"Ända sedan jag kom hit har folk skrikit 'jävla jude' och 'Heil Hitler' efter mig", säger rabbinen Shneur Kesselman i Malmö. Allt oftare syns klotter med ett hotfullt budskap mot den judiska minoriteten. Angreppen mot synagogan och judiska kyrkogården i Malmö har också ökat, och på Latinskolan i Malmö hällde tre personer ut bensin på skolgården i form av ett hakkors och tände sedan eld. Foto: Joachim Wall/Lasse Svensson
"Ända sedan jag kom hit har folk skrikit 'jävla jude' och 'Heil Hitler' efter mig", säger rabbinen Shneur Kesselman i Malmö. Allt oftare syns klotter med ett hotfullt budskap mot den judiska minoriteten. Angreppen mot synagogan och judiska kyrkogården i Malmö har också ökat, och på Latinskolan i Malmö hällde tre personer ut bensin på skolgården i form av ett hakkors och tände sedan eld.  Foto: Joachim Wall/Lasse Svensson

Hatbrotten ökar i Skåne

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Under 2009 anmäldes 270 så kallade hatbrott i Skåne. 25 procent av dessa riktades mot judar. En som drabbats flera gånger är rabbinen Shneur Kesselman.
- Värst var den gången någon försökte köra över mig.
Han kom till Malmö för fem år sedan och sticker tydligt ut från mängden med sin svarta hatt och med sitt långa skägg.
- Ända sedan jag kom hit har folk skrikit "jävla jude" och "Heil Hitler" efter mig. Jag försöker att inte tänka så mycket på det men det är tråkigt att polisanmälningarna inte leder till något, säger Shneur Kesselman.

Förhör efter fem månader

- Ta exempelvis händelserna i september, först nu i februari kallades jag till förhör hos polisen.
Av de 65 anmälningar som i fjol klassades som antisemitiska hatbrott i Skåne rör tre honom.
- Det måste vara fel, jag har nog anmält cirka 15 händelser.
Han hoppas att debatten kring antisemitismen i Malmö leder till att hatbrott nu tas på större allvar.
- Polisen måste agera kraftigare och vi behöver skapa någon slags dialog mellan dem som hotas och de som hotar.

Klotter och hakkors

De vanligaste antisemitiska brotten är klottrade eller ristade hakkors och Davidsstjärnor på byggnader och bilar.
Flera skolor i Skåne har drabbats hårt, bland annat Bruksskolan i Klippan där någon sprejade hakkors, "död åt jude", "Heil Hitler" och "SS" med vit färg på hela byggnaden. På Latinskolan i Malmö hällde tre personer ut bensin på skolgården i form av ett hakkors och tände sedan eld.
De judiska församlingarna i Malmö och Helsingborg har också utsatts för flera mordbränder.


Frätte in hakkors

Några av de allvarligaste brotten har skett i nordvästra Skåne. I Helsingborg dödshotades först en judisk familj och sedan försökte mannen tränga deras bil av vägen.
En 19-åring i Höganäs misstänks för att ha frätt in ett hakkors med 96-procentig svavelsyra i handen på en person. Brottet är klassat som grov misshandel och åtal väntas om en vecka.
En av de anmälningar som lett till åtal och fällande dom rör en 16-årig pojke i Höganäs som på sin blogg skrivit grova kränkningar om judar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag