Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hatad och älskad – nu är enhörningen tillbaka

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Malmös pride-enhörning väckte känslor när den placerades mitt på Gustav Adolfs torg i somras.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Enligt SVT Nyheter Skåne, som tagit del av fakturan, betalade Mamö stad 1,2 miljoner kronor inklusive moms för enhörningen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

När Malmö stad placerade ut en pride-enhörning på Gustav Adolfs torg rörde det upp känslor – både positiva och negativa. 

Nu är den tillbaka. Denna gång iklädd en lite juligare skrud. 

Det var för att uppmärksamma att World Pride arrangerades i Malmö och Köpenhamn som Malmö stad placerade ut enhörningen i regnbågsskimrande färger på Gustav Adolfs torg.

Med en höjd på sex meter och en bredd på tio meter var den svår att missa för förbipasserande Malmöbor.

– Det är något magiskt med enhörningar. De symboliserar hur det finns en styrka i att bryta normer och vara olika, sa Anna Tenfält, projektledare för World Pride.

Men det var inte bara statyn som var iögonfallande, utan även priset. Enligt SVT Nyheter Skåne, som tagit del av fakturan, betalade Malmö stad 1,2 miljoner kronor inklusive moms för enhörningen. 

Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden har försvarat summan med att enhörningen skulle återanvändas och flyttas runt i staden även efter att World Pride tagit slut. 

Och nu har enhörningen kommit upp igen. Återigen på Gustav Adolfs torg, men denna gång i en lite mer juligare skrud. Regnbågsfärgerna är borta, i stället är det blått och silver som dominerar. 

Nu är enhörningen klädd i vinterskrud.
Foto: Ebba Torstensson
Regnbågens färger är utbytta mot blått och vitt.
Foto: Ebba Torstensson

Upprört i Lidingö kommun

Frågan är om Malmös julpynt kommer att engagera lika mycket som när det var regnbågsfärgat. Då spred sig ilskan hela vägen till Lidingö. 

Daniel Källenfors, moderat kommunstyrelseordförande på Lidingö, kallade enhörningen för ett slöseri med skattepengar. 

– Lidingö betalar väldigt mycket i utjämningssystemet till svagare kommuner som Malmö. Då vill vi se att de pengarna går till kommunens kärnverksamhet och bygger Malmö på ett bra sätt, inte till enhörningar, sa han till P4 Malmöhus.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) svarade att stockholmsmoderater använder enhörningen för att kritisera skatteutjämningssystem.

– Det är bara vanlig moderat stockholmsfixering, uppgav hon.

TV från arkivet: Aggressiv enhörning

Här bråkar en enhörning inne i kvartersbutiken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!