Hells Angels hemliga gårdar i Sydsverige

MALMÖVem: Hells Angels Malmoe.Var: Åkarp.Ägare: En ideell förening sedan 2011. Köptes då för 830 000 kronor.Taxeringsvärde: 874 000 kronor.Tomt: 180 kvadratmeter.Produktionslokal: 180 kvadratmeter.Industrikontor: 125 kvadratmeter.Övrigt: Flera HA-medlemmar är skrivna på adressen, däribland några av toppskiktet i klubben. Det är dessutom flera företag som säger sig hålla till på adressen. Ett av dem är Hells Angels MC, ett bolag som registrerades 1994.
Foto: Bertil Haskel
TRELLEBORGVem: Red Devils Southland.Var: Trelleborg.Ägare: En förening som sysslar med uthyrning och förvaltning av egna eller arrenderade bostäder. De köpte fastigheten 2006 för 850 000 kronor.Taxeringsvärde: 1 075 000 kronor.Tomt: 1 178 kvadratmeter.Bostadsyta: 146 kvadratmeter.Övrigt: Ingen är skriven på adressen.
Foto: Sanna Dolck
KARLSKRONAVem: Red Devils.Var: Tving.Ägare: En klubbmedlem. Två olika fastigheter som ligger bredvid varandra. Den första köptes 2008 för 360 000 kr. Den andra tog ägaren över 2010 då han fick den i gåva.Taxeringsvärde: 38 000 + 0 kr.Tomt: 855 kvadratmeter + 1 082 kvadratmeter.Bostadsyta: Ingen uppgift.Hyreshusbyggnad för lokaler: 69 000 kr.Övrigt: Ingen är skriven i lokalen. Det har varit bråk kring staketet runt tomten och ägaren har fått föreläggande om att ta bort de uppsatta stängslen.
Foto: Mattias Mattisson
HELSINGBORGVem: Hells Angels Helsingborg.Var: Helsingborg.Ägare: Ett företag som sysslar med uthyrning och förvaltning av egna eller arrenderade bostäder. De köpte fastigheten 27 maj 2014 för 4,3 miljoner kronor.Taxeringsvärde: 3 993 000 kronor.Tomt: 2 198 kvadratmeter.Produktionslokal: 575 kvadratmeter.Industrikontor: 308 kvadratmeter.Lagerlokal: 170 kvadratmeter.Övrigt: Ingen är skriven i lokalen. Tidigare var det ett företag som tillverkar metalldelar som ägde fastigheten. Men företaget inledde en konkurs i slutet av 2013. Enligt uppgifter till KVP vill klubben lämna fastigheten och hitta nya och mer ändamålsenliga lokaler, det är oklart om det är det som de gjort i och med försäljningen.
Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
KRISTIANSTADVem: Red & White Crew.Var: Långebro Kristianstad.Ägare: Mannen som äger fastigheten bedriver företag för uthyrning och förvaltning av fastigheter. Ägaren är skriven på en boxadress.Taxeringsvärde: Totalt 3 018 000 miljoner, varav byggnadsvärde 2 018.Tomt: 2 840 kvadratmeter.Bostadsyta: Tre byggnader.Övrigt: Fastigheten köptes 1987 och är intecknad för 1,5 miljoner kronor. I lokalerna bedrivs viss företagsverksamhet.KLUBBAR UTAN KLUBBHUS
Foto: Google maps
MC-ORGANISATION. PayBack, en intresseorganisation med kopplingar Hells Angels som själva ser sig som språkrör för mc-kulturen i Norden, har uttryckt att de ska försöka påverka polisens arbete genom att begära ut handlingar från dem.
Foto: Joachim Wall
Kent Sjöblom, 49, bor i Burlöv och är ledare i Hells Angels.
Foto: - -
1 / 7

Här är Hells Angels klubbhus i södra Sverige.

Skyddade med grindar, larm och vakter håller de både polis och konkurrenter borta.

Hells Angels-gårdarna är viktiga för mc-gängets organisationsstatus och de fungerar också som gömställen.

- Vid polisens räder här hittar man nästan alltid någon form av vapen, om inte annat illegala spelmaskiner, säger Lars Öjelind, kriminalkommissarie och gängexpert vid Rikskriminalen.

En hörnsten i Hells Angels organisationsbygge och en förutsättning för att de ska ha organisationsstatus. Så beskrivs vikten för Hells Angels att ha sina gårdar.

- Gårdarna ingår i hela konceptet. För att de ska ha någonstans att hålla till, ha fester, gömma sig och skydda sig. Det är en del av varumärket att ha ett klubbhus. De som inte har klubbhus blir lågvattenmärken, säger Lars Öjelind, kriminalkommissarie och gängexpert vid Rikskriminalpolisen.

Runtom i södra Sverige finns flera HA-gårdar. Men det är inte så att gängen kan välja och vraka mellan husen.

Kämpar emot

- Jag tror att de har svårt att välja. Det handlar nog om pengar och att folk ska komma till och från lätt. Som allt annat när man ska etablera något så får man väga för och emot, säger Lars Öjelind.

Dessutom har polisen och kommunerna ständig koll på eventuella nyetableringar och kämpar för att mc-gängen ska läggas ner och att klubblokalerna ska försvinna. Men det krävs grunder för att göra tillslag mot deras lokaler och för att kunna avhysa dem.

- Det finns ingen lagstiftning som låter oss agera mot gängen, vi kan bara agera mot personer. Alla enskilda personer i det här landet får äga en fastighet eller hyra en lokal så på det sättet är det svårt att ha någon synpunkt, säger Jan-Bertil Cederholm, kriminalkommissarie på Läns- kriminalpolisen i Skåne.

Det finns fall då kommunen gått in och köpt fastigheten av rädsla att gängen ska ta över, eller för att få bort dem. De utreder även möjligheten att bryta aktuella hyresavtal eller att inte förlänga dem.

Boende i områdena störs

- Sköter de sig och betalar då måste man leta bland alla paragrafer och ordningsstörningar. Vi försöker med andra myndigheters hjälp visa att de inte betalar skatter och inte sköter sig så att det blir ett samlat angrepp mot dem, säger Lars Öjelind.

Det är inte bara polisen och kommunerna som vill bli av med HA-gårdarna, utan även boenden i områdena där husen ligger.

- Bara deras närvaro skapar väldigt mycket lokal oro i och med att man ser vilka de är, de har symboler och de kan också uppträda i grupp. Dessutom har de lokaler med märken som också manifesterar styrka och så får de ganska stort genomslag, kanske egentligen större genomslag än vad deras kriminalitet alla gånger förtjänar, säger Lars Korsell, enhetschef och chefsjurist på Brå.

"Har en lugnande effekt"

Men det finns teorier om att deras närvaro kan innebära en viss trygghet.

- De har sina fester, det är en del trafik och kanske också uppmärksamhet från myndigheter så det kan bli lite stökigt. Men annars kan det vara så att det känns som att det har lugnande effekt på området vad det gäller annan brottslighet som inbrott. Man kanske inte ger sig på grannhusen om de har ett mc-gäng som granne, säger Lars Öjelind.

Många klubbar hyr hus men i flera fall är det medlemmarna själva som står som ägare. En del av HA-medlemmarna är dessutom skrivna på adressen. Det rör bland annat flera i toppskiktet av Hells Angels i Malmö som säger sig bo på HA-gården i Åkarp.

Ofta kriminell verksamhet

- Det kan vara så att de bor där eller så har man valt att inte skylta med var man bor och så skriver man sig på klubblokalen, säger Lars Öjelind.

Under årens lopp har det gjorts en del tillslag mot HA-gårdarna.

- Vi har märkt att vid de tillfällen då vi har haft anledning att göra husrannsakan har det ofta förekommit någon form av kriminell verksamhet där. Vi har hittat vapen och narkotika, säger Jan-Bertil Cederholm.

Många avdelningar skyddar sina hus från både polisen och konkurrenter med staket och grindar. Andra har kameror, larm och vakter.

- Vår uppfattning är att det alltid finns någon på platsen, att det är 24 timmars bevakning, säger Jan-Bertil Cederholm.

HÄR HAR POLISEN GJORT TILLSLAG

SEPTEMBER 2013

När polisen slog till mot MC Swedens, som står nära HA, lokaler i Tving utanför Karlskrona hittades sprängämnen, stöldgods, narkotika och förbjuden kameraövervakning.

SLUTET AV 2012

Fyra män greps i Skår i Örgryte. Männen hade koppling till Hells Angels, därför beslutade åklagaren om en husrannsakan på HA-gården i Gunnilse i norra Göteborg. Då påträffades två skjutvapen och ammunition.

NOVEMBER 2012

Den 16 november slog tungt beväpnad polis med vapenhund till mot Hells Angels i Åkarp. Vapenrazzian gjordes efter att en 44-årig HA-medlem hämtats till förhör misstänkt för grovt vapenbrott.

SEPTEMBER 2012

En så kallad Big House Crew-fest arrangerades på HA-gården i Gunnilse i norra Göteborg. Då slog polisen till och kontrollerade nästan alla som åkte till festen. Flera HA-medlemmar fick åka med till polisstationen för provtagning.

NOVEMBER 2011

Kronofogden gjorde en razzia mot Hells Angels klubblokal Härtsöga utanför Karlstad. Flera Harley-Davidson-motorcyklar beslagtogs. Efter många turer beslutade Kronofogden även att sälja fastigheten för att täcka skulder i en konkurs.

JANUARI 2011

En bil med tre män med kopplingar till HA stannades. I bilen hittade polisen ett magasin till ett större automatvapen. Senare under kvällen gjordes en husrannsakan i Hells Angels klubbhus i Åkarp. I HA-högkvarteret hittades ett handeldvapen och stora mängder ammunition till det.

NOVEMBER 2010

Vid en razzia grep ekobrottsmyndigheten i Göteborg sju personer misstänkta för grova ekobrott. Bland de misstänkta och anhållna fanns två fullvärdiga medlemmar i Hells Angels Göteborgsavdelning i Gunnilse.

MAJ 2010

Den 19 maj 2010 slog drygt 200 poliser till mot HA-gården i Gunnilse. Polisen hittade vapen på gården. 21 personer greps och senare kunde två män dömas till en respektive två månaders fängelse för bland annat misshandel, olaga tvång och stöld.

HÄR FINNS HELLS ANGELS KLUBBHUS I SYDSVERIGE

HELSINGBORG

Vem: Hells Angels Helsingborg.

Var: Helsingborg.

Ägare: Ett företag som sysslar med uthyrning och förvaltning av egna eller arrenderade bostäder. De köpte fastigheten 27 maj 2014 för 4,3 miljoner kronor.

Taxeringsvärde: 3 993 000 kronor.

Tomt: 2 198 kvadratmeter.

Produktionslokal: 575 kvadratmeter.

Industrikontor: 308 kvadratmeter.

Lagerlokal: 170 kvadratmeter.

Övrigt: Ingen är skriven i lokalen. Tidigare var det ett företag som tillverkar metalldelar som ägde fastigheten. Men företaget inledde en konkurs i slutet av 2013. Enligt uppgifter till KVP vill klubben lämna fastigheten och hitta nya och mer ändamålsenliga lokaler, det är oklart om det är det som de gjort i och med försäljningen.

MALMÖ

Vem: Hells Angels Malmoe.

Var: Åkarp.

Ägare: En ideell förening sedan 2011. Köptes då för 830 000 kronor.

Taxeringsvärde: 874 000 kronor.

Tomt: 180 kvadratmeter.

Produktionslokal: 180 kvadratmeter.

Industrikontor: 125 kvadratmeter.

Övrigt: Flera HA-medlemmar är skrivna på adressen, däribland några av toppskiktet i klubben. Det är dessutom flera företag som säger sig hålla till på adressen. Ett av dem är Hells Angels MC, ett bolag som registrerades 1994.

TRELLEBORG

Vem: Red Devils Southland.

Var: Trelleborg.

Ägare: En förening som sysslar med uthyrning och förvaltning av egna eller arrenderade bostäder. De köpte fastigheten 2006 för 850 000 kronor.

Taxeringsvärde: 1 075 000 kronor.

Tomt: 1 178 kvadratmeter.

Bostadsyta: 146 kvadratmeter.

Övrigt: Ingen är skriven på adressen.

KARLSKRONA

Vem: Red Devils.

Var: Tving.

Ägare: En klubbmedlem. Två olika fastigheter som ligger bredvid varandra. Den första köptes 2008 för 360 000 kr. Den andra tog ägaren över 2010 då han fick den i gåva.

Taxeringsvärde: 38 000 + 0 kr.

Tomt: 855 kvadratmeter + 1 082 kvadratmeter.

Bostadsyta: Ingen uppgift.

Hyreshusbyggnad för lokaler: 69 000 kr.

Övrigt: Ingen är skriven i lokalen. Det har varit bråk kring staketet runt tomten och ägaren har fått föreläggande om att ta bort de uppsatta stängslen.

KRISTIANSTAD

Vem: Red & White Crew.

Var: Långebro Kristianstad.

Ägare: Mannen som äger fastigheten bedriver företag för uthyrning och förvaltning av fastigheter. Ägaren är skriven på en boxadress.

Taxeringsvärde: Totalt 3 018 000 miljoner, varav byggnadsvärde 2 018.

Tomt: 2 840 kvadratmeter.

Bostadsyta: Tre byggnader.

Övrigt: Fastigheten köptes 1987 och är intecknad för 1,5 miljoner kronor. I lokalerna bedrivs viss företagsverksamhet.

KLUBBAR UTAN KLUBBHUS

HELSINGBORG

Red & White crew.

MALMÖ

Red Devils och Red & White crew. Samlas på restauranger eller hemma hos någon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!