Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Heléne Fritzon skulle sluta som kommunalråd – blir ny minister

Kristianstadspolitikern Heléne Fritzon (S) valde i våras att lämna uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. På torsdagen utsågs hon till Sveriges nya migrationsminister. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Har 25 år som kommunpolitiker bakom sig. På torsdagen utsågs Heléne Fritzon (S) till Sveriges nya migrationsminister. Foto: TOMAS LEPRINCE
Ombildas. Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister, Helene Fritzon tar över som migrationsminister. Här tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven, Annika Strandhäll blir socialminister och Morgan Johansson får utökat ansvar och blir justitie- och inrikesminister. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Kristianstadspolitikern Heléne Fritzon (S) är Sveriges nya migrationsminister.

Men att bli minister var ingenting hon hade planerat för.

– Nej, inte alls. Den dag man får en skarp fråga av landets statsminister, då är det den dagen som man har anledning att fundera ordentligt över den frågan, säger Heléne Fritzon.

Under 25 år har socialdemokraten Heléne Fritzon ägnat sig åt kommunpolitiken i Kristianstad. De senaste åren som kommunstyrelsens ordförande. En post hon tänkte lämna efter sommaren för nya uppdrag och för att få mer tid med familjen. Men så blir det inte.

Efter skandalen på Transportstyrelsen väljer Stefan Löfven att möblera om i regeringen och på en presskonferens på torsdagen presenterades Heléne Fritzon som ny migrationsminister.

– Jag fick frågan på onsdagskvällen. Det har varit väldigt intensiva timmar sedan dess och jag diskuterade det här med min familj. Sedan valde jag att svara ja, säger Heléne Fritzon. 

I våras berättade du att du lämnar uppdraget som kommunalråd. Hade du siktet inställt på en ministerpost redan då?

– Nej, inte alls. Den dag man får en skarp fråga av landets statsminister, då är det den dagen som man har anledning att fundera ordentligt över den frågan. För min del var det under gårdagen.

Heléne Fritzon tar över ansvaret för migrationsfrågan från Morgan Johansson (S), som blir inrikes- och justitieminister. Johansson är bosatt i Lund och på presskonferensen konstaterade han att de numera finns två skåningar i regeringen. 

– Det är en väldigt varm känsla för mig att vi känner varandra så väl och vi kommer fungera alldeles utmärkt i vårt samarbete. Det är en trygghet för mig att ha en sån närhet till min företrädare när jag tar vid i det arbete som han var mitt uppe i och som måste fullföljas. 

"Situationen var kaosartad"

Under flyktingkrisen 2015 blev de skånska kommunerna den första anhalten i Sverige för många nyanlända. Kristianstad är en av kommunerna som stått för ett stort mottagande. 

– Tidigt under 2015 märkte vi att strömmen av nyanlända var väldigt hög och situationen var kaosartad. Vi följde utvecklingen i Malmö och redan på sommaren tillsatte vi en särskild grupp för flyktingmottagandet mellan kommunledningen och de ansvariga nämnderna för att ordna med boende och andra åtgärder. Vi hade ett samarbete med flera kommuner som stått för ett stort mottagande, Migrationsverket och ansvariga ministrar. Den erfarenheten tar jag med mig.

Tror på samarbete

Heléne Fritzon är känd för att samarbeta över blockgränserna. Kristianstad styrs i en koalition mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Under mandatperioden 2002 till 2006 samarbetade Socialdemokraterna med Kristdemokraterna och Miljöpartiet. 

– Samarbetet i Kristianstad har fungerat väldigt väl. Jag tror på breda överrenskommelser och samlingar när man vill att en kommun eller ett land ska utvecklas på ett bra sätt. 

Hur känns det att inte komma tillbaka till jobbet i morgon?

– Ja, jag ska ringa i kväll och säga att jag inte kommer tillbaka – varken i morgon eller på måndag. Jag hade tänkt vara ledig men så blir det ju inte nu. Anders Tell blir ny gruppledare för Socialdemokraterna i Kristianstad nu när jag slutar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!