Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Havet slukar stranden – nu flyttas ikoniska fyren

Tusentals nyfikna dök upp för att följa flytten av den populära flytten. Foto: HENNING BAGGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Flytten av fyren har förberetts under en lång period. Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flytten gick smidigare än vad någon vågat ana. Foto: HENNING BAGGER / AP TT NYHETSBYRÅN

Under många år har havet slukat stranden vid Lønstrup på norra Jylland. Nu har så mycket av kustlinjen ätits upp att den ikoniska fyren Rubjerg Knude är i fara. 

Därför flyttas hela den 120 år gamla byggnaden – som är 23 meter hög och väger tusen ton – 70 meter inåt land. 

Inför tusentals åskådare började den under tisdagsförmiddagen knuffas sakta, sakta, mot sin nya boplats. 

Med pondus blickar Rubjerg Knude ut över Nordsjön. När den 120 år gamla fyren byggdes stod den 200 meter från havet och var trygg punkt för sjömännen ute på havet. 

Sakta men säkert hände dock något. Sandkorn för sandkorn flyttade vinden delar av kusten in mot land och havet åt sig allt närmare. Sanddynerna runt fyren växter sig högre och högre och den blev allt svårare att se. 

1968 gav man upp kampen och övergav fyren. Sedan dess har vattnet fortsatt närma sig och nu återstår bara ett tjugotal meter till det branta stupet ner i havet. De byggnader som tidigare stod bredvid fyren är borta sedan länge, rivna eller begravda i sand.

Om fyren inte hade flyttats skulle riskera att rasa ner i havet under nästa år. Foto: HENNING BAGGER / TT NYHETSBYRÅN

Räddningsaktion

Men den älskade fyren ska inte få gå under och på tisdagen startade en vansklig räddningsaktion. Redan tidigt på morgonen var många nyfikna på plats och murarmästaren Kjeld Pedersen som leder flyttningsarbetet fick jaga bort de som var lite för närgångna. 

– Det har blivit lite tivoli. Det är så mycket uppmärksamhet kring det här men det är främst en arbetsplats och det gör att vi måste vara ganska hårda. 

I tio veckor har fyren varit avspärrad medan man grävt fram den ur sanden. Med hjälp av en sorts rullskridskor, skenor och hydraulik ska fyren sedan skjutas runt 70 meter längre inåt land.

– Jag kan lika gärna säga som det är. Jag har aldrig försökt att flytta en fyr förr, säger Kjeld Pedersen till danska TV2.

Här är fyren nästan framme på sin nya plats 70 meter in i landet. Foto: HANS RAVN / TT NYHETSBYRÅN
Med hjälp av en sorts rullskridskor, skenor och hydraulik skjuts fyren runt 70 meter längre inåt land.Foto: HENNING BAGGER / AP TT NYHETSBYRÅN
I tio veckor har fyren varit avspärrad medan man grävt fram den ur sanden.Foto: HENNING BAGGER / AP TT NYHETSBYRÅN

Har bara ett försök på sig

Det har funnits mycket osäkerhet kring flytten. Om det blåser i området skapar sanddynorna runt fyren sandstormar. Det är också osäkert hur hållbar marken kring fyren är. Och om något går fel är det kört. Kjeld Pedersen och hans team har bara ett försök på sig. 

Men när flytten startade kunde de inblandade andas ut. 

– Vi har knappt stött på några utmaningar, allt går som planlagt. Det har nästan gått lite för enkelt, säger Thomas Lomholt som är projektledare till BT. 

Vid 12.30 hade fyren flyttats 35 av de 70 meterna och vid 15-tiden var de i mål.

Där ska den förhoppningsvis kunna stå i 40 år till innan det är dags för en ny räddningsaktion. 

Foto: Kvällsposten