Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hellbergs bok tar upp mobbning i det tysta

"En gammal kollega till mig, Olov Svedelid, sa att inspiration är världens mest överskattade ord för en författare", säger Björn Hellberg. Foto: Tomas Leprince

BÅSTAD. Björn Hellberg turnerar runt i Sverige med sin nya deckare "De Tysta".

Efter 33 års uppehåll återvänder författaren till temat mobbning.

- Man blir lika rasande varje gång man hör om det, säger Hellberg.

Tennisfantasten och "På Spåret"-profilen Björn Hellberg slår inte av på takten trots att han i augusti ska fylla 70 år. Han menar att han numera blir allt mer förknippad med sitt författarskap.

- De flesta vill komma fram och prata tennis, fortfarande. Därefter handlar hälften av frågorna om "På Spåret" och bokskrivandet. Allt oftare kommer människor fram med frågor om mitt författande och det gillar jag, säger Hellberg.

21 böcker

Efter 21 böcker med kommissarien Sten Wall i huvudrollen har Hellberg i sin nya bok återknutit till den fiktiva staden Loviken.

- Jag jobbar mycket med fakta och anser att fakta är heliga. Men det finns ett slags spänningsbehov i att skriva. Redan som tonåring fascinerades jag av tennis och deckare. Det är likartat, säger Hellberg.

Skrev tolv texter

I sin roll som tennisjournalist rapporterade Hellberg på 1980-talet för tolv olika tidningar vilket krävde tolv olika referat. På så sätt utvecklade han sin kreativa sida, menar han. Men än i dag är ledordet disciplin.

- En gammal kollega till mig, Olov Svedelid, sa att inspiration är världens mest överskattade ord för en författare. Många sitter och väntar in inspirationen. Det fungerar ju inte så. Däremot kan man känna sig mer motiverad än andra dagar, säger Hellberg.

Påverkad av internatskolor

I "De Tysta" har Hellberg återknutit till temat mobbning som han senast använde för 33 år sedan i romanen Dominans.

- Som författare har man möjlighet att ta ställning mot avarter. Tidigare har jag gjort det mot rasism och religiös fanatism. Nu återkommer jag till mobbning. Det har påverkat mig det som har hänt på internatskolor, säger han.

- Jag har själv aldrig vare sig mobbat eller blivit utsatt för mobbning. Men man blir lika rasande varje gång man hör hur folk kan hantera sina medmänniskor, säger Hellberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!