Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akademiledamoten säljer sin skrivarlya

Nu säljer Per Wästberg sin idyll på Österlen. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
"Jag har skrivit väldigt mycket här," säger Per Wästberg.Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
"Huset kräver mycket skötsel och jag och min fru har svårt att klara av det nu. Jag har många andra uppdrag och har blivit till åren så det har blivit lite övermäktigt. Det vore sorgligt om det växer igen för mycket," säger Per Wästberg. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
Huset byggdes 1830 och med sina 200 kvadratmeter finns gott om plats för böcker. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
"Bokhyllorna lämnar jag kvar. Men böckerna tar jag med mig," säger Per Wästberg. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
Köket i huset. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
De vackra kakelugnarna är bevarade. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
"Många som varit här tycker att det är ett väldigt ovanligt hus. Man ska komma hit och titta på det för att verkligen känna atmosfären", säger Per Wästberg, som nu säljer sin sommaridyll på Österlen. Foto: Caroline Andersson
Omgivningarna runt huset på Österlen. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
Detaljer från huset. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
Omgivningarna runt huset på Österlen. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
Nu och då. Huset byggdes 1830.Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
Härlig trädgård men med stort krav på skötsel. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
I trädgården blommar ett trettiotal rosor. Foto: WREDE FASTIGHETSMÄKLERI
1 / 16

Sugen på en skrivarlya av högsta klass?

Författaren och akademiledamoten Per Wästberg, 81, säljer sitt sommarhus på Österlen – för 5,5 miljoner kronor.

– Jag har skrivit väldigt mycket här, säger han.

Per Wästberg

Född: 1933.

Yrke: Författare, ledamot i Svenska Akademien, ordförande i Nobelkommittén för litteratur.

Familj: Gift med Sofia sedan 2007. Tidigare gift två gånger samt ett långvarigt samboförhållande. Har dottern Johanna Ekström och sonen Jakob Wästberg.

Bakgrund: Debuterade redan som 15-åring, 1949, med novellsamlingen "Pojke med såpbubblor". "Halva kungariket", som kom 1955, räknas som hans första verkligt mogna roman. Har en diger utgivning bakom sig som bland annat innehåller romaner, lyrik och självbiografiska böcker. Startade tillsammans med advokaten Hans Göran Franck svenska Amnesty 1964 och blev ordförande i Svenska Pen-klubben 1967. Var chefredaktör för Dagens Nyheter 1976-1982. Invald i Svenska Akademien 1997, där han innehar stol nummer 12.

Källa: TT

Bostaden: Mats Täckares hus

Byggår: Bostaden uppfördes 1830 och heter Mats Täckares hus efter sin uppförare och renoverades 2006. Huset ligger i Peppinge by, nära Kåseberga utanför Ystad.

Boarea: Sju rum och kök med totalt 200 kvadratmeter boyta i två plan. Bland annat ingår en vacker salong med sju meter till taknocken med en ovanlig antik kakelugn från cirka 1830.

Tomtarea: Välskött trädgård på 5 000 kvadratmeter med ett trettiotal rosor som blommar. Separat garagebyggnad samt vackert lusthus med utsikt över landskapet och horisonten.

Utgångspris: 5,5 miljoner kronor.

Huset ligger idylliskt, inte långt från byn Kåseberga utanför Ystad. En stimulerande plats om du vill ha skrivarro. Här har flera goda böcker blivit till.

– Jag köpte huset 2007. Sedan dess har jag ungefär skrivit en bok om året och hälften har kommit till här i huset, säger Per Wästberg, författare, ledamot i Svenska Akademien och ordförande i Nobelkommittén för litteratur.

Lämnar kvar bokhyllorna

Som en av våra mest produktiva författare har Per Wästberg gett ut över 75 böcker. I sommar har han suttit i huset och filat på den femte delen av sina memoarer. Han skriver samtidigt på en ny roman, "Det gula pensionatet".

– Det är en ganska galen bok och ganska olik annat som jag skrivit, men det får bli en överraskning. Den som vill veta mer får vackert vänta.

Huset som är till salu byggdes 1830. Med sina 200 kvadratmeter finns det gott om plats för böcker.

– Bokhyllorna lämnar jag kvar. Men böckerna tar jag med mig, säger Per Wästberg.

"Kräver mycket skötsel"

Han beskriver platsen som "en förening av växtlighetens skönhet och stillhet innanför syrenhäckar och rosensnår och murar". I trädgården blommar ett trettiotal rosor.

– Huset kräver mycket skötsel och jag och min fru har svårt att klara av det nu. Jag har många andra uppdrag och har blivit till åren så det har blivit lite övermäktigt. Det vore sorgligt om det växer igen för mycket.

Hoppas du på någon författare som ny ägare?

– Det vet jag inte. Jag hoppas att det blir någon som kan ta vara på detta vackra ställe och som sätter värde på skönheten här.