Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

32-årige hästen Pether räddades med kran

Hästen Pether, 32, låg på stallgolvet och kom inte upp. Räddningstjänst och veterinär kallades till Svedala.Foto: PRIVAT
Räddningstjänstens specialbil med lyft backades bort till stalldörren.Foto: PRIVAT
Efter väl genomfört arbete var alla de inblandade nöjda. Brittmaries sambo Håkan tröstade den gamle favorithästen.Foto: PRIVAT

När hästen Pether, 32, skulle släppas ut i solen i Svedala på söndagsförmiddagen snubblade han och föll omkull – och kom inte upp igen.

Räddningstjänsten fick rycka ut och lyfta honom med hjälp av en kran.

– Det är den värsta dagen i mitt liv, säger hästägaren Brittmarie.

Pether är en tysk haflinger – och han är sin ägare Brittmaries ögonsten. Hon har haft honom länge och kört tävlingar med vagn. Nu är han pensionerad sedan fyra år.

– Han är mer ett sällskapsdjur nu, nästan som en hund. Han är fruktansvärt bortskämd och får det bästa av allt, säger Brittmarie, som inte vill att vi skriver hennes efternamn.

Hon blev chockad och råkade närmast i panik när älsklingshästen halkade omkull innan han hunnit ut ur stallet.

– Han var pigg och glad och gnäggade när vi skulle gå ut. Men så hände detta. Vi försökte hjälpa honom upp men det gick inte, säger Brittmarie.

– Han väger ändå 390 kilo. Han är rätt välgödd.

Experter på djurräddning

Räddningstjänsten i Svedala tillkallades. Men de passade vidare till kollegerna i Östra Grevie – de har specialkunskap och specialutrustning för alla sorters djurräddning.

Filtar och halm lades framför Pether så att han kunde dras ut en liten bit ur stallet.Foto: PRIVAT

– Det är ett viktigt jobb. En häst ska inte ligga ner för länge för det mår den inte bra av. De står ju till och med upp när de vilar sig, säger brandmannen Mikael Elmstedt från Östra Grevie.

Men uppdraget blev besvärligt. Räddningstjänsten hade i och för sig kran och lyftselar med sig – men eftersom Pether låg en bit in i stallet kom de inte åt att göra något lyft.

Veterinären hjälpte till

En veterinär var också på plats och hästen gavs både smärtstillande och lugnande medel med dropp.

– Han är en lugn och cool häst annars. Men nu var han lite skärrad, säger Brittmarie.

Det skulle inte bli för hårt slitage på Pether om han drogs ut på det mjuka underlaget.Foto: PRIVAT

Räddningstjänsten beslutade att med hjälp av vinsch försiktigt dra ut Pether ur stallet – bara så långt att det skulle gå att fästa en lyftsele runt honom.

– Vi hjälpte honom att kasa ut på lite halm och filtar, säger Mikael Elmstedt.

– När han kommit ut en liten bit satte vi på selen och lyfte framkroppen samtidigt som han fick hjälp vid bakbenen. Och då gick det.

Pether verkade okej

Mikael Elmstedt uppskattar att det hela tog ett par–tre timmar. Efter en stund fick Pether gå ut till sina kompisar i hagen.

När hästen kommit strax utanför stalldörren kunde en lyftsele kopplas till bilens kran.Foto: PRIVAT

Han verkade okej men det är svårt att vara säker.

– Veterinären sa att antingen hade han bara halkat, eller så kan han ha fått en stroke, säger Brittmarie.

– Jag tittar till honom var tredje timme dygnet runt nu, både lördag och söndag. Jag är så tacksam för insatsen som alla har gjort. Tänk att man kan få så här mycket hjälp.