Nästa år ska hästen Hebbe pensioneras. Foto: Maria NilssonNästa år ska hästen Hebbe pensioneras. Foto: Maria Nilsson
Nästa år ska hästen Hebbe pensioneras. Foto: Maria Nilsson
Maria Nilsson är ordförande i ridklubben Foto: PrivatMaria Nilsson är ordförande i ridklubben Foto: Privat
Maria Nilsson är ordförande i ridklubben Foto: Privat

Hebbes insats – för barn med funktionshinder

Publicerad

På Kalmarbygdens fältrittklubb får barn med en funktionsnedsättning möjligheten att lära sig rida. 

Syftet är att göra ridningen tillgänglig för alla men även som ett tillfälle för barnen att ha roligt.

– Vi har själva sett med egna ögon hur ridning har bevisad effekt på personer med funktionshinder, säger Maria Nilsson som är ordförande i ridklubben.

Idén föddes för 20 år sedan på Kalmarbygdens fältrittklubb där de började satsa på att ge barn med funktionsnedsättning ett tillfälle att rida på klubbens häst Hebbe. Fem dagar i veckan rider 30-35 barn enskilt tillsammans med en ridinstruktör som leder hästen. 

– Att vara med djur är läkande, det är helande. En frihetskänsla för barn som inte kan gå eller röra sig ohindrat själva. De kan ta sig fram på en häst på ett sätt som de inte kan annars utan att sitta i rullstol. Samtidigt som de får komma ut i naturen och höra fåglarna kvittra, säger Maria Nilsson. 

Övar balans

Några barn klarar av att sitta upp själva medan andra får ha en vuxen som sitter bakom eller några ridinstruktörer som leder hästen. Maria Nilsson märker hur barnen växer när de rider på Hebbe genom att de får röra sig och vara nära ett levande djur. Samtidigt får barnen även öva på koordinationen och träna upp bålen.

Ett exempel hittar hon från en pojke hon mötte som skulle rida för första gången. 

– Jag har själv varit med om en pojke som hade upprepade rörelsestörningar. När vi la honom på hästen började han skratta varje gång han kom upp på hästen, säger Maria Nilsson. 

Ska pensioneras

Men hästen Hebbe kan inte fortsätta länge till. Nästa år går han i pension och klubben jobbar på att hitta en ny ersättare för att kunna hålla i gång verksamheten. 

– Hebbe är gammal och ska gå i pension. Vi vill kunna köpa en ny häst och fortsätta med verksamheten och därför har vi startat en insamling nu, säger Maria Nilsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag