Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Havet hotar 23 000 skånska bostäder

RISKABELT LÄGE. Den danska stugan föll i vattnet under stormen Sven i början av december. Forskare förutspår en höjning av vattennivån på en meter fram till år 2100. Ett dilemma för stugägare på svenska sydkusten.
MEST UTSATTA ORTERNA I SYDSVERIGEKalmar, Torsås och Mönsterås kan drabbas. Längre norrut är kustklipporna brantare och då minskar riskerna. Ölands östra kust, som utgörs av ett flackt landskap riskerar att drabbas.Karlskrona och Karlshamn kan drabbas av översvämningar i centrala stadsdelar. Även sommarstuge-ägare kan påverkas eftersom saltvatten kan komma in i brunnarna när havsvattnet stiger.Halmstad och Falkenberg är riskområden eftersom städerna befinner sig vid åmynningar. Halmstad ligger dessutom i en bukt, som gör att havsvattnet trycker på ännu mer. Mellbystrand är redan drabbat och har små marginaler vid en ny storVellinge, Kristianstad och Höganäs är tre skånska kommuner som kommer se störst effekter av havsnivåhöjningen. Löderups strandbad är redan en drabbad plats.
Oroar du dig för en höjning av havsnivån?Michael Nivesjö, 55, Västra Hamnen:– Jag känner ingen oro över att bo här, men jag tycker att det är viktigt att man tar problemet på allvar. Vi kunde ju se med egna ögon hur hela hundrastplatsen täcktes av vatten efter stormen Sven.
Foto: Lasse Svensson
Oroar du dig för en höjning av havsnivån?Melinda Odvary, 31, Västra Hamnen-–Det känns lite avlägset att vattnet kommer höjas så pass mycket som de säger. Visst ser man att vattnet är högt när det stormar men jag känner mig ändå inte särskilt orolig över att bo här.
Foto: Lasse Svensson
Oroar du dig för en höjning av havsnivån?Gert Johnson, 74, kaféföreståndare i Västra Hamnen:– Jag vet inte om vi påverkas så mycket här, men jag har ju vänner som har drabbats av stormarna som i Löderup. Om det blir lika illa i Västra hamnen får vi väl ha ett flytande kafé.
Foto: Lasse Svensson

Stormen Sven slet med sig sommarstugor till havs och förändrade landskapet på många av våra sydsvenska stränder.

Länsstyrelsen Skåne larmar om att 23 000 skånska bostäder hotas av havets stigande vattennivå.

– Kustsamhällen exploateras på ett sätt som inte är hållbart, säger professor Hans Hanson vid Lunds universitet.

En ny analys från länsstyrelsen Skåne visar att tusentals skånska bostäder riskerar att drabbas av skador i framtiden. Enligt FN:s klimatpanel kan havet höjas med så mycket som en meter fram till år 2100 och då ligger Skåne i riskzonen. Den landhöjning som mildrar effekterna för resten av Sverige, finns inte i Skåne.

Behövs större marginal

Vid extrema väderförhållanden finns risken för att havsnivån kommer stiga ytterligare och därför ligger länsstyrelsens rekommendation för säker byggnation på plus tre meter. Men Hans Hanson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds universitet, är osäker på om den gränsen är tillräcklig.

– Det kan bli ett trubbigt verktyg om länsstyrelsernas gränser är samma över hela länet, säger han.

– En gräns på tre meter kan vara alldeles för hög på vissa delar i Skåne, medan det absolut inte kommer fungera vid Löderups strandbad där man måste ta med erosionen i beräkningen.

Bygger längre upp

Erosionen, där sand förs med havsströmmarna ut till havs, gör att hela stränder äts upp och förflyttas. Löderups strandbad är en av de platser i Sverige som är allra mest drabbad. Området kommer få desto värre problem om havet höjs med ytterligare en meter. Kjell Ahlkwist har drivit campingen vid Löderups strandbad sedan 70-talet och har själv fått bevittna förstörelsen som havets krafter för med sig. I mitten av 90-talet svepte en kraftig storm bort stora delar av campingstugorna som stod längst nere vid vattnet.

– Sedan dess har stugorna stått 150 meter längre upp. Vi vågade inte bygga nytt nere vid vattnet igen, berättade Kjell Ahlqwist för KvP i lördagens tidning.

Vellinge, Kristianstad och Höganäs är tre av de skånska kommuner som kommer få se störst effekter av havsnivåhöjningen. Men även andra delar av södra Sverige kan drabbas av höjda havsnivåer som till exempel Karlskrona, Mellbystrand och Ölands östra kust.

– Under de senaste stormarna har vi redan små marginaler och västkusten blir extra utsatt när starka vindar kommer in från väster och trycker vattnet mot land, säger Hans Hanson.

Värt att ta på allvar

Enligt professorn råder det fortfarande en stor osäkerhet kring vilka följder vi kan vänta och huruvida klimatförändringarna faktiskt bidrar till kraftigare stormar i södra Sverige. Däremot menar Hans Hanson att forskarnas prognoser har så pass mycket substans att de är värda att ta på allvar. Han konstaterar dessutom att stormarnas förödelse kanske kan förmå oss att i framtiden inte bygga hus alldeles intill strandkanten.

– Det är som att folk inte kan låta bli. De vill bo så nära att de ska kunna doppa fötterna i vattnet, men sedan blir de förvånade när det kommer in en våg, säger han med ett kort skratt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!