Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hells Angels unika avtal – med värsta fienden

Kriminella gängets drag – mot polisens förbud
Hells Angels, Bandidos och Satudarah har skrivit ett unkt avtal för att förhindra polisens omilda behandling. Foto: Topnews

Efter flera år av konflikter har de tre stora danska mc-gängen Hells Angels, Bandidos och Satudarah slutit ett unikt avtal – som ska motverka stridigheter. 

I avtalet står, enligt uppgifter till Ekstrabladet, att man ska ”hälsa fint på varandra”. 

Bakgrunden till avtalet är polisens hårda behandling av det kriminella gänget Loyal to familia – som nu inte ens får existera. 

Under många år har de kriminella mc-gängen Hells Angels och Bandidos periodvis krigat med varandra både i Sverige och i Danmark. I många fall har det lett till våldsamma sammanstötningar med dödlig utgång. I början av 2010-talet kom Satudarah in i bilden och det har inte blivit lugnare av det. 

Under våren har många fruktat att ett nytt mc-krig varit på gång. I början av maj mördades en man med kopplingar till Hells Angels i Köpenhamn. Ex-medlemmen Thomas ”Tito” Josic, 36, sköts ihjäl när han skulle hälsa på sin exfru. 

Mordet var noggrant planlagt. När han klev ur sin bil strax efter klockan 22 en lördagskväll stod mördarna och väntade på honom. Minst fem skott avlossades inför skärrade vittnen och Thomas ”Tito” Josic dog på trottoaren. 

Efter attacken körde gärningsmännen direkt till en öde rastplats strax utanför Roskilde. Där satte de bilen, en Audi Q5, i brand. När räddningstjänsten kom fram brann bilen för fullt. 

FLER BILDER OCH TV-KLIPP PÅ TOPNEWS 

Hells Angels och Bandidos sida vid sida är en ovanlig syn. Men ibland händer det, som här vid en motorutställning i Köpenhamn 2014. Nu har de båda mc-gängen skrivit ett avtal för att undvika konflikter. Foto: Topnews

Danmark har hållit andan

Thomas ”Tito” Josic har en bakgrund i både Bandidos och Hells Angels och under 2018 blev han utesluten från de sistnämnda. Ungefär samtidigt uteslöts även 31-årige Mikkel Midtgaard Søder. Han är nu efterlyst av polisen – misstänkt för mordförsök på en 29-årig Hells Angels-medlem i januari. Han öppnade eld mot en bil som 29-åringen stulit för att fly i. 

Polisen undersöker vad det finns för samband mellan de båda händelserna och Danmark har hållit andan i väntan på ett nytt öppet krig. 

Men nu har de tre klubbarna i Danmark slutit ett unikt avtal för att undgå fler konflikter, det erfar Ekstrabladet som har en rad källor med inblick i den kriminella mc-miljön. 

Enligt avtalet är det viktigt att ”hälsa fint på varandra” när man ses. Man ska också undvika att rekrytera nya medlemmar som har en bakgrund i något av de andra gängen då detta tidigare ofta varit en gnista som startat konflikter. 

Mikkel Midtgaard Søder, 31, är efterlyst av den danska polisen efter en våldsam skottlossningen mot en Hells Angels-medlem i januari. Foto: Polisen
Här grips Thomas ”Tito” Josic efter en intern konflikt i Bandidos 2008. Foto: Topnews

Polisens förbud

Varför har då det här unika avtalet slutits?

Svaret heter Loyal to familia. Eller LTF som de oftast kallas i Danmark. 

Det är en kriminell organisation som med våldsamma metoder gjort sig ett namn i den kriminella världen de senaste åren, både i Sverige och i Danmark. 

Gänget grundades i Köpenhamnsområdet 2013. Inledningsvis slogs de tillsammans med andra gäng i en enad front mot Hells Angels i syfte att ta över narkotikahandeln på gatorna, främst avseende cannabis.

Under hösten 2017 kom rapporter om att Loyal to Familia var inblandad i försäljningen av cannabis även i Sydsverige, vilket riskerade att ge våldsamma konflikter på den svenska sidan om sundet.

Uppgörelserna har präglats av extrem våldsanvändning och i flera av de mest uppmärksammade dåden i Köpenhamn de senaste åren har LTF varit inblandade, bland annat i september 2017 då en 26-årig man plötsligt öppnade eld mot förbipasserande utanför en kiosk. 

Polis tog upp jakten på mannen och i samband med det skottskadades en ung svensk kvinna. Senare visade det sig att mannen var medlem i LTF.

Loyal to familia är också etablerade i Sverige. I Danmark är de nu förbjudna. Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen har bevakat Loyal to familia hårt. Foto: JENS CHRISTIAN

Hells Angels vill inte riskera något

Men nu har åklagarmyndigheten i Köpenhamn satt stopp för LTF. De har gjort bedömningen att Loyal to Familia är en förening som har ett våldsamt och kriminellt beteende av så grov karaktär att man behöver gripa in med ett administrativt förbud. 

Från och med i januari är gänget förbjudet i hela Danmark, vilket ger polisen rätt att anhålla den som bär gängets symboler i det offentliga rummet.

– Det här tillfälliga förbudet gäller till att saken blivit avgjord och behandlad i en domstol, sa chefåklagare Ida Sørensen, vid Köpenhamnspolisen.

I augusti ska saken avgöras i domstolen och inför det har Hells Angels, Bandidos och Satudarah slutit sitt avtal. De vill inte riskera att beläggas med samma administrativa förbud som LTF, erfar Ekstrabladet. 

Den danska tidningen har sökt de tre mc-gängen för en kommentar till det nya avtalet men har bara fått svar av Bandidos som inte vill uttala sig. Danska polisen vill inte heller kommentera avtalet. 

– Generellt kommenterar vi inte rykten om den kriminella gängmiljön. Men det är självklart positivt om det blir ett stopp på de våldsamma handlingarna, säger Lars Mortensen, vice polisinspektör vid den danska rikspolisen.