Hela kungafamiljen vid prins Henriks sjukbädd

Strax efter klockan 15 kom hela den danska kungafamiljen med barn och barnbarn till Rigshospitalet.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary hade barnen med sig på sjukbesöket hos farfar Henrik.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Prins Henriks hälsotillstånd har allvarligt försämrats. Nu är hela hans familj samlad vid hans sida.
Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nästan hela den danska kungafamiljen samlades på lördagseftermiddagen hos den svårt sjuke prins Henrik på Rigshospitalet i Köpenhamn, uppger Ekstrabladet.

Drottningen, kronprinsparet, prins Joachim, prinsessan Marie och alla barnbarnen utom åttaårige Henrik kom vid 15-tiden och stannade kvar i ungefär 40 minuter.

Ingen av besökarna talade med den församlade pressen. Ingen ny kommuniké har lämnats av kungahuset.

Prins Henriks hälsotillstånd beskrivs som "allvarligt försämrat". I övrigt är det danska hovet förteget om prinsens tillstånd.

Tidigare under lördagen besökte prins Joachim sin far på sjukhuset tillsammans med prinsarna Nikolai och Felix. Med vid besöket var även hovmarskalk  Michael Ehrenreich, rapporterar Ekstrabladet.

Det var prinsens andra besök på 20 timmar och det varade i någon timmes tid.

Hans storebror kronprins Frederik hade gjort sitt första sjukbesök hos pappa Henrik på fredagskvällen, omedelbart efter att han hade hunnit hem från OS i Sydkorea.


LÄS MER: Kronprins Frederik lämnar OS för att vara med sin far 


Kronprins Frederik.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Familjen kom vid 15-tiden

Vid 15-tiden på lördagen när nästan hela den danska kungafamiljen kom till Rigshospitalet och gick in i byggnaden var det första gången de var på plats samtidigt.

Det besöket varade i cirka 40 minuter.

Prins Henrik, 83, har varit inlagd på sjukhuset sedan den 28 januari, då han flögs hem akut från en semester i Egypten.

Den 2 februari avslöjade kungahuset att prinsen hade drabbats av en godartad tumör i vänster lunga. Samma dag överfördes han till infektionskliniken för behandling – sannolikt för lunginflammation.

Prins Henrik vid slottet Chateau de Cayx i Frankrike i somras.
Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ

LÄS MER: ”Kanske drottningen väljer att abdikera” 

Tillståndet "allvarligt försämrat"

På fredagen meddelade det danska kungahuset på sin hemsida att tillståndet "dessvärre hade allvarligt försämrats" för Henrik, och att kronprins Frederik, 49, därför hade beslutat att omedelbart lämna OS i Sydkorea och resa tillbaka till Danmark.

– Lunginflammation kan vara ett ganska allvarligt tillstånd när man blivit försvagad och kommit upp i åren som prins Henrik, säger läkaren Peter Qvortrup Geisling till Danmarks Radio.

– Att kronprinsen kommer hem från vinter-OS visar att det är allvarligt.

Under fredagsförmiddagen kom kronprinsessan Mary, 45, till sjukhuset för att besöka sin svärfar. Hon hade tagit med sig de båda äldsta barnen Christian, 12, och Isabella, 10, och stannade i en halvtimme. Sjuåriga tvillingarna Vincent och Josephine hade fått stanna hemma.

Prinsessan Mary.
Foto: PETER GROSEN / STELLA PICTURES

Pressen väntar vid sjukhuset

Ett växande pressuppbåd samlades utanför huvudentrén till Rigshospitalet för att följa nyhetsutvecklingen.

Vid 16-tiden på fredagen kom först prins Joachim, 48, och strax därefter drottning Margrethe, 77, för att vara vid prins Henriks sida.

Joachim hade med sig sina båda äldsta söner Nikolai, 18, och Felix, 15, som han har tillsammans med sin första fru, numera grevinnan, Alexandra, 53. Barnen Henrik, 8, och Athena, 6, fick stanna hemma, liksom deras mamma prinsessan Marie, 42.

Drottning Margrethe kom ensam i sin svarta Bentley.

Drottning Margrethe vid sjukhuset på fredagen.
Foto: MARTIN SYLVEST / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Ingen ny kommuniké

Efter en timmes tid lämnade alla besökarna sjukhuset. Enligt danska medier på plats log drottningen mot personalen när hon lämnade byggnaden.

Men någon ny kommuniké om prinsens hälsotillstånd lämnades inte under fredagsseftermiddagen eller kvällen.

– Min gissning är att han inte är vid medvetande, sa läkaren, författaren och tv-personligheten Jerk W. Langer till Ekstrabladet.

– Om han var vid medvetande skulle de vara där och hålla honom i handen, prata med honom och se honom i ögonen. Jag tror inte att han kan kommunicera med dem.

Drottningens leende och det relativt korta besöket tolkades som att prins Henrik i vart fall då inte låg på sitt yttersta.

Dålig sedan i somras

– Det hänger nog inte på en skör tråd. Då skulle kungafamiljen stanna kvar för att ta farväl, sa Jerk W. Langer på fredagen.

Prins Henriks hälsa har varit vacklande sedan i somras. I juli låg han på sjukhus en vecka i Århus – där kungafamiljen har sitt sommarslott Marselisborg – och genomgick en ballongutvidgning av hjärtats kranskärl.

I mitten av augusti var prinsen inlagd i en dryg vecka på Rigshospitalet för smärtor i ett ben. Den 6 september kom så tillkännagivandet att prins Henrik drabbats av demens och ska skära ner på sina officiella uppdrag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!