Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helsingborgs kommun är klimatbäst – igen

Helsingborgs kommun är bäst i Sverige.Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Thunberg, KD.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Helsingborgs kommun är bäst igen – för fjärde året i rad.

Det meddelar tidskriften Aktuell Hållbarhet som presenterar sin årliga kommunalrankning gällande miljö- och klimatarbete.

– Bredden har man visat gång på gång gör att vi ligger i framkant, säger KD:s kommunalråd Lars Thunberg till Sveriges Radio

2017, 2018, 2019 och 2020. 

Helsingborgs kommun fortsätter dominera Aktuell Hållbarhets årliga rankning av de svenska kommunernas miljö- och klimatarbete. 

Faktorerna som mäts är bland annat uppgifter om förnybar el, hållbara kapitalplaceringar, utnyttjande av skyddsvärd natur, transporter och matsvinn. Även offentlig statistik och data om kommunens utsläppsnivåer, samt hur koldioxidutsläppen förändras ingår i mätningarna. 

– Kommunerna har ett självstyre, man har ansvar för för samhällsplanering, man har ansvar för upphandling. Man har en väldigt stor rådighet lokalt i vilka frågor man vill driva och vilka krav man ska ställa, till exempel när det kommer till klimat eller miljö- och hållbarhetsfrågor, säger kommunundersökningens projektledare Catrin Offerman till Sveriges Radio. 

”Ligger i framkant”

Kristdemokraternas kommunalråd i Helsingborg, Lars Thunberg, menar att uppgifterna inte kommer som någon överraskning.

– Kommunen har sedan länge arbetat aktivt med just de här frågorna – allt från miljöpedagogik, klimatarbete, hur matsvinnet i skolan ser ut, trafiksituationen, till biogasarbetet och det marina hållbarhetsarbetet. Hela den bredden har man visat gång på gång att vi ligger i framkant. Det har gjort att vi återigen är i topp. Det är fantastiskt roligt, säger Thunberg till SR.