Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hells Angels-ledare hängde sig i sin cell

Hells Angels-presidenten Michael Brokside hittades död i sin cell i polishuset i Köpenhamn.
Foto: Lunde Claus
HA-ledaren var en av 80 som greps under torsdagens jätterazzia i Köpenhamn.
Foto: Olufson Jonas

41-årige Hells Angels-presidenten Michael Brokside greps av polisen  som misstänkt huvudman för knarkförsäljningen i fristaden Christiania.

Tolv timmar senare hittades toppmannen i Hells Angels död i sin cell i polishuset i Köpenhamn.

- Vi utreder dödsfallet som ett självmord, säger vice polisinspektör Henrik Møller Jakobsen till BT.

Polisens razzia svepte som en stormvind över den danska fristaden Christiania på torsdagen.

När  aktionen var avslutad hade 80 personer gripits, närmare ett halvt ton  hasch tagits i beslag och 3,5 miljoner kronor i dansk valuta hittats.

En av dem som greps av polisen var 41-årige HA-presidenten Michael Brokside.

Han pekades tidigt ut som huvudman och den som styrt den organiserade haschhandeln inne på fristaden.

Även HA-presidentens hustru och äldste son greps av polisen, men försattes på fri fot igen senare på kvällen.

Förhandlade fredsavtal mellan mc-gängen

Michael  Brokside var president för Hells Angels starka avdelning på Amager i  Köpenhamn. Han var bland annat en av dem som förhandlade fram det  senaste fredsavtalet mellan Hells Angels och den nya kriminella  organisationen Satudarah.


Michael Brokside var president för Hells Angels starka avdelning på Amager i Köpenhamn. Han hittades hängd i sin cell på polishuset - bara tolv timmar efter att han greps.
Foto: Foto: Getty Images

Tidigt på fredagsmorgonen bekräftade polisen att en av de gripna efter torsdagens razzia hittats död i sin cell i polishuset.

Senare  på dagen kommenterade polisen det ytterligare med att avslöja att det  handlade om den misstänkte huvudmannen, HA-presidenten Michael Brokside.

Chefen för kriminalvården i Köpenhamn, Peter Vesterheden, berättar i Ekstrabladet om den dödes sista timmar i livet.

Hittades under morgonturen

Enligt  Vesterheden anlände HA-presidenten till häktet klockan 22.30 på  torsdagskvällen. Där togs han emot av två häktesvakter, varav han haft  kontakt med den ene vid ett tidigare tillfälle.

- Han blev placerad i sin cell och vårdarna sa godnatt till honom och låste dörren, berättar Vesterheden för Ekstrabladet.

När  personalen på fredagsmorgonen gick på den sedvanliga morgonturen för  att väcka de intagna visade HA-presidenten inga livstecken.

Det blev panik förstås.

Fick ingen extra bevakning

Enligt  misstankarna hade Michael Brokside avlidit till följd av kvävning.  Troligen har HA-presidenten tillverkat sin egen strypsnara och hängt sig  själv i cellen.

- Allt ska undersökas förstås. Men där var gott  om ledningar från lampor och sedan fanns ju även sängkläder och hans  egna kläder, säger kriminalvårdschefen till Ekstrabladet.

Enligt  honom fanns ingen misstanke om självmord när HA-presidenten skrevs in på  häktet. Därför satte man inte in någon extra bevakning av honom heller.

Enligt Peter Vesterheden försökte vårdarna återuppliva HA-presidenten i cellen. Allt sådant arbete var dock förgäves.

Beslagtog guldtackor

Vid  razzian greps sammanlagt 80 personer, sex av dem var fullvärdiga  medlemmar i Hells Angels. Razzian hade föregåtts av en lång tids  spanings- och underrättelsearbete.

Vid tillslaget beslagtogs även  guldtackor, bilar, Harley Davidson-motorcyklar och vapen. Samtidigt med  razzian på Christiania gjordes husrannsakan på 150 adresser på Själland.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!