Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helena nära att dö vid explosion: ”Mirakeltur”

Helena Lundgren och hunden Smulan var en hårsmån från att bli offer vid bombattacken i Malmö tidigare i våras.Foto: JENS CHRISTIAN
Sprängladdningen förstörde stora delar av restaurangen.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
All inredning i restaurangen nära Helena Lundgrens arbetsplats förstördes vid attacken.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
På bilderna ser man att restaurangen totalförstördes.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Kriminella sätter skräck i Malmöborna med hemmagjorda bomber.

Under årets första månader har sammanlagt 17 svåra explosioner skett i staden. Samtliga kunde ha dödat eller svårt skadat människor.

– Jag hade mirakeltur som överlevde, säger Helena Lundgren som tillsammans med hunden Smulan var en hårsmån från att sprängas i luften.

De senaste dagarna har flera allvarliga sprängningar skakat Malmö. Detonationerna har hörts över stora delar av staden. 

Natten till i går sprängdes en entré till ett hyreshus på von Rosens väg i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Rutorna till en lägenhet blåstes ut och skrämde slag på boende och grannar. Stora skador orsakades även längre in i trapphuset.

Sprängningen var den tredje på drygt ett dygn i Malmö. De tidigare skedde mot en trappuppgång på von Lingens väg bara några kvarter därifrån och mot en restaurang på Adelgatan i centrala Malmö.

Vid sprängningen mot restaurangen på Adelgatan har två personer, 20 respektive 23 år, anhållits. En tredje person har anhållits i sin frånvaro.

Hittills har minst 17 kraftfulla explosioner skakat Malmö från årets början - smällar som polisen rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse.

Helena Lundgren var ytterst nära att skadas svårt av bomben som placerats viden restaurang nära hennes arbetsplats.Foto: JENS CHRISTIAN

Kraftfulla bomber

Antalet ligger väl i linje med antalet detonationer som varit både under 2018 och 2017.

Men det verkliga antalet attacker har varit ännu fler - om man räknar in även lättare angrepp. 

I samtliga svåra fall har bomberna varit mer kraftfulla än de skador som en Cobra 8-smällare eller en skarp handgranat kunnat orsaka, enligt polisens presstalesperson Nils Norling. 

– Om man kommer i vägen för de här pjäserna kan det utan vidare vara en fara för livet, säger han.

Enbart tryckvågen kan orsaka farliga inre skador för den som kommer i vägen. Lösa föremål, betongklumpar och annat, kan vara direkt dödande.

En restaurang och nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö har utsatts för sprängdåd vid flera tillfällen, det senaste tidigt på morgonen till den 11 juni i år.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kunde varit döda

Helena Lundgren och hunden Smulan var centimeter från en sprängladdning som detonerade på Drottninggatan i Malmö i slutet av april i år.

– Jag jobbade över på jobbet och gick hem vid midnatt. Precis när jag kommit ut på gatan small det något enormt, säger hon.

Explosionen orsakades av att någon placerat en bomb intill entrén till en asiatisk restaurang som låg vägg i vägg med Helenas arbetsplats, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Restaurangen blev mer eller mindre totalförstörd av attacken.

– Vi undkom båda med livet i behåll. Men vi kunde lika gärna varit döda i dag, säger Helena.

Att hon klarade sig tror hon berodde på att hon hann ta skydd bakom en parkerad bil.

– Jag förstod inte först vad det var. Jag såg rök och en stubintråd. Sedan bara small det.

Än i dag har både Helena och hunden sviter av smällen. Båda hörde också den senaste explosionen, över tre kilometer från sin lägenhet.

– Smulan blev åter livrädd och flåsade intensivt. Och mina öron ringer fortfarande från första smällen, säger Helena.

Vid bombattacken mot ett lägenhetshus på von Rosens väg i stadsdelen Rosengård natten till onsdagen förstördes stora delar av entrén. Ingen människa kom dock till skada.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Saknar kontroll

Enligt polisens presstalesperson Nils Norling är det fullständigt hänsynslösa kriminella som använder de aktuella bomberna.

– Man måste vara av en särskild natur för att kunna göra detta. Det är få som saknar dessa spärrar och så fullkomligt kan strunta i medmänniskor, säger han.

Bomberna har i de flesta fall varit hemmatillverkade pjäser med sprängdeg, troligen stulet från byggarbetsplatser.

Till bomberna appliceras stubintråd, så lång som behövs för att gärningspersonerna ska hinna fly från platsen.

När stubinen antänts har ingen längre någon kontroll över bomben innan den till sist briserar.

För närvarande sitter fem personer häktade i olika mål, misstänkta för delaktighet i den här typen av händelser.

– De som agerar i sådana här fall finns bland de mest kriminella i Malmö. Många är med i den grupp om tvåhundra personer som vi har speciellt fokus på, säger Nils Norling.

Helena Lundgren hade mirakeltur när hon kastade sig bakom en bil - sekunden senare exploderade en bomb och förstörde en thairestaurang intill hennes arbetsplats i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN

Pengar och status

Drivkraften bakom agerandet tros i de flesta fall vara pengar och status. I bakgrunden skymtar narkotikaaffärer, vapenhandel och utpressningsaktioner.

– Med en detonation visar man handlingskraft och att man har ett våldskapital bakom sig. Det kan vara som en markering mot konkurrenter direkt eller mot deras anhöriga, säger Nils Norling.

 Men agerandet kan också ske i utpressningssyfte, för att trycka på att en vissa summa pengar ska betalas till utpressaren.

I ett fall, utöver Helena Lundgren, har allmänhet kommit till skada. En gärningsman har också skadat sig så svårt när en bomb antändes att kroppsdelar slets från kroppen.

Detonationer i Malmö

12 juni. Strax efter klockan 01 på natten sker en detonation vid entrén till ett hyreshus på von Rosens väg i Malmö. Stora skador i dörrpartiet och i trapphuset.

 

11 juni. Vid 03-tiden smäller en bomb intill en restaurang på Adelgatan i centrala Malmö. Restaurangen har tidigare utsatts för liknande attacker.

 

11 juni. Klockan är 02.00 när en entré till ett bostadshus på von Lingens väg i Malmö sprängs. Stora skador rapporteras, men ingen människa skadas.

 

10 maj. Vid 02.00 angrips restaurangen Izakaya Koi på Lilla Torg i Malmö. Stora skador som följd.

 

29 april. Vid 03.30-tiden på morgonen görs ett misslyckat försök att spränga en lägenhetsdörr på Hermodsdal i Malmö. Ingen skadas.

 

27 april. Strax efter midnatt utsätts en restaurang vid Värnhem för ett bombattentat. En kvinna och en hund skadas lindrigt.

 

27 april. I samma stund som kvinnan och hunden skadas sprängs en asiatisk restaurang i bitar intill kvinnans arbetsplats på Värnhem.

 

23 april. 00-tiden En trafikskola vid Nobeltorget angrips med en bomb Stora skador som följd.

 

16 april. Tre personer grips vid stadsdelen Rosengård med sprängmedel.

 

15 april. Vid en garageuppfart på Nobelvägen inträffar en kraftig explosion. En ung kvinna skadas lindrigt.

 

17 mars. Vid 19.30-tiden sprängs ett fönster till ett flerfamiljshus i Hyllie.

 

17 mars. Kring midnatt kommer larm om en sprängladdning som exploderat utanför nattklubben Etage vid Stortorget i Malmö.

 

17 februari. Stor uppståndelse när en man grips med en fyrverkeripjäs vid Rättscentrum i Malmö.

 

14 februari. Klockan är strax efter midnatt när en sprängladdning exploderar på ett kafé på Dag Hammarskjölds torg i Malmö.

 

10 februari. Vid 03.00-tiden exploderar en sprängladdning ett trapphus i stadsdelen Rosengård.

 

29 januari. Vid 23-tiden på kvällen kommer larm om en sprängladdning som uppges ha exploderat på en balkong på Hårds väg.

 

25 januari. Klockan är strax före midnatt när en lokal på Scheelegatan utsätts för ett sprängattentat.

 

10 januari. Vid 06-tiden på morgonen utsätts en lokal på Industrigatan för ett sprängattentat.  En garageport förstörs bland annat.

 

10 januari. En livsmedelsbutik på Scheelegatan i Malmö utsätts för en sprängning.

 

2 januari. 03-tiden angrips två taxibilar på Johanneslust för ett sprängattentat.