Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helene, 56, hyrde ut sitt hus i 7 år – bröt ihop när hon såg insidan

Husets insida fick Helene Strömberg att bryta ihop. Foto: Privat
– Jag trodde jag såg i syne, säger hon. Foto: Privat
Kylskåpet var fullt med mus- och råttbajs. Foto: Privat

Helene Strömberg, 56, hyrde ut sitt hus till en man.

När hon sju år senare öppnade dörren väntade en mardröm på andra sidan.

– Första besöket vände jag innan jag kom in halvvägs. Jag gick ut och satte mig i bilen och grät, säger hon.

Det var svårt att sålla bland de många som hörde av sig om Helene Strömbergs annons för sju år sedan.

Hon hade nyligen flyttat och ville hitta en hyresgäst som vill bo i hennes hus tills vidare. Till slut valde hon en man, de skrev ett kontrakt och han flyttade ensam in i bostaden.

Under de nästkommande sju åren hörde hon inte särskilt mycket från mannen. Men plötsligt fick hon ett samtal från polisen, som hade larmats om en högljudd hund i huset.

Helene åkte dit, men mannen var inte hemma. Hon blev orolig och trodde att något hade hänt honom – särskilt när hon såg husets skick utifrån.

– Det var helt förfallet. Jag tittade in genom fönstret och såg bråte överallt i lägenheten. Det var så rörigt och smutsigt att ord inte kan beskriva det, säger hon.

"Det var en mardröm"

Kort därpå ringde mannen och sa upp sitt kontrakt. Sedan gjorde han sig okontaktbar, berättar Helene.

Tre månader senare, när uppsägningstiden gått ut, låg nyckeln i brevlådan. Helene Strömberg förberedde sig på det värsta.

Men det räckte inte.

– Första besöket vände jag innan jag kom in halvvägs. Jag gick ut och satte mig i bilen och grät. Det var en mardröm.

Uppskattar kostnader över 100 000

Urinstanken var så stark att hon fick ont i näsan, förklarar Helene. Sängen var nerkissad, stora spindelnät sträckte sig mellan väggarna och flera hål syntes i väggarna.

– Vi hittade massa råttbajs och även enormt mycket musbajs. Inte en enda maskin gick att använda. Varken kyl, frys, diskmaskin eller tvättmaskin. Tomten var full av bråte överallt, säckar, kläder och möbler. Jag har fortfarande inte gått igenom hela huset än i dag.

Skräp, smuts, urin och skadedjursavföring fanns överallt i huset. Foto: Privat

 

Trädgården var full med trasiga möbler, bråte och överfulla sopsäckar. Foto: Privat

Helene Strömberg menar att de trasiga maskinerna, fuktskadorna i golvet och alla andra skador kommer kosta henne över 100 000 kronor att fixa – och hon 

– Jag har inte det kapitalet. Samtidigt står jag med ett hus som jag inte kan hyra ut. Det känns tufft faktiskt, säger hon.

Vill varna andra

Hon vände sig till polisen men fick höra att en anmälan skulle vara lönlös. Nu vet hon inte hur hon ska lösa det hon beskriver som en personlig katastrof.


LÄS OCKSÅ: Linnea, 21, hyrde ut sin lägenhet i tre månader – kom hem till det här

Däremot vill Helene att andra ska ta lärdom av det som hänt henne. Hon uppmanar alla som planerar att hyra ut sin bostad att vara noggrann med kontraktet.

– Ska man hyra ut ska man ha med i kontraktet att man ska ha rätt att titta till bostaden några gånger om året – även om hyresgästen är bortrest, säger hon och fortsätter:

– Skriv i kontraktet och låt det framgå att hyresgästen själv ska stå för försäkring och sådana saker. Beakta att människor kan bete sig så här. Om det uppstår skador ska hyresgästen stå för dem.

Helene tvingades rensa bort mus- och råttavföring ur kylen. Foto: Privat

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!