, gult, orange och turkos går som en röd tråd genom fasta inslag och accessoarer i samtliga rum.

– Vi har jobbat medvetet med att binda samman alla rummen till en enhet. Det kräver ett speciellt öga och jag tror vi har det gemensamt, säger Rolf.

Både möbler som soffor och fåtöljer, liksom mattor och armaturer följer upp och matchar de starka färgerna på väggar och i tak.

Tänker sälja

Under åren som paret bott i lägenheten har stora förvandlingsnummer skett i hela lägenheten. Väggar har försvunnit och badrum tillkommit. Liggande i badkaret har man för övrigt en alldeles unik utsikt via ett stort fönster ut i hallen och vidare genom vardagsrummet och ut i det fria.

Nu är bostadsrätten till salu för 2 595 000 kronor som utgångspris. Paret funderar på att flytta utomlands och kan tänka sig att sälja med möbler och allt.

– Vi vill ju så klart helst att det hela består, vi ser det som en unik och vacker enhet, säger Rolf.

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​