Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyrkans utspel inte sant – ingen ansökan hittad

Efter att en moské i Växjö fått tillstånd att ha böneutrop konstaterade kyrkoherde Ingvar Fogelqvist att katolska kyrkan inte fick tillstånd för klockringning när de sökte.

Nu rapporterar Sveriges Radio Kronoberg att Sankt Mikaels församling aldrig ansökt  om tillstånd.

– Jag kan bara säga som det är, att vi levt i en föreställning om att det blev ett avslag, säger kyrkoherden till Sveriges Radio. 

Det var i början av maj i år som moskén i Växjö fick tillstånd att ha böneutrop varje fredag. Beslutet har väckt stor uppmärksamhet – och har även överklagats. 

I samband med polismyndighetens besked uttalade sig kyrkoherde Ingvar Fogelqvist i Smålandsposten. Han förklarade att Sankt Mikaels församling för 10-15 år sedan ansökt om att få tillstånd för klockringning – men fått avslag.

–  Plötsligt så är det tydligen nya regler som gäller. Vi tycker att det är lite orättvist. Vi funderar på att ansöka en gång till nu, säger han och berättar att man ansökte om tillståndet i samband med att man byggde om kyrkan för ett tiotal år sedan, sa han då.

Talade inte sanning

Nu rapporterar Sveriges Radio Kronoberg att det aldrig funnits en ansökan. 

Miljö- och hälsoskyddskontoret har gått igenom sitt register, precis som stadsbyggnadskontoret.

– Vi har tittat i miljö- och hälsoskyddskontorets register för att se om vi fått in ett yttrande från polisen. Men vi har inte hittat något som rör klockringning, säger Madeleine Karlsson, förvaltningschef på miljö- och hälsoskyddskontoret till Sveriges Radio.

Polisen har av radion fått samma uppdrag.

– Vi har gjort en sökning i våra arkiv bak till 1996 och vi har heller inte kunnat finna någon ansökan från kyrkan, säger Magnus Rothoff, gruppchef hos polisen, till SMP.

Sveriges Radio: Om det funnits, hade ni då hittat?

– Ja, det hade vi gjort. 

Ingvar Fogelqvist

Kyrkoherde Ingvar Fogelqvist hävdar i en intervju med Sveriges Radio att "allt det här skedde före hans tid".

Hans förklaring är att han gått på uppgifter han fått från medlemmar ur församlingen.

– Jag tänker att vi var lite för snabba, vi skulle kanske ha kollat bättre om det fanns ett dokument. Jag gick på den muntliga. Jag kan bara säga som det är, att vi levt i en föreställning om att det blev ett  avslag

– Det är inte bra att det tydligen var en felaktig uppgift. Det är väldigt dåligt.