Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pontus blev stucken av ”Havets huggorm”

”Havets huggorm” kan finnas i svenska vatten
Livräddaren Pontus Karlsson blev stucken av ”Havets huggorm”.
Foto: Privat
Fjärsingen.
Foto: Ruben Ubeira / TT
Den mindre fjärsingen har siktats både vid Själlands Odde och Helsingör.

Pontus Karlsson skulle skyffla bort ett kadaver vid strandkanten när han kände en plötslig smärta i foten, vilket Sveriges Radio var först att rapportera om. 

Han blev chockad när han upptäckte att han trampat på ”Havets huggorm”.

– Det var som att jag hade blivit stucken av ett antal getingar, säger han.

Under ett skift som livräddare på Falsterbonäset skulle Pontus Karlsson skyffla bort en död fiskmås som låg i vattenbrynet. Plötsligt kände han hur det stack till i foten.

– Först kändes det som en vanlig sticka. Men när jag lade vikt på den igen var det som att jag hade blivit stucken av ett antal getingar, det liksom strålade upp i benet, säger Pontus Karlsson.

I sanden där han just trampat såg han den lilla fjärsingen, även känd som ”havets huggorm”. Pontus har hanterat flera fjärsingstick tidigare, men då främst i Tylösand, där han tidigare jobbade.

Blev otroligt förvånad

– Det är otroligt ovanligt med fjärsingar här nere, det var bra att det var jag som ställde mig på den och inte en badgäst, säger han.

Under de fem år som Pontus tjänstgjort i Falsterbonäset har han aldrig varit med om att någon blivit stucken av den luriga fisken, som ofta kamouflerar sig i sanden. 

Även danskarna har senaste tiden larmat om fjärsingbesök. Vid Själlands Odde, 10 mil väster om Köpenhamn, har det fångats en ovälkommen gäst. Den giftiga mindre fjärsingen är en giftig fisk som kan vålla stort obehag för den som kommer i närkontakt med den.

Riktigt hett vatten

Pontus Karlsson berättar att alla livräddare längs södra kusten har utbildning i hur fjärsingstick bäst tas om hand.

– Man ska sätta ner foten i så varmt vatten som man klarar av, gärna 40-45 grader. Så ska man sitta i upp till en timme. Då bryts mycket av giftet ner, det koagulerar i värme, säger han.

Styrkan på giftet kan variera hos olika fjärsar, så om man upplever andningssvårigheter eller annan allergisk reaktion menar Pontus att man alltid ska larma SOS.

– Den har ett gift som består av flera olika giftämnen. Något kan göra ont, något kan orsaka förlamning. I de flesta fallen svullnar man upp och det gör ont, och sitta i länge om man inte får behandling. Bara ett stick från en vanlig fjärsing kan ta månader att hämta sig från, säger Henrik Carl, fiskspecialist vid Statens naturhistoriska museum, till TV2

Skillnaden mellan en vanlig fjärsing (giftig) och den mindre fjärsingen (mycket giftig).
Foto: Statens Naturhistoriske Museum

Observerades utanför Helsingör

Enligt Henrik Carl såg hans chef en mindre fjärsing i vattnet utanför Helsingör förra sommaren. Men den är inte vanlig på de här breddgraderna. 

– I Sydeuropa är den mindre fjärsingen ett välkänt problem, där är man väldigt rädd för den. Den ligger gömd så att bara ögonen och ryggfenorna är ovanför sanden och sen sticker den till med piggarna som sitter på ryggen.  

Varje år är det flera badgäster som hamnar på sjukhus efter att ha blivit stucken av en vanlig fjärsing. Men den mindre fjärsingen är mycket giftigare och håller sig närmre stränderna. 

Så blir vädret de kommande dagarna

Är du orolig för att bli biten när du badar?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!