Olyckan inträffade på ett obevakat övergångsställe. Arkivbild. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLOlyckan inträffade på ett obevakat övergångsställe. Arkivbild. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Olyckan inträffade på ett obevakat övergångsställe. Arkivbild. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Eftersom matvarorna i den påkörda kvinnans kassar inte gick sönder anses mannen inte ha kört brottsligt fort och därför frias han från brottsmisstankar. Foto: LISA MATTISSONEftersom matvarorna i den påkörda kvinnans kassar inte gick sönder anses mannen inte ha kört brottsligt fort och därför frias han från brottsmisstankar. Foto: LISA MATTISSON
Eftersom matvarorna i den påkörda kvinnans kassar inte gick sönder anses mannen inte ha kört brottsligt fort och därför frias han från brottsmisstankar. Foto: LISA MATTISSON

Hela matvaror friar man från påkörning

Publicerad

När kvinnan var på övergångsstället blev hon påkörd och föll till marken.

Men föraren frias från brottsmisstankar.

Eftersom ingen av kvinnans matvaror gick sönder vid olyckan kan mannen inte ha kört för fort, anser tingsrätten.

Olyckan inträffade i Halmstad i slutet av januari. Kvinnan gick på det obevakade övergångsstället när mannen, som är i 60-årsåldern, körde på henne.

Hon föll till marken och fick bland annat en knäledsfraktur, skriver Hallandsposten.

Bilisten åtalades för vållande till kroppsskada efter olyckan men frias nu av Halmstad tingsrätt.

När olyckan inträffade var det mörkt vid övergångsstället eftersom gatulamporna var ur funktion. Dessutom pågick det ett vägarbete alldeles intill. I förhör berättade mannen att han på grund av omständigheterna sänkt farten och tittade sig omkring noggrant.

Bilen rullade på gruset

På grund av vägarbetet var marken grusad och enligt mannen tog bromsarna därför inte som de skulle och han körde på den mörkklädda kvinnan som plötsligt dök upp framför bilen.

I samband med olyckan tappade kvinnan sina matkassar men samtliga varor var intakta, med den uppgiften fastställer polisen mannens fart till högst 20 km/h. Därför anses han ha vidtagit de försiktighetsåtgärder som var tillräckliga, skriver Hallandsposten.

Mannen döms däremot att betala skadestånd på 6 200 kronor till den påkörda kvinnan som fick tillbringa en vecka på sjukhus för sin knäfraktur, skriver Hallandsposten.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag