Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför vill allt fler bo i kollektivhus

ÄTER TILLSAMMANS. Anna Angantyr med sina döttrar, Matilda Granding, Anna Österberg och Jenny Eriksson har valt att bo kollektivt för att vara del i en gemenskap. Foto: Karin Selåker
Malunde och Minou fixar mellanmål med mamma Frida Jorup.
Nikolas och Malunde är grannar och går dessutom i samma klass på Sofielundsskolan. "Vi föräldrar hjälps ofta åt att hämta barnen", berättar Frida.

Fler och fler vill bo kollektivt och boendeformen är på frammarsch.

I Malmö finns redan två kollektivhus, ett av dem i stadsdelen Sofielund.

Alla som flyttade in vintern 2014 bor kvar och 200 personer står i kö för en lägenhet i huset:

– Många är uppenbarligen intresserade av att bo så här, säger Anna Angantyr, som bor i huset med sin familj.

Soko - Sofielunds kollektivhus

Huset är ett samarbete mellan kollektivhusföreningen KiM, som jobbar för att det ska bli fler kollektivhus i Malmö, Malmös kommunala fastighetsbolag MKB och NCC. När huset var klart bildades en kooperativ hyresrättsförening som blockhyr huset av MKB. Kooperativet sköter städning, hyresadminstration och en del underhåll. Hyresavtalet kräver att man är med i ett matlag, sköter trappstädning och är med i en arbetsgrupp. Av hyran går 10 % till de gemensamma lokalerna.

Varför kollektivhus?

Frida Jorup och hennes dotter Minou, 3,5 år öppnar porten till Soko, Sofielunds kollektivhus. Här bor familjen i en trea. Frida är själv uppvuxen i Sveriges största kollektivhus Stolplyckan i Linköping.

– För mig är det helt naturligt att man känner sina grannar. Det gjorde vi inte när vi bodde i ett "vanligt" hus. En annan fördel med att bo så här är att vi har tillgång till filmrum och verkstäder. Som barn trodde jag alla människor hade en snickarverkstad och ett målarrum hemma hos sig, skrattar hon.

För tillfället är storebror Malundes kompis Nikolas på besök. De båda sexåringarna går i samma klass på Sofielundsskolan.

– Här är det sociala så otvunget. Vi hämtar varandras barn, äter ihop ibland och stannar upp och pratar när vi möts. Barnen kan springa över till varandra utan "boka" det innan.

"Tror det kommer fler kollektivhus"

Frida är arkitekt och jobbar på ett kontor i Malmö. Än så länge har hon inte fått rita några kollektivhus.

– Det vore så roligt! Jag tror att kollektivhus kommer komma mer och mer. Sverige har så många ensamhushåll och jag tror att gemenskap blir ännu viktigare då, säger Frida. Hon slänger ett snabbt öga på dottern som mumsar på saltgurka direkt ur burken.

– Minou, visst får du plats med lasagne i magen sen?

Minou hinner inte svara innan det knackar på dörren. Det är Nikolas pappa och syskon som ska gå ner till den gemensamma matsalen. Familjen Jorup hakar på ner till bottenvåningen. På tisdagarna serveras middagen klockan halv sex. I dag är det ett trettiotal av de boende som valt att äta tillsammans.

– Ställ skorna i skostället, vi har en blind person som bor här så vi vill undvika snubbelolyckor, säger Frida.

Gemensam middag

De boende betalar maten med kuponger. 35 kronor för vuxna och 15 kronor för barn. Idag vankas vegetarisk lasagne i det gemensamma köket, med fruktsallad till efterrätt. Vi slår oss ner med Anna Angantyr, Anna Österberg, Matilda Gradin och Jenny Eriksson. Efter en stund springer barnen och leker i rummet intill.

Alla runt bordet har valt att bo kollektivt av liknande skäl.

– Det här huset skapar möten och gemenskap eftersom man får lära känna sina grannar lite mer, säger Jenny Eriksson som bor här med sin 7-åriga dotter.

Bott kollektivt tidigare

Matilda Gradin och Anna Angantyr har bott kollektivt innan de flyttade in i Soko med sina respektive familjer.

– Jag ville ha kontakt med mina grannar. Jag och min son bor i en fyra. Han är i och för sig 13 år och lite äldre än de andra barnen i huset, så han kanske inte får ut så mycket av deras sällskap, säger Matilda.

– Vi bodde väldigt fint i ett kollektiv på Gamla Väster och barnen var inte alls glada i att flytta från det kollektivet och kompisarna men nu trivs vi alla jättebra här, säger Anna och får medhåll av sina döttrar.

Anna Österberg bor i en egen lägenhet i huset.

– Jag har bott i kollektiv tidigare. Att vara i en gemenskap blev särskilt viktigt nu när jag bor själv, säger hon.

Eftersom de boende sköter driften av huset har de kunnat sänka sin hyra från fastighetsägaren MKB.

– Förutom att det blir billigare lär man känna varandra genom att arbeta. Man står och hackar morot till middagen eller städar och pratar om livet, säger Anna Angantyr.