Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hästen hovar för korta – "hovslagaren" döms

Fjordhästen skulle bli ridskolans nytillskott, men i stället blev hon liggandes i hagen.

Efter ett veterinärbesök kom det fram att hästen hovar var så korta att hon knappt kunde gå.

Nu döms "hovslagaren" till dagböter för djurplågeri.

Det var i maj i fjol som ridskolan skulle skaffa en ny häst. Ägaren hittade en lugn och inriden fjordhäst och kom överens med säljaren om ett pris.

Men när ägaren kom för att hämta hästen var hon förändrad. Ridskoleägaren kunde se att den korta promenaden över en grusbelagd grusgång mot hagen var en plåga.

De närmaste dagarna ville hästen inte äta. Hon låg mest med benen utsträckta och andades tungt.

Ridskoleägaren tillkallade en veterinär som konstaterade att hästens hovar var felverkade. Samtliga hovar var för korta i tårna - över tre centimeter på sina ställen. Den felaktiga verkningen innebar att hästen gick på hovens sula i stället för på hovväggens undersida och hovarna hade även blivit inflammerade.

Veterinären tyckte att saken skulle polisanmälas. Ägaren tog då kontakt med säljaren som berättade att en 62-årig landbrukare hade verkat hästens hovar.

Tog tillbaka erkännande

62-åringen har uppgett i förhör att han verkat kor och hästar i 20 års tid. I huvudsak har det handlat om kor, men att han 10 till 15 gånger per år även verkat hästar. Att verka hästar hade han lärt sig under en studiecirkel.

Han säger att han upplevde att fjordhästen led av fång och verkade på ett sätt som skulle göra att hovarna avlastades.

I de inledande polisförhören förnekade mannen att han gjort sig skyldig till brott. Senare tog han själv kontakt med polisen och tog på sig hela skulden, men tog sedan tillbaka erkännandet.

Under onsdagen föll domen. Ystads tingsrätt skriver i sin bedömning att det är ställt bortom rimlig tvivel att 62-åringen, av grov oaktsamhet, utsatt fjordhästen för onödigt lidande.

Den 62-åriga mannen döms till 9000 kronor i dagsböter för djurplågeri. Mannen ska även betala 12 525 kronor i skadestånd till ridskoleägaren.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!