Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Havet hotar Thomas hus: Det blir bara värre

SISTA VÅGBRYTAREN. Thomas Svenssons hemmagjorda vågbrytare, tätad med julgranar, funkade fint till stormen Egon slukade den i början av januari. Nu vill han bygga en rejäl mur.Foto: Henrik Williamsson
Bilderna är tagna strax efter stormen Egon samt på förmiddagen efter att stormen bedarrat något.Foto: Thomas Svensson
Strandhuset strax efter att stormen Egon dragit fram. Thomas Svensson är orolig att huset ska undermineras och rasa.Foto: Thomas Svensson
NY UTSIKT. På farmors tid var det sanddyner som omgav Thomas Svenssons hus. Nu är havet hans närmsta granne.Foto: Thomas Svensson

Thomas Svenssons strandhus i Mellbystrand håller på att ramla omkull. Rakt ner i havet.

– Problemen började med stormen Gudrun och har bara blivit värre sedan dess, säger han.

Nu vill han bygga en 15 meter lång mur nedanför huset - på strandskyddat område.

FAKTA

Tylösand

Tylösand drabbades hårt av höststormarna redan 2013 och ligger därmed i riskzonen.

Mellbystrand

Är ett område som drabbats hårt av höststormar och bedöms vara i farozonen.

ängelholm

Är ett område som är drabbat av kraftig erosion men här är det helt beroende på hur vindarna blåser. Om det blåser rakt in ligger det väldigt öppet och då drabbas sanddynorna.

Ven

Har en långsam erosion där material rasar ner från klinterna. Kommer förmodligen bli värre i samband med en havshöjning.

Falsterbohalvön

Är lite speciellt eftersom problemen främst kan kopplas till översvämningar. Här har man arbetat med att bygga vallar för att skydda sig mot framtida översvämningar och kraftiga vågor.

Löderup

Situationen förvärrades här under 70-talet efter att man byggt erosionsskydd i form av hövder. Kommunen har de senaste åren fyllt på stranden med sand som skydd.

åhus

Här finns en sandig kust med kraftig erosion. Samtidigt har mycket sand kommit tillbaka efterhand.

Listerlandet och Blekinges östkust

Generellt är problemen inte lika akuta i Blekinge, men det finns vissa problem på Listerlandet.

öland

Erosionen berör främst Ölands västkust. Där finns det sandstränder och klintkust som drabbas.

Det var Thomas Svenssons farmor som byggde strandhuset 1952 och Thomas, som är 66 år nu, har badat och lekt där så länge hans minns. Själv äger han huset sedan ungefär tio år och har satsat både tid och pengar på att göra det i ordning.

– El är indraget och jag har klätt huset med lärkträ och lagt tak av zinkplåt. Är det fint väder så kan man bo där på sommaren, säger han.

– Jag skulle aldrig sälja men tror nog att det kan vara värt två-tre miljoner. Det är ju bästa läget precis på stranden.

Från början var stranden utanför huset ungefär 50 meter bred. Sedan tog sanddynerna vid på väg upp till huset. Men den ena stormen efter den andra från Gudrun 2005 och framåt har "ätit upp" dynerna.

– I dag är stranden 70-75 meter bred och går ända fram till huset, säger Thomas Svensson.

Altanen med uteplats har blivit helt underminerad och står nu på stolpar. Trappan ner till stranden hängde i luften något år - men är nu borta.

Plågsamma tider

Hösten och vintern har därför blivit plågsamma tider där skräcken för en ny storm ständigt gnager i bakhuvudet.

– Det har blivit så efter de senaste årens stormar. När jag hör att det är en storm på gång är det klart att jag blir orolig. Tidigare blev jag inte det men nu är det verkligen så. Man är ute och tittar, men det går ju inte att göra något. Huset har ett speciellt värde för mig.

Thomas har byggt olika varianter av vågbrytare - en konstruktion av plankor tätades med julgranar och var förvånansvärt effektiv. Men stormen Egon förra månaden slukade även den.

Och nu är det riktig kris.

– Jag klarar inte en storm till som det ser ut nu. Stranden hinner inte läka från år till år utan det blir bara värre och värre. Gör jag inget åt det nu är risken stor att huset rasar nästa gång. Det är inte bara huset som skulle förstöras utan hela stranden skulle bli full med bråte efter huset.

Vill bygga mur

Därför har han nu vänt sig till länsstyrelsen i Halland med en begäran att få bygga en 15 meter lång och halvmetern hög mur nedanför sitt hus.

– Det är inte vindskydd jag behöver. Det är vågskydd, säger Thomas, som är hoppfull:

– Jag känner mig positiv inför beslutet och folk jag har pratat med är positiva. Jag ger det 14 dagar, har jag inte hört något då ringer jag och kollar vad som händer. Det gäller att ligga på.

Men det är inte självklart att han får skydda sin egendom. Först ska Laholms kommun ta ställning och sedan länsstyrelsen i Halland.

– Havet ger och havet tar. Hans hus ligger väldigt illa till. Det finns inget annat som ligger så långt ut och så nära havet, säger Margareta Lindgren, som är miljöstrateg i Laholms kommun.

– Men det är föränderlig mark som huset är byggt på. Och sett över hela 1900-talet har det faktiskt skett en positiv tillväxt av stranden i Mellbystrand. Det kan vi se på gamla bilder från 1900-talets början. Frågan är hur mycket människan ska hejda naturens krafter.