Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Haschflickans" skapare retade upp i alla läger

Sture Johannesson blev 82 år. Foto: CHRISTER WAHLGREN
"Haschflickan"
Kalle Lind. Foto: ROOS & TEGNÉR

Kalle Lind minns konstnären Sture Johannesson.

IN MEMORIAN | KONST. Konstnären Sture Johannesson är död. Må han vila i lagoma mängder kaos. Få blev så uppiggade av lite oordning och oreda som han.

Han slog igenom med en skandal: på sitt Cannabis workshop i Malmö framställde han affischen som i folkmun kallas "Haschflickan". "Frihet på barrikaderna II" eller "Revolution means revolutionary consciousness" heter den officiellt. I en skog av Che Guevaror står en flicka, barfota över hela kroppen, med en hampapipa.

Affischen skulle visas på Lunds konsthall, men innan det blev av hade kulturnämnden ingripit och konsthallschefen sparkats. Året var 1968. Johannesson bar därefter sin enfant terrible-stämpel med stolthet.

Men även om haschisch återkom i hans konstnärskap – 2004 ställde han ut 75 krukor med cannabisskott, 2006 gjorde han utställningen "Reclaim the pot" – så ville han nog främst minnas som datakonstpionjär.

Kände Peps Persson

På Peps Blodsbands självbetitlade debutplatta 1974 tittar Peps Persson fram i etiketten på en digitalt ritad lp-skiva. Det är Johannessons verk. Föga förvånande kände han och Peps varandra. Lite mer otippat var det de två som masspred ett av de första svenska datorframställda konstverken.

Tänker man ett varv till är det logiskt. Hippien och datanörden har samma hem: Kalifornien. Sture och hustrun/kollegan Charlotte Johannesson bunkrade datorer i Palo Alto redan på 1970-talet. Väl hemma bildade de 1981 Digitalteatern, en fri teatergrupp utan skådespelare men med bildskärmar, ljuspennor och synthesizers.

Sture Johannesson med hampaplantor som stoppades på Lunds konsthall 2004. Foto: BERTIL HASKEL

Subversiva haschflickan

Lika ifrågasatta blev de av datavärldens affärsmän som av de proggare som såg "äkta" som ett centralt ideal. Även om det nog störde honom att inte riktigt erkännas som den banbrytare han var, gladde det säkert Sture Johannesson att reta upp alla läger.

Nu har han lämnat oss. "Haschflickan" hänger än i dag på hundratals studentrum, utstrålande samma subversivitet nu som då. Ingen tycker längre att det är suspekt att göra konst av maskiner.

 

Kalle Lind är journalist, poddprofil och medarbetare på Expressens/Kvällspostens kultursida. Hans senaste bok är "88 böcker du inte behöver läsa".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!