Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helsingborgarna sa nej till omstridd försäljning

Nej-sidan fick 96,37 procent. Valdeltagandet blev 50,06 procent, enligt HD:s rapportering.
Foto: PRESSBILD / ÖRESUNDSKRAFT
Öresundskraft gillar förstås elbilar.
Foto: STEFAN LINDBLOM/ HELSINGBORGS-BILD

På söndagen sa 96,37 procent av helsingborgarna tydligt nej till förslaget att sälja energiföretaget Öresundskraft. Det visar de preliminära siffrorna.

Men de röstande tycks vara alltför få för att resultatet ska spela någon roll, enligt Helsingborgs stads rapportering från rösträkningen.

Pensionsföretaget AMF, som ägs av Svenskt Näringsliv och LO, vill köpa det kommunala bolaget för 12,2 miljarder kronor, har Kvällsposten skrivit tidigare.

Öresundskraft äger både elnätet och fjärrvärmenätet på orten. Företaget skapar årliga vinster som hittills bland annat har använts till att finansiera kulturen i Helsingborg.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill ändå sälja företaget, som de anser har bättre förutsättningar att utvecklas under en privat ägare.

Kultur och välfärd

En del av inkomsten från försäljningen av Öresundskraft vill de placera i en stiftelse som sedan i sin tur ska slussa pengar till stadens välfärd och kultur.

Sverigedemokraterna hade dock lovat att rösta nej till försäljning om nejsidan skulle vinna folkomröstningen – och valdeltagandet var minst 51 procent. 


LÄS MER: Kvällspostens ledare: ”Ett fiasko för ja-sidan” 


Nu har alltså valdeltagandet stannat vid 50,06 procent av de röstberättigade, enligt de preliminära siffror som Helsingborgs stad redovisat.

Rösterna ska kontrollräknas under måndagen.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet är alla motståndare till en försäljning av energiföretaget.

Inte första gången

Deras uppfattning är att det blir lättare att hålla låga energipriser med kommunen som ägare. Även av klimat- och miljöskäl är kommunalt ägande att föredra.

Frågan om försäljning har varit uppe till diskussion vid flera tillfällen.

För 20 år sedan var det erbjudna priset två miljarder kronor. 2017 fanns ett erbjudande om att sälja för sju miljarder, men förslaget fick inte tillräckligt stöd.

Den här gången gäller det alltså att ta ställning till ett bud på 12,2 miljarder kronor.

– Alla helsingborgare har fått rösta och över en majoritet har röstat. Över 96 procent säger nej. Politik är en förtroendebransch där helsingborgarna ger mandat. Med ett så här tydligt resultat borde frågan om att sälja Öresundskraft vara död, säger Marcus Friberg, kommunalråd för MP.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!