Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hatet mot Lars Vilks på svensk-arabiska sajter

"Har blivit offer för yttrandefriheten"
Lars Vilks blev 75 år.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Lars Vilks.
Foto: STELLA PICTURES
Skärmdump från svensk-arabiska sajten Alkompis.

På sociala medier har det synts glädje – men även hat – efter konstnären Lars Vilks död.

Sveriges största arabiska nyhetssajt har inte ens hunnit ta bort alla olämpliga kommentarer.

– Vi raderade närmare tusen kommentarer innan vi stängde ner, säger Mahmoud Agha, chefredaktör och ansvarig utgivare på Alkompis, till Aftonbladet

I söndags omkom konstnären Lars Vilks och två av hans livvakter när deras bil kom över på fel sida av E4 och frontalkrockade med en lastbil. Lastbilschauffören skadades allvarligt. 

Sedan olyckan har många uttryckt sin sorg över den tragiska händelsen – men från andra håll har det hörts glädjerop. Lars Vilks hade livvaktsskydd dygnet runt sedan 2010 på grund av ett pris på sitt huvud i arabvärlden efter publiceringen av de så kallade rondellhundarna. 

I islamistiska kretsar har hans död hyllats på bland annat sociala medier. Sveriges största arabiska nyhetssajt Alkompis har inte hunnit med alla hatkommentarer mot Lars Vilks, uppger Aftonbladet.

– Det är jättetråkigt. Vi accepterar inte kränkande kommentarer, vi arbetar aktivt med att radera kommentarer av den typen, säger Mahmoud Agha, chefredaktör och ansvarig utgivare på Alkompis, till tidningen. 

E4 var avstängd i flera dagar efter olyckan.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Omfattningen skrämmer” 

Men även internationellt har hatet ljudit högt. Lars Vilks dramatiska död har beskrivits som symbolisk och gudomlig. Uttrycken kommer från schejker i Saudiarabien och islamister världen över. 

Omfattningen av dem skrämmer. Och de uttrycks även av personer som inte verkar vara fanatiker utan på sin höjd måttligt praktiserande i sin tro, men som nu använder en hårdför islamistisk retorik inpackad i hat och hätskhet”, skriver Expressens Sofie Löwenmark i en krönika

I kommentarsfältet i ett av de mest spridda inläggen om Lars Vilks död på arabiskspråkiga sociala medier står det:

”De som skadar Allahs budbärare kommer att få ett smärtfyllt straff”, följt av en hjärtemoji, skriver DN

Lars Vilks och hans två livvakter avled.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Skulle inte reagera med hat”

Andra mycket gillade kommentarer innehåller formuleringar så som ”han brändes ihjäl, och kommer att brännas igen efter döden som ett straff för att han förolämpade profeten” eller att polisskyddet ”inte kunde rädda honom från Guds straff”.

Nour Abdulsalam är ordförande för föreningen ”Tillsammans är vi starka”, en ideell verksamhet riktad till arabisktalande svenskar. Hon anser att det endast finns ett sätt att minska hatet – genom att öka öka medvetenheten. 

– Vi är inte positiva till publiceringen av Lars Vilks bilder på profeten Muhammed. Men profeten själv skulle inte reagera med hat och övergrepp om han kritiserats. Vissa muslimska opinionsbildare och kommentatorer ignorerar det faktumet, säger hon till DN.

Olyckan som skakade Sverige

TV-REPORTAGE • Teorin: Därför kraschade Lars Vilks bil • Vittnet var först på plats • Ledtrådarna