Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hebbes insats – för barn med funktionshinder

Nästa år ska hästen Hebbe pensioneras.Foto: Maria Nilsson
Maria Nilsson är ordförande i ridklubbenFoto: Privat

På Kalmarbygdens fältrittklubb får barn med en funktionsnedsättning möjligheten att lära sig rida. 

Syftet är att göra ridningen tillgänglig för alla men även som ett tillfälle för barnen att ha roligt.

– Vi har själva sett med egna ögon hur ridning har bevisad effekt på personer med funktionshinder, säger Maria Nilsson som är ordförande i ridklubben.

Idén föddes för 20 år sedan på Kalmarbygdens fältrittklubb där de började satsa på att ge barn med funktionsnedsättning ett tillfälle att rida på klubbens häst Hebbe. Fem dagar i veckan rider 30-35 barn enskilt tillsammans med en ridinstruktör som leder hästen. 

– Att vara med djur är läkande, det är helande. En frihetskänsla för barn som inte kan gå eller röra sig ohindrat själva. De kan ta sig fram på en häst på ett sätt som de inte kan annars utan att sitta i rullstol. Samtidigt som de får komma ut i naturen och höra fåglarna kvittra, säger Maria Nilsson. 

Övar balans

Några barn klarar av att sitta upp själva medan andra får ha en vuxen som sitter bakom eller några ridinstruktörer som leder hästen. Maria Nilsson märker hur barnen växer när de rider på Hebbe genom att de får röra sig och vara nära ett levande djur. Samtidigt får barnen även öva på koordinationen och träna upp bålen.

Ett exempel hittar hon från en pojke hon mötte som skulle rida för första gången. 

– Jag har själv varit med om en pojke som hade upprepade rörelsestörningar. När vi la honom på hästen började han skratta varje gång han kom upp på hästen, säger Maria Nilsson. 

Ska pensioneras

Men hästen Hebbe kan inte fortsätta länge till. Nästa år går han i pension och klubben jobbar på att hitta en ny ersättare för att kunna hålla i gång verksamheten. 

– Hebbe är gammal och ska gå i pension. Vi vill kunna köpa en ny häst och fortsätta med verksamheten och därför har vi startat en insamling nu, säger Maria Nilsson.