Husets insida fick Helene Strömberg att bryta ihop. Foto: PrivatHusets insida fick Helene Strömberg att bryta ihop. Foto: Privat
Husets insida fick Helene Strömberg att bryta ihop. Foto: Privat
– Jag trodde jag såg i syne, säger hon. Foto: Privat– Jag trodde jag såg i syne, säger hon. Foto: Privat
– Jag trodde jag såg i syne, säger hon. Foto: Privat
Kylskåpet var fullt med mus- och råttbajs. Foto: PrivatKylskåpet var fullt med mus- och råttbajs. Foto: Privat
Kylskåpet var fullt med mus- och råttbajs. Foto: Privat

Helene, 56, hyrde ut sitt hus i 7 år – bröt ihop när hon såg insidan

Publicerad

Helene Strömberg, 56, hyrde ut sitt hus till en man.

När hon sju år senare öppnade dörren väntade en mardröm på andra sidan.

– Första besöket vände jag innan jag kom in halvvägs. Jag gick ut och satte mig i bilen och grät, säger hon.

Det var svårt att sålla bland de många som hörde av sig om Helene Strömbergs annons för sju år sedan.

Hon hade nyligen flyttat och ville hitta en hyresgäst som vill bo i hennes hus tills vidare. Till slut valde hon en man, de skrev ett kontrakt och han flyttade ensam in i bostaden.

Under de nästkommande sju åren hörde hon inte särskilt mycket från mannen. Men plötsligt fick hon ett samtal från polisen, som hade larmats om en högljudd hund i huset.

Helene åkte dit, men mannen var inte hemma. Hon blev orolig och trodde att något hade hänt honom – särskilt när hon såg husets skick utifrån.

– Det var helt förfallet. Jag tittade in genom fönstret och såg bråte överallt i lägenheten. Det var så rörigt och smutsigt att ord inte kan beskriva det, säger hon.

"Det var en mardröm"

Kort därpå ringde mannen och sa upp sitt kontrakt. Sedan gjorde han sig okontaktbar, berättar Helene.

Tre månader senare, när uppsägningstiden gått ut, låg nyckeln i brevlådan. Helene Strömberg förberedde sig på det värsta.

Men det räckte inte.

– Första besöket vände jag innan jag kom in halvvägs. Jag gick ut och satte mig i bilen och grät. Det var en mardröm.

Uppskattar kostnader över 100 000

Urinstanken var så stark att hon fick ont i näsan, förklarar Helene. Sängen var nerkissad, stora spindelnät sträckte sig mellan väggarna och flera hål syntes i väggarna.

– Vi hittade massa råttbajs och även enormt mycket musbajs. Inte en enda maskin gick att använda. Varken kyl, frys, diskmaskin eller tvättmaskin. Tomten var full av bråte överallt, säckar, kläder och möbler. Jag har fortfarande inte gått igenom hela huset än i dag.

Skräp, smuts, urin och skadedjursavföring fanns överallt i huset.Foto: Privat

 

Trädgården var full med trasiga möbler, bråte och överfulla sopsäckar.Foto: Privat

Helene Strömberg menar att de trasiga maskinerna, fuktskadorna i golvet och alla andra skador kommer kosta henne över 100 000 kronor att fixa – och hon 

– Jag har inte det kapitalet. Samtidigt står jag med ett hus som jag inte kan hyra ut. Det känns tufft faktiskt, säger hon.

Vill varna andra

Hon vände sig till polisen men fick höra att en anmälan skulle vara lönlös. Nu vet hon inte hur hon ska lösa det hon beskriver som en personlig katastrof.


LÄS OCKSÅ: Linnea, 21, hyrde ut sin lägenhet i tre månader – kom hem till det här

Däremot vill Helene att andra ska ta lärdom av det som hänt henne. Hon uppmanar alla som planerar att hyra ut sin bostad att vara noggrann med kontraktet.

– Ska man hyra ut ska man ha med i kontraktet att man ska ha rätt att titta till bostaden några gånger om året – även om hyresgästen är bortrest, säger hon och fortsätter:

– Skriv i kontraktet och låt det framgå att hyresgästen själv ska stå för försäkring och sådana saker. Beakta att människor kan bete sig så här. Om det uppstår skador ska hyresgästen stå för dem.

Helene tvingades rensa bort mus- och råttavföring ur kylen.Foto: Privat

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag