Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Då slås portarna upp till Tusen trädgårdar

Grannarna Susanne Olsson och Lena Johnson i Gessie Kyrkby öppnar upp sina trädgårdar i sommar. Foto: Kristin Hansson
Susanne Olsson har prunkande rosor i sin trädgård.
På Instagramkontot @susanneikroken kan man följa Susanne Olssons trädgårdsarbete.

För Susanne Olsson är trädgården den självklara platsen att vistas i under sommarhalvåret.

Hon är en av alla privatpersoner som öppnar upp portarna till grönskan under arrangemanget Tusen trädgårdar.

Trägårdsrundor 2016

Här kan du få inspiration till öppna trägårdar och gröna event att besöka i Sydsverige:

Rosfestival på Österlen 2-5 juli

osterlenrosor.se

Öppna trädgårdar – uppdelat i landskap

land.se/oppen-tradgard-2016

Visningsträdgårdar i Skåne

gardens.se/visningstradgardar/skane

Österlens trädgårdsrunda 15-17 juli

osterlentradgardar.se

Den 3 juli öppnar trädgårdar över hela landet upp för nyfikna att titta in på besök. Då kan trädgårdsintresserade botanisera och få inspiration.

Susanne Olsson i Gessie Kyrkby är en av alla som kommer att bjuda in allmänheten till sin trädgård den 3 juli. Hon tycker att det är ett härligt sätt att få möta likasinnade. När hon deltog i Tusen trädgårdar första gången för två år sen (det arrangeras bara vartannat år) hade hon otur med vädret, men i år hoppas hon att det kan komma upp mot hundra besökare. I sommar har hon även fått med sig grannarna Lena Johnson och Sven Johansson som har både höns och bikupa. Att de är två trädgårdar i anslutning till varandra tror Susanne Olsson kan locka många.

– Trädgården behöver inte vara i perfekt visningskick. Det här är inte en tävling, utan en kul grej. Det är roligt att se att det finns olika trädgårdar – för barn och grönsaksodlare. Och man får se olika pågående projekt och träffa andra med samma intresse, säger Susanne Olsson.

Stort intresse

Själv är hennes stora sommarprojekt att bygga ett orangeri, men det kommer dessvärre inte bli färdigt till 3 juli. Däremot ska hon försöka göra om några rabatter. Att pyssla i trädgården är hennes stora intresse och under sommarhalvåret ägnar hon flera timmar om dagen åt att påta i jorden. Ambitionen är att grönskan ska fungera som en förlängning av huset.

– Jag har försökt att göra många olika rum där man kan sitta och äta och där det är sol vid olika tider på dagen. Jag har också samlat växter som lockar till sig insekter och fjärilar, och jag är noga med att inte använda bekämpningsmedel och konstgödsel, säger hon.

K-märkt trädgård

Förutom hundratals privata trädgårdar så deltar även trädgårdsföreningar, koloniföreningar, trädgårdsamatörer, stadsparker och vissa kyrkogårdar i evenemanget.

När Susanne Olsson har möjlighet besöker hon gärna Norrvikens trädgårdar på Bjärehalvön, Sofiero i Helsingborg, Ulriksdal plantskola i Kivik och Ulla Molins trädgård i Höganäs den enda K-märkta trädgården i Sverige.

I framtiden hoppas hon även komma i väg på en trädgårdsresa till England.

Spana in Susanne Olssons trädgård på Instagram.