Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hells Angels tror inte att ledaren tog sitt liv

TROR INTE PÅ MYNDIGHETERNA. Danska Hells Angels litar inte på myndigheternas förklaring att Michael Brokside tog sitt eget liv. Foto: Lunde Claus

Begravningen av danske Hells Angels-ledaren Michael Brokside kommer att ske under massiv polisbevakning.

Upp till 1 000 personer väntas.

Officiellt begick han självmord men Hells Angels tror inte på den förklaringen.

En åklagare försöker nu utreda vad som hände i cellen den natten när Michael Brokside dog.

DETTA HAR HÄNT

• 13 MARS: Efter månader av planering slår polisen till mot haschhandeln vid Pusher street i Christiania. Hells Angels-ledaren Michael Brokside och flera andra fullvärdiga HA-medlemmar grips liksom ett stort antal misstänkta med eller utan direkt koppling till mc-gäng. Totalt 81 personer. De misstänks för försäljning av upp emot 700 kilo hasch.

På eftermiddagen ställs Brokside tillsammans med ett tiotal andra inför häktningsdomare i Köpenhamns rådhus.

Enligt uppgift i Ekstrabladet behandlas HA-ledaren senare på häktets sjukavdelning eftersom han klagar på magsmärtor.

22.30 på kvällen tittar häktespersonalen till Brokside. Då är allt OK.

• 14 MARS: Michael Brokside hittas död i sin cell på i Köpenhamns polishus. Trots toppsäkerhet har han enligt myndigheterna kunnat ta sig eget liv. Detta bekräftas av obduktionsrapporten. Ove Bundgaard Larsen, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen uppger för Ekstrabladet att Brokside avlidit genom "inkomplett hängning". Kroppen har varit i beröring med golvet, och dödsorsaken blir i praktiken då kvävning.

Kamrater i Hells Angels har dock ställt sig frågande till att Brokside tagit sitt eget liv. Självmord betraktas som oacceptabelt i mc-kretsar. Åklagaren startar en utredning av vad som hände i cellen under natten mot den 14 mars.

• 27 MARS: Brokside ska begravas 14.00 i Filips Kirke i Köpenhamn. Han sörjs närmast av hustrun och tre söner.

Klockan 14 i dag inleds begravningen i Filips Kirke vid Kastrupsvej i Köpenhamn. Kyrkan rymmer cirka 400 personer.

Men enligt danska tidningen Ekstrabladet kan det komma mellan 500–1 000 personer till begravningen. Med stor sannolikhet kommer även svenska Hells Angels, främst från Helsingborg och Malmö men troligen också från Göteborg och Stockholm.

Dansk polis rustar inför begravningen men vill inte avslöja hur.

- Vi är naturligtvis uppmärksamma på det här, säger Henrik Møller Jakobsen, presstalesman vid Köpenhamnspolisen.

Någon annan kommentar vill han inte ge. Men begravningar av det här slaget bevakas intensivt av polis bland annat som ett led i att kartlägga kopplingar mellan olika personer i mc-miljön och dess närhet.

Ifrågasätter självmordet

Michael Broksides död har skapat en ännu djupare spricka mellan dansk polis och mc-gänget Hells Angeles. Officiellt har danska myndigheter hävdat att Brokside tog livet av sig i sin cell.

Den uppgiften betvivlas av Hells Angels.

Mc-gängets egna interna regler tillåter inte självmord och på sin hemsida skriver danska Hells Angels att man ifrågasätter polisens slutsatser.

"Det har förekommit många spekulationer om hur vår broder dog."

"Kanske fick han inte den läkarvård han behövde. Kanske begick han självmord. Vi vet inte med säkerhet och utredningen kommer att fortsätta."

I uttalandet påpekar Hells Angels att Michael Brokside dog när han var i danska myndigheters förvar.

Dansk åklagare gör nu en egen utredning av Broksides död, trots att det inte finns någon misstanke om brott.

Dråpslaget mot knarkhandeln

Den 41-årige Hells Angels-ledaren fängslades i förra veckan efter att dansk polis genomfört en specialaktion mot haschhandeln på Christiania. Operationen heter Task force Pusher street efter namnet på den gata i Christiania där största delen av knarkhandeln äger rum.

Razzian ledde till att danska polisen lade beslag på 2,9 miljoner kronor i kontanter och 8,7 miljoner kronor på olika bankkonton, föremål värda sammanlagt 6,2 miljoner kronor och 29 guldtackor till värde av 1,4 miljoner kronor.

Aktionen är med andra ord ett dråpslag mot den knarkhandel som Brokside lett tillsammans med fem andra Hells Angels-medlemmar, enligt dansk polis.

Allt som allt greps 81 personer i samband med razzian som polisen benämner "historiens största haschräd i Danmark".

Delegation från Bandidos

Samtidigt som den polisutredningen fortsätter anlände under gårdagen medlemmar i Hells Angels från andra länder till Köpenhamn för att delta i begravningen av Brokside.

Men det ska också, enligt Ekstrabladet, delta en delegation från Bandidos.

Den 41-årige Michael Brokside får därmed anses ha varit uppskattad av Hells Angels genom åren främsta motståndare.

Anhöriga till Michael Brokside har via sin advokat meddelat att man inte vill att medierna ska bevaka begravningen.

Ett sådant önskemål innebär troligen att Hells Angels kommer att ha egna vakter på plats för att massmedia inte ska kunna komma för nära.

Själva begravningen inleds med att Michael Brokside ligger på lit de parade i Hells Angels Nomads klubbhus på Siljansgade i Köpenhamn. Han var sedan 16 år president i Nomads, en av danska Hells Angels tio så kallade avdelningar.

Den som en gång blivit medlem i Hells Angels eller Bandidos begravs som sådan.

Så var det när en av grundarna till Hells Angels i Sverige begravdes i Asmundtorp efter att ha omkommit i en trafikolycka.

Så var det när Bandidos mördade president från Helsingborg fördes till sin sista vila.

Omskrivna begravningar

En av de mest omskrivna Hells Angels-begravningarna i Sverige på senare tid inträffade i juni 2005 när en 41-årig medlem i Hells Angels från Malmö begravdes i Asmundtorp.

Han omkom i samband med trafikolycka.

Då körde en kortege med cirka 300 motorcyklar från Hells Angels i Åkarp till kyrkan i Asmundtorp.

I kortegen fanns medlemmar från mc-gäng som kom från Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Belgien, Holland, USA och Australien.

En annan liknande begravning med ett stort uppbåd hölls efter att Bandidos-ledaren Michael Ljunggren, 33, skjutits ihjäl den 17 juli för 18 år sedan. Den gången spärrade Helsingborgspolisen av ett särskilt område intill Gustav Adolfs kyrka i Helsingborg så att alla motorcyklar skulle kunna få plats.