Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De byggde ett uthus – av återvunnet material

Marika och Jörgen Jönsson med sönerna Sebastian och Alexander. Katten heter Mats Sundin.
Foto: Johan Lotand
På platsen, där ett tidigare uthus legat, byggde Marika och Jörgen ett nytt av återvunnet material. Marika och Jörgen Jönsson hämtade fönster från en gammal veranda i Västergötland. Det övre fönstret på gaveln är från Småland där det suttit på en stuga.
Foto: Johan Lotand
Inre och yttre rummet flyter samman. Gränsen är dekorerad med mönsterlagt tegelgolv och natursten. Teglet köptes på olika rivningsfirmor. Marika och Jörgen sökte gammalt, handslaget tegel med flera nyanser i färgen. Tak och gavelväggar kläddes med råspont. Slagbordet är från 1800-talet och de antika Leksandsstolar köptes på auktion i Dalarna.
Foto: Johan Lotand
Då tomtmarken är kuperad vetter uthusets ena långvägg mot en jordvall. Nedre delen av väggen murades upp med lekablock som sedan putsades på insidan och kläddes med platonmatta på utsidan för att hindra fukt från att tränga in. Bakom bordet syns det förra uthusets dörr, på toppen prydd av ett krön från en träsoffa. Jörgen satte ihop två bakbord som blev bordskiva på ett bockbords-underrede. Stolarna är från ett café någonstans i Frankrike.
Foto: Johan Lotand
Marika och Jörgen gjorde ett vattenspel vid ena husknuten. En kran, av äldre modell, kombinerades med ett baktråg och med hjälp av en pump cirkuleras vattnet ner i karet och upp igen. Kul att se och avslappnande att lyssna på.
Foto: Johan Lotand
En pianostol och enrokokostol målades i vitt och passar här bra ihop. De vackra järnluckorna på väggen leder ingenstans utan är bara trevliga att se på.
Foto: Johan Lotand
En broderad väska kan vara lika dekorativ som en tavla.
Foto: Johan Lotand
Soffan är ett fynd från en sommarauktion i Dalarna. Krokarna på väggen har Marita fixat själv genom att bocka armeringsjärn.
Foto: Johan Lotand
1 / 8

Är du trött på inbyggda verandor av aluminium och glas?

Bygg ett fristående uthus av återvunnet material och få charmen på köpet.

FAKTA

Vem: Marika och Jörgen Jönsson men två barn och två katter

Bor: På en hästgård utanför Ängelholm

Vad: Har byggt ett uthus på ca 50 m2 av återvunnet material

Största intresse: Byggnation, inredning, ishockey och fotboll

Njuter just nu av: Den svenska sommaren och det nya uthuset där de inte behöver bry sig om vädret

Marika och Jörgen Jönsson köpte en gammal hästgård i ett vackert skogs- och åkerlandskap. Tomten är förhållandevis kuperad vilket gör att häststallet ligger några meter högre än bostadshuset. I gränsen mellan de högre och lägre partierna låg ett gammalt uthus.

De beslöt sig för att bygga ett nytt men de tyckte att det var viktigt att behålla den gammaldags atmosfären.

– Det gamla uthuset låg inbäddat i murgröna. När jag skulle ansa lövverket följde det med delar av trävirket från väggen, då insåg jag att det var dags att göra något, säger Marika.

Bygger du intill en jordvall får du se upp med inträngande vatten. Den första väggen murade Marika och Jörgen upp med lecablock som de sedan klädde med platonmatta. Resten av huset restes med en kraftig trästomme mellan vars stolpar de satte tegel som de köpt från olika rivningsfirmor. Över hela landet finns företag som samlar återvunnet material. Rivs en gammal fabrik är det rena julafton för tegelälskarna.

"Handslaget tegel"

– Vi fick tag på handslaget tegel där varje sten hade flera färgnyanser. Mycket av murslammet lät vi sitta kvar för att få en ljusare och ruffare yta, säger Marika.

De valde samma tegel till golv, men denna gång i stenmjöl. Finessen med stenmjöl lär vara att du slipper både myror och ogräs mellan stenarna.

För att få den riktiga känslan letade Marika och Jörgen efter gamla originalfönster. De sökte byggmaterial, mest via annonser, och fann spröjsade verandafönster uppe i Västergötland som de kombinerade med en rundad variant från Småland.

Det förra uthuset hade en öppen spis, med vacker skorstensmur, som behölls. Kring den byggde de allt det nya. Takhöjden i dag är ca 5 meter och eftersom det är öppet upp i nock ger det en enorm rumsvolym.

Marika älskar att inreda. På sommaren åker familjen runt i landet på auktioner och loppisar. Uthuset är fyllt med underbara bord, stolar, soffor och fåtöljer. På ett par ställen hänger stora, dekorativa väggkrokar som hon tillverkat genom att bocka armeringsjärn. Mot en vägg står de förra entrédörrarna, vackert patinerade, lutade. Över dessa utskuren trädekor som blivit över från en antik säng eller soffa.

Givande samtal

– Miljön utanför huset är lika viktig som den inne. De dubbla fönsterdörrarna är oftast öppna och gränsen mellan ute och inne suddas ut, säger Marika.

Jörgen hittade en vacker gammal vattenkran som han monterade på yttervägen. På en auktion fick de tag på ett baktråg i mörkt trä. Med en finurlig konstruktion rinner vattnet från kranen över baktråget och ner i karet där det tas upp igen av cirkulationspumpen. Ett vattenspel som ser trevligt ut och porlar rogivande.

Ett uthus skall vara ett hemtrevligt ställe där man kan uppleva sommaren på närmare håll. Bygger du uthuset av återvunnet material får du med mycket historia från andra hus och landskap – världens bästa grund för givande samtal och diskussioner.


Johan Lotand