Till vänster står vinnaren i damklassen, Lisbeth Nygaard-Karlsson. I mitten ser ni Inga-Lill Stuhr och längst till höger står Carin Gneupel. Foto: Janne Larsson
Till vänster står vinnaren i damklassen, Lisbeth Nygaard-Karlsson. I mitten ser ni Inga-Lill Stuhr och längst till höger står Carin Gneupel. Foto: Janne Larsson

Hästskon är kastad

Publicerad

Hästskon är kastad och nu vill entusiasterna erövra Sverige.

- Det är en otroligt trevlig idrott, säger Lasse Brincner, hästskogeneral från Växjö.

På lördagen arrangerades inomhus-SM i Emmaboda sporthall med 105 deltagare från 14 klubbar.

Den något annorlunda sporten att kasta hästsko kom till Sverige när ett gäng från Karlskrona var på besök i Polen.

- De såg ett gäng tokiga polacker som stod på en äng och kastade hästskor. Svenskarna tyckte det var så intressant att de bromsade in och klev ur bilen, säger Lasse Brincner.

I dag finns 220 utövare som representerar 14 klubbar i Sverige. Sporten är populärast i Småland och Blekinge.

- Den stora charmen är att alla kan delta och att man träffar en massa folk, säger Lasse Brincner.

Under SM-tävlingarna under lördagen var den yngste deltagaren fem år och den äldste 85 år. Samtliga kastar hästskor som väger 450 gram.

- Skillnaden är att vuxna står på sex meters avstånd till pinnen som ska träffas, de yngre deltagarna får gå fram en meter.

Enligt Lasse Brincner handlar det mer om teknik än om styrka. Tävlingarna sker i både herr, dam och mixedklasser. Dessutom tillkommer ungdomsklassen.

Att det är en udda sport insåg arrangörerna på lördagen. Journalister och fotografer svärmade runt deltagarna och Erik Blix sände direkt i radions P4.

I en tävling kastar man sammanlagt 50 hästskor och målet är att lägga så många som möjligt runt pinnen. Olika poäng utdelas beroende på var hästskon hamnar på spelplanen.

- Polen och Litauen är stora på detta. Men vi i Sverige vill också växa, jag tror det kan bli en framtidssport, säger Lasse Brincner.

Lisbeth Nygaard-Karlsson från Tingsryd vann damklassen medan Växjös Jabir Malghouth blev bäst i herrklassen.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag